Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα καθώς ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, Χουάν Γκουαϊδό, με βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο twitter κάλεσε τους πολίτες της Βενεζουέλας σε εξέγερση, με αφορμή τις αυριανές διαδηλώσεις για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Πυροβολισμοί και συγκρούσεις αναφέρονται από διαφορετικά σημεία του Καράκας, την ώρα που οπαδοί του Γκουαϊδό καταλαμβάνουν δημόσια κτίρια.

Συγκρούσεις κοντά στην αεροπορική βάση του Καράκας:

Σε νέο του tweet, ο Γκουαϊδό, ο οποίος κυκλοφορεί στους δρόμους του Καράκας, εμψυχώνει τους υποστηρικτές του λέγοντας πως «Ήρθε η στιγμή», «σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή, το μέλλον μας ανήκει».

Νωρίτερα, ο Χ. Γκουαϊδό – δηλώνοντας πως άρχισε την «τελική φάση» του σχεδίου του να εκδιώξει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο – εμφανίζεται στο βίντεο δίπλα σε άνδρες με στρατιωτική στολή καθώς και στον Λεοπόλντο Λόπες, πολιτικό του μέντορα. Ο Λόπες φέρεται να απελευθερώθηκε από στρατιωτικούς  από τον κατ’ οίκον περιορισμό στον οποίο παρέμενε επί χρόνια από το καθεστώς Μαδούρο.

M10oqLPc normal

Juan Guaidó

@jguaido

En el marco de nuestra constitución. Y por el cese definitivo de la usurpación. https://www.pscp.tv/w/b5gQ9TUwMjc4NDN8MXJteFBlakJydlhLTlWvemxFNY_71g4QomAN12W3ykWFevDO_7lCRAawcIAW 

Juan Guaido @jguaido

En el marco de nuestra constitución. Y por el cese definitivo de la usurpación.

pscp.tv

31,4 χιλ. άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Στο βίντεο, ο Γκουαϊδό υποστηρίζει ότι διαθέτει πλέον τη στήριξη του στρατού, ενώ τονίζει ότι το έγραψε από τη βάση La Carlotta, μίας εξαιρετικής σημασίας βάσης στο Καράκας, από όπου είχε ξεκινήσει παλαιότερα και το πραξικόπημα του Τσάβες. «Οι εθνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει τη σωστή απόφαση και υπολογίζουν στην υποστήριξη του λαού της Βενεζουέλας», είπε ο Γκουαϊδό.

«Λαέ της Βενεζουέλας, πρέπει να βγούμε στους δρόμους μαζί, να στηρίξουμε τις δημοκρατικές δυνάμεις και να ανακτήσουμε την ελευθερία μας», σημειώνει, ενώ έχει απευθύνει για αύριο κάλεσμα για «τη μεγαλύτερη διαδήλωση στην ιστορία» της χώρας.

Ν. Μαδούρο: «Έχω τη στήριξη του Στρατού»

Από την πλευρά του ο Νικολάς Μαδούρο σε tweet του δήλωσε πως μίλησε με τους διοικητές όλων των στρατιωτικών μονάδων της χώρας, οι οποίοι του εξέφρασαν τη στήριξή τους και την πίστη τους στον λαό, το Σύνταγμα και την πατρίδα. Παράλληλα, κάλεσε για λαϊκή κινητοποίηση ώστε να διασφαλιστεί η νίκη της ειρήνης.

%CF%86%CF%83%CE%B4%CF%86

Στις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα χιλιάδες πολίτες φαίνεται να έχουν συγκεντρωθεί γύρω από την εν λόγω βάση.

Στιγμιότυπο 2019 04 30 6.46.12 μμ