Τη σημαντική σχέση μεταξύ της πορείας της αγοράς κρασιού και των κλιματικών συνθηκών, τόνισε η Copa Cogeca στο πλαίσιο συνεδρίασης της Ομάδας πολιτικού διαλόγου Οίνου στις Βρυξέλλες, παρουσία της Κομισιόν και των ευρωπαϊκών φορέων οίνου.

Τα ακραία γεγονότα που επικρατούν τις τελευταίες δεκαετίες έχουν οδηγήσει σε μια γενική μεταβλητότητα των αποδόσεων και στην αστάθεια των αγορών, σημείωσε η ένωση, προσθέτοντας, πάντως, ότι τους πρώτους μήνες της τρέχουσας περιόδου δεν έχουν παρατηρηθεί σημαντικά κλιματικά φαινόμενα στην Ευρώπη, εκτός από μερικούς παγετούς ή ξηρασία που εξακολουθεί να υφίσταται, ιδίως σε Ολλανδία και Ισπανία.

Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΩΝ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

Άλλες εξωτερικές συγκυρίες που είναι επίσης πιθανό να επηρεάσουν την ευρωπαϊκή αγορά οίνου είναι σύμφωνα με την Copa Cogeca, το Brexit, η επιβράδυνση της κινεζικής αγοράς και ο απομονωτισμός των ΗΠΑ. Η δημιουργία του Παρατηρητηρίου της Αγοράς που έχει αποφασίσει η Κομισιόν, έπειτα από αίτημα της οργάνωσης, προβλέπεται σημαντικά επωφελής για την παρακολούθηση αυτών των γεγονότων, καθώς θα προβλέπει τη λήψη μέτρων για τη διακύμανση των τιμών

FNBdaily