Διαφήμιση

Tον οδικό χάρτη της κυβέρνησής του παρουσιάζει αυτή την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη του ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τις προγραμματικές δηλώσειςτης κυβέρνησης του. Η διαδικασία ξεκινά στις 19:00 του Σαββάτου, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, με την διαδικασία της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην νέα κυβέρνηση.

Κεντρικά σημεία στην ομιλία του πρωθυπουργού αναμένεται πως θα είναι το σχέδιό του για την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, η οικονομία με  το πακέτο φοροελαφρύνσεων και τις επενδύσεις, η ασφάλεια, η παιδεία, τα εθνικά θέματα, ο πολιτισμός, η υγεία, το περιβάλλον και φυσικά τα προβλήματα της ΔΕΗ και τα θέματα εργασίας.

 

Αν και παραδοσιακά η πρώτη ημέρα των προγραμματικών δηλώσεων περιορίζεται μόνο στην ομιλία του πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να έχει ζητήσει από το προεδρείο της Βουλης να πραγματοποιηθεί διευρυμένη συζήτηση και να δοθεί η δυνατότητα στους και στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς να τοποθετηθούν, εφόσον το επιθυμούν.

Έτσι με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα, αλλά και των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών.

Δείτε ζωντανά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη συζήτηση στη Βουλή

 

«Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου έκλεισαν τον κύκλο της κρίσης και της οπισθοδρόμησης. Η λαϊκή εντολή υπήρξε σαφής και πεντακάθαρη. Η αυτοδύναμη Ελλάδα να πάει μπροστά με σκληρή δουλειά. Η κυβέρνηση μου και εγώ θα τιμήσουμε στο ακέραιο αυτή την εντολή», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης ανοίγοντας την ομιλία του.

«Ότι είπαμε θα το κάνουμε, μαζί με τους πολίτες. Είναι καιρός η Ελλάδα να πάει μπροστά με ενότητα, πρόγραμμα και σκληρή δουλειά»,  είπε ο πρωθυπουργός.

Ο  κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι ο στόχος του είναι να δικαιώσει όλους τους πολίτες που τους εξέλεξαν κυβέρνηση αλλά και να πείσουν όσους δεν ήταν στο πλευρό τους. «Η σημαία μας για την Ελλάδα του 21ου αιώνα θα είναι ο νέος πατριωτισμός. Θα κοιτάμε λιγότερο Δεξία ή Αριστερά και περισσότερο μπροστά. Οι Έλληνες θέλουν ρήξη με το παρελθόν και μία κυβέρνηση που θα αποδεικνύει στην πράξη κι όχι στα λόγια ότι μπορεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση έχει πολιτικό αλλά και τεχνοκρατικό χαρακτήρα ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ στάθηκε στο γεγονός ότι μέσα σε λίγες ημέρες, πραγματοποίησε ό,τι άλλοι δεν κατάφεραν σε ολόκληρους μήνες. «Η νέα κυβέρνηση είναι ομαδική και διαφανής και οι επιδόσεις της θα ελέγχονται διαρκώς για να τους παρακολουθεί ο πολίτης», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην άμεση δραστηριοποίηση κρατικού μηχανισμού απέναντι στην θεομηνία της Χαλκιδικής και τον σεισμό στην Αττική, τα οποία χαρακτήρισε ως θετικό δείγμα γραφής για την αποτελεσματικότητα του κράτους,  την ανταπόκριση των αγορών στην αλλαγή της κυβέρνησης αλλά και το αίσθημα της ασφάλειας που σταδιακά επιστρέφει στο κέντρο της Αθήνας.

«Η κυβέρνηση μας έδωσε δείγματα γραφής στις δυο εβδομάδες, μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων χωρίς παρωπίδες» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Μίλησε δε για αξιοκρατική στελέχωση και αποτελεσματικότητα.

«Αποστολή μας είναι» είναι «να συνδέσουμε τους μισθούς με την ανάπτυξη – ώστε να έχουν όλοι μερίδιο στην ευημερία. Να δώσουμε ευκαιρίες στους νέους μέσω μιας Παιδείας που θα πάψει να παράγει ανέργους. Να βάλουμε τάξη και κανόνες στην αγορά εργασίας και να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους. Να πολεμήσουμε το φόβο μέσα από μια αποτελεσματική πολιτική ασφάλειας. Να προσφέρουμε καλή δημόσια Υγεία ιδιαίτερα σε αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο».

«Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα, πραγματικά δεν ξέρω τι ιδεολογικό πρόσημο θα έβαζε κανείς. Εγώ θα την αποκαλούσα πολιτική του μέτρου, της λογικής και του αποτελέσματος. Γι’ αυτό και, στο εξής, ο κυβερνητικός λόγος θα είναι λιτός και αληθινός. Θα αποφεύγει τα πολλά επίθετα, επιμένοντας στα ουσιαστικά. Και από τον μέλλοντα χρόνο, θα προτιμά τον ενεστώτα. Τον ενεστώτα της δράσης και του αποτελέσματος» είπε ο κ. Μητσοτάκης

 

 

Την άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2019, και όχι από το 2020, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μεσοσταθμικά η μείωση θα είναι της τάξης του 22%, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Για μικρές ιδιοκτησίες η μείωση θα είναι της τάξης του 30%, για τη μεσαία τάξη κατά 20% και για τις μεγάλες ιδιοκτησίες, άνω το 1 εκατ. ευρώ αντικειμενικής αξίας  η μείωση θα είναι της τάξης του 10%.

 

Οι παρεμβάσεις θα υπαχθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα.

Διαφήμιση