Οι κάλπες έκλεισαν, το εκλογικό σώμα της Τουρκίας ψήφισε στις τοπικές εκλογές και όλοι περιμένουν την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων απ όπου θα αναδειχθούν οι νικητές και παράλληλα θα φανεί κατά πόσον ο Ταγίπ Ερντογάν παραμένει αυστηρά ο κυρίαρχος του πολιτικού παιγνιδού. Προς το παρόν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης προηγείται στην Κωνσταντινούπολη ( 50 -47),  όχι όμως στη Σμύρνη.

Πριν από λίγο έγινε γνωστό, καθώς πλέον δεν ισχύει καμία απαγόρευση για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων, ότι στην Αγκυρα πήρε κεφάλι ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης Μανσουρ Γιαβάς ( 49.7 εναντι 47.7 ) που σημαίνει ότι θα ακολουθήσει μεγάλο ξενύχτι και ενδεχομένως και θρίλερ.

Στην Σμύρνη δεν φαίνεται κάποια έκπληξη καθώς ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Τουντς Σογιέρ προηγείται με 58,37% έναντι 37,4% του Νιχάτ Ζεϊμπέκι (AKP) με καταμετρημένο περίπου το 25% των ψήφων.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν επρόκειτο να μεταδώσουν exit poll, με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς του Ανωτάτου Εκλογικού Συμβουλίου και τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιούνταν στις 9 το βράδυ (18.ΟΟGMT)  Βεβαίως, όπως σημειώνεται στη Χουριέτ, το συμβούλιο που έχει επιβάλει την απαγόρευση της μετάδοσης νωρίτερα των αποτελεσμάτων έχει κάθε δυνατότητα να αλλάξει την απόφασή του. Κάτι το οποίο έγινε, γι αυτό και βλέπουμε τις εφημερίδες να αναρτούν αποτελέσματα

Στιγμιότυπο 2019 03 31 8.32.17 μμ

source 

 

Στιγμιότυπο 2019 03 31 8.34.47 μμ

local electi 1 thumb large

 

 

Στιγμιότυπο 2019 03 31 8.18.30 μμ

Οι τοπικές, αυτοδιοικητικές εκλογές είναι οι πρώτες με το νέο προεδρικό σύστημα που υιοθετήθηκε μετά το δημοψήφισμα του 2017

Ο Ερντογάν, οι δημοτικές εκλογές της Κυριακής και η οικονομική κρίση της Τουρκίας