Στις αιτίες που προκάλεσαν την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.
Μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΘΕΜΑ, ο κ. Φίλης τόνισε ότι ο πρώτος λόγος είναι ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ εφήρμοσε Μνημόνια. Ίσως ήταν λιγότερο επώδυνα από των προηγούμενων και ο ΣΥΡΙΖΑ να προσπάθησε να βρει χαραμάδες και να υποστηρίξει τα συμφέροντα των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, αλλά τελικά εφήρμοσε Μνημόνια με νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση. Ο επώδυνος συμβιβασμός έφερε και άλλους συμβιβασμούς». Συμπλήρωσε, δε, «δεν υπήρξε κόμμα το οποίο να γλίτωσε από τα Μνημόνια. Η ΝΔ έχασε και ανασυγκροτήθηκε ενώ το ΠΑΣΟΚ εξαερώθηκε, διαλύθηκε από τα μνημόνια».
Η δεύτερη αιτία κατά τον κ. Φίλη ήταν ότι «σε θέματα που δεν μας πίεσε το ασφυκτικό πλαίσιο από το Μνημόνιο προχωρήσαμε δυστυχώς με ατολμία και όχι τις αναγκαίες επιλογές που έπρεπε να κάνουμε. Δεν υπάρχει το άλλοθι των μνημονίων σε ορισμένους τομείς και ο κόσμος το κατέγραψε». Η τρίτη αιτία κατά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ «είναι το ζήτημα του ύφους της εξουσίας. Ορισμένες συμπεριφορές δημιούργησαν μια απόσταση των πολιτών από τη διακυβέρνηση».
Παράλληλα, ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι «βρεθήκαμε μπροστά στην υποχρέωση να μην αγνοήσουμε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και να προχωρήσουμε σε βουλευτικές εκλογές. Είναι σίγουρο ότι οι ευρωεκλογές προσέλαβαν έναν χαρακτήρα που προσχεδίαζε και εθνικές εκλογές. Σίγουρα ήταν πολύ μακριά από τις προσδοκίες μας το αποτέλεσμα. Δεν περιμέναμε μία τόσο σημαντική ήττα. Και οι πιο απαισιόδοξοι του χώρου μας δεν προέβλεπαν αυτό το αποτέλεσμα. Δεν είναι οριστική ήττα αλλά είναι μία πολύ σημαντική ήττα».
«Όλα αυτά δεν επιλύονται με το να υποχωρήσουμε από ορισμένες αξίες της αριστεράς. Δεν είναι προοπτική να δημιουργηθεί ένα πιο θολό πράγμα» είπε ο κ. Φίλης θέτοντας ένα θέμα κοινωνικών συμμαχιών καθώς, όπως είπε, «η σχέση μας με τις μεσαίες τάξεις περνάει η κρίση και ένα θέμα πολιτικών συμμαχιών στη φάση πολιτικών συγκλίσεων».
Στο ερώτημα αν μπορεί να ανατραπεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο πρώην υπουργός απάντησε «αυτός είναι ο αγώνας».
Μιλώντας για την επόμενη ημέρα είπε ότι «υπάρχει ανάγκη ενός νέου πολιτικού σχεδίου με νέες συμμαχίες. Για παράδειγμα βλέπω ότι υπάρχει ένας κόσμος της Αριστεράς που δεν πήγε να ψηφίσει και πρέπει να τον πείσουμε να το κάνει. Υπάρχουν άλλοι οι οποίοι επέλεξαν άλλα μικρότερα σχήματα της αριστεράς που κατέγραψαν μία δυναμική όπως το κόμμα του κ. Βαρουφάκη. Πρέπει να δούμε συνολικά πως πορευόμαστε στη νέα πραγματικότητα». «Χρειάζεται βαθύς αναστοχασμός και αυτοκριτική, όχι αυτοκαταστροφική όπως κάνουν τα κόμματα» πρόσθεσε ο Νίκος Φίλης.
Ερωτηθείς αν για τον ΣΥΡΙΖΑ ισχύει η φράση «προπονητής που χάνει αντικαθίσταται», ο κ. Φίλης απάντησε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προσωποποιεί τις ευθύνες και τις στρατηγικές. Θεωρούμε ότι η προεδρία Τσίπρα διαχρονικά έδωσε αξία στον ΣΥΡΙΖΑ».