Διαφήμιση

Νεκρή από τα πυρά ρεπουμπλικανών παραστρατιωτικών έπεσε τη νύχτα στο Λόντοντερι της Βόρειας Ιρλανδίας μία 29χρονη δημοσιογράφος.

Η Λάιρα ΜακΚι βρισκόταν στην περιοχή Κρέγκαν του Λόντοντερι για να καλύψει επιχείρηση της Αστυνομικής Υπηρεσίας Βόρειας Ιρλανδίας (PSNI) κατά φερόμενων μελών της οργάνωσης Νέος IRA.

Η επιχείρηση εξελίχθηκε σε οδομαχίες με περισσότερες από 50 βόμβες μολότοφ να εκτοξεύονται εναντίον των αστυνομικών και δύο αυτοκίνητα να πυρπολούνται. Στη συνέχεια ένας ένοπλος άνοιξε πυρ κατά των αστυνομικών. Μία από τις σφαίρες πέτυχε τη νεαρή δημοσιογράφο στο κεφάλι.

Η αστυνομία χαρακτηρίζει το περιστατικό ως «τρομοκρατική ενέργεια». Ο βοηθός διοικητής της PSNI σχολίασε ότι πρόκειται για «αποτρόπαιη πράξη» που «δε συνιστά μόνο δολοφονία μίας νεαρής γυναίκας, αλλά και επίθεση εναντίον των κατοίκων αυτής της πόλης».

Οι αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στην περιοχή για να πραγματοποιήσουν έρευνες με σκοπό να προλάβουν την πρόκληση επεισοδίων από τους ρεπουμπλικάνους στις εκδηλώσεις για την επέτειο της ιρλανδικής ανεξαρτησίας αυτό το Σαββατοκύριακο.

Τις τελευταίες ημέρες επικρατεί ένταση στην περιοχή καθώς πλησιάζει το Πάσχα των καθολικών (αυτή την Κυριακή). Οι ρεπουμπλικάνοι, που επιδιώκουν την απόσχιση της Βόρειας Ιρλανδίας από το βρετανικό στέμμα και την ένωση με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, γιορτάζουν την επέτειο της ιρλανδικής εξέγερσης κατά των Βρετανών το Πάσχα του 1916.

Πέρυσι οι ρεπουμπλικάνοι είχαν οργανώσει παράνομη παρέλαση στο Κρέγκαν, δήλωσε ο βοηθός διοικητής της βορειοϊρλανδικής αστυνομίας.

 

 

Διαφήμιση