Διαδερμική επιδιόρθωση μιτροειδούς βαλβίδας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία με την πρωτοποριακή μέθοδο “Mitraclip” ,σε ασθενή με καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου, στο Ιατρικό Διαβαλκανικό,στη Θεσσαλονίκη

Η πρωτοποριακή μέθοδος “Mitraclip” διενεργήθηκε με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο και με εξαιρετικά αποτελέσματα από την καταξιωμένη ομάδα Επεμβατικών Καρδιολόγων της Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Διαβαλκανικού, Βλάση Νινιού και Ηλία Νινιού και των κλινικών καρδιολόγων Ανδρέα Ιωαννίδη και Σωτήρη Ευαγγέλου. Η μέθοδος απευθύνεται σε ασθενείς που παρουσιάζουν καρδιακή ανεπάρκεια λειτουργικής αιτιολογίας και σε όσους εμφανίζουν ανατομική καρδιακή ανεπάρκεια και εντάσσονται στις ομάδες υψηλού χειρουργικού κινδύνου.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής επεμβατικός καρδιολόγος Βλάσης Νινιός, “η μέθοδος γίνεται διαδερμικά και υπερτερεί έναντι των άλλων μεθόδων, εφόσον η προσπέλαση γίνεται από την φλέβα του μηρού και όχι από την αρτηρία, οπότε και αποκλείονται αιμορραγικά φαινόμενα. Επίσης, η όλη καθοδήγηση της επέμβασης γίνεται με υπερηχογραφική απεικόνιση, γεγονός που διασφαλίζει την πλήρη εικόνα και παρακολούθηση όλων των υλικών που κατευθύνονται στην μιτροειδή βαλβίδα και χωρίς την χρήση σκιαγραφικού”. Με την μέθοδο “Mitraclip” “αποφεύγεται το ανοιχτό χειρουργείο, η καρδιά είναι σε διαρκή λειτουργία ενώ ο έλεγχος του αποτελέσματος γίνεται σε διαρκώς πάλλουσα καρδιά”, σημειώνει ο κ. Νινιός.

Πως διενεργείται η μέθοδος “Mitraclip”

Η τεχνική της μεθόδου περιλαμβάνει, είσοδο από την μηριαία φλέβα με κατεύθυνση στο αριστερό μέρος της καρδιάς, τρυπώντας το διάφραγμα που χωρίζει τον αριστερό από τον δεξιό κόλπο. Από το σημείο αυτό κατέρχεται το “Mitraclip” με απώτερο στόχο την ένωση των δύο φύλλων της μιτροειδούς βαλβίδος, περιορίζοντας την ανεπάρκεια της βαλβίδας χωρίς παρενέργειες, ενώ επιτυγχάνονται ταυτόχρονα αναδιαμόρφωση του συνόλου της καρδιάς.

Ο ασθενής παραμένει στην εντατική ένα βράδυ, για καθαρά προληπτικούς λόγους, νοσηλεύεται για ένα 24ωρο και ακολούθως παίρνει εξιτήριο, επανερχόμενος στην καθημερινή του δραστηριότητα. Η μέθοδος εφαρμόζεται με επιτυχία εδώ και έξι χρόνια από την ομάδα Νινιού, με ποσοστά επιτυχίας πάνω από 90% σε ασθενείς με παθήσεις στις βαλβίδες της καρδιάς.