Μια το καρφί και μια στο πέταλο. Από τη μια, ρεπορτάζ του Reuters παρουσιάζει ως ηχηρή αποτυχία το roadshow του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας (και γαμπρού του Ερντογάν) Μπεράτ Αλμπαϊράκ ενώπιον επενδυτών στις ΗΠΑ την Τρίτη και από την άλλη ο ίδιος εξασφαλίζει το πρωτοφανές προνόμιο να γίνει δεκτός από τον Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο.

Από τη μία, η αναγόρευση την Τετάρτη του υποψήφιου της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου ως νέου δημάρχου της Κωνσταντινούπολης δίνει το μήνυμα ότι η Τουρκία βγαίνει από έναν κύκλο πολιτικής αβεβαιότητας που δεν θα μπορούσε να παραταθεί χωρίς να οδηγήσει στα όρια των αντοιχών της την οικονομία και από την άλλη οι Financial Times με το σημερινό πρώτο θέμα τους αποκαλύπτουν ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα έχει ουσιαστικά ξεμείνει από συναλλαγματικά διαθέσιμα.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση βρίσκονται στην πιο λεπτή τους φάση: και κρίνονται όχι τόσο στις επίπονες τουρκοαμερικανικές διπλωματικές και στρατιωτικές συνομιλίες για το “σίριαλ” της προμήθειας ρωσικών συστήματων S-400 και της συμπαραγωγής μαχητικών F-35, όσο στην ολομέτωπη αντιπαράθεση του Ταγίπ Ερντογάν με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, τους οίκους αξιολόγησης και τα μέσα ενημέρωσης.

Το δημοσίευμα των Financial Times είναι καταλυτικό. Σύμφωνα με αυτό, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει αποδυθεί το τελευταίο διάστημα σε κινήσεις βραχυχρόνιου (εβδομαδιαίας βάσης) δανεισμού, προκειμένου να “φουσκώσει” τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα, τα οποία φέρονται να διαμορφώνονται στο ούτως ή άλλως χαμηλό (για τις ανάγκες αναχρηματοδότησης 177 δισ. εξωτερικού χρέους το προσεχές 12μηνο) επίπεδο των 28,1 δισ. δολαρίων, αλλά χωρίς τα εν λόγω swaps περιορίζονται μόλις στα 16 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, ο βραχυχρόνιος δανεισμός της τουρκικής κεντρικής τράπεζας ανερχόταν στις 8 Απριλίου στα 13 δισ., ενώ ουδέποτε στο διάστημα 1ης Ιανουαρίου-25ης Μαρτίου είχε ξεπεράσει τα 500 εκατ. Η πηγή του δανεισμού είναι οι τουρκικές τράπεζες, οι οποίες διαθέτουν άφθονο συνάλλαγμα αφότου ιδιώτες και επιχειρήσεις έσπευσαν να δολαριοποιήσουν τις καταθέσεις τους για να προφυλαχθούν από την ραγδαία υποχώρηση της λίρας.

Ήδη από τον περασμένο μήνα, η JPMorgan βρέθηκε στο στόχαστρο της τουρκικής δικαιοσύνης, αφότου συμβούλευσε τους πελάτες της να στραφούν μακριά από την λίρα.

Στην πραγματικότητα, αναφέρουν οι Financial Times τα καθαρά συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας (αφαιρουμένων των υποχρεώσεων) δεν ξεπερνούν καθ’ όλο τον μήνα Απρίλιο τα 11,5 δισ., δολάρια – έναντι 28,7 δισ. στις αρχές Μαρτίου με βάση τους ίδιους υπολογισμούς.

Το ότι ο όγκος των διαθεσίμων δεν συμβαδίζει με την έκταση του βραχυχρόνιου δανεισμού ενισχύει επιπλέον την υποψία ότι ένα μέρος των ποσών έχει διοχετευθεί στη στήριξη του νομίσματος.

Σε κάθε περίπτωση, η εμπιστοσύνη των αγορών έχει εξανεμιστεί – σε αντίθεση με αυτήν του Ντόναλντ Τραμπ.

Σε ό,τι θα μπορούσε να αποκαλέσει κανείς και ως… σύνοδο κορυφής των γαμπρών, ο Αλμπαϊράκ έγινε δεκτός από τον ένοικο του Λευκού Οίκου (ο οποίος σπανίως συναντάται με μη ομολόγους του) παρόντος του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, αλλά και του προεδρικού συμβούλου και συζύγου της Ιβάνκα Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ.

Ο τελευταίος μάλιστα έκανε λόγο για την ισχυρή δέσμευση και επιθυμία των δύο κυβερνήσεων να δώσουν ώθηση στις τουρκοαμερικανικές οικονομικές σχέσεις.

Μοιάζει σαν να επαναλαμβάνεται το μοντέλο λ.χ. της Σαουδικής Αραβίας – με τον Ντόναλντ Τραμπ να επιχειρεί δια του στενού περιβάλλοντός του να διαμορφώσει προνομιακή σχέση με έναν διεθνή εταίρο, ο οποίος την ίδια στιγμή βάλλεται από το πολιτικό, οικονομικό και μιντιακό σύστημα της Ουάσιγκτον. Οι φήμες ότι η στάση αυτή υπαγορεύεται από λόγους και προσωπικής ιδιοτέλειες δεν είναι δυνατόν να καταπνιγούν.

Προς το παρόν, πάντως, το μέγα ζητούμενο είναι να βρεθεί μια φόρμουλα αποφυγής της ολομέτωπης σύγκρουσης Άγκυρας-Ουάσιγκτον, με την μία πλευρά να αναβάλλει ή να υποβαθμίζει, χωρίς βλάβη του γοήτρου της, την παραγγελία των S-400 και με τον Λευκό Οίκο να εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει επιβολή κυρώσεων από το Κογκρέσο.

.capital.gr