Προχωρά με αυστηρό χρονοδιάγραμμα ο σχεδιασμός για «αναγέννηση» της περιοχής στο ΜΑΤΙ. Ειδικότερα, στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και με αυστηρό χρονοδιάγραμμα ενός έτους θα ανατεθεί η εκπόνηση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το Μάτι. Στόχος είναι να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση του νέου πολεοδομικού πλαισίου, που θα αντιμετωπίσει όλα τα κρίσιμα για την περιοχή ζητήματα, όπως την πρόσβαση στο παραλιακό μέτωπο, τη διάνοιξη δρόμων και τη δημιουργία ελεύθερων χώρων.

Η ανάθεση του σχεδίου στο ΤΕΕ ανακοινώθηκε μέσω προγραμματικής σύμβασης χθες. Το ΤΕΕ δεν θα ξεκινήσει από το μηδέν, αλλά θα αναλάβει τη δεύτερη (και κύρια) φάση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, οι βασικές αρχές του οποίου εγκρίθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το ΥΠΕΝ αναζητούσε τρόπο να αποφύγει την ανάθεση του σχεδίου σε ιδιώτη, καθώς η διαγωνιστική διαδικασία θα απαιτούσε περισσότερο από ένα εξάμηνο και η εκπόνηση δύο-τρία χρόνια. Η νέα ηγεσία του υπουργείου εκτιμά ότι το σχέδιο που προεγκρίθηκε δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα και η μελέτη μπορεί να συνεχιστεί στην ίδια βάση. Μάλιστα, μέσα στην εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση για το θέμα, ανάμεσα στον υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Δημήτρη Οικονόμου και στον πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Γιώργο Στασινό.

Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για το Μάτι καλύπτει μια μεγάλη έκταση –περίπου 7.900 στρέμματα– από την ακτογραμμή έως τη λεωφόρο Μαραθώνος και το όριο του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Πεντελικού όρους (1988). Στόχος του σχεδίου είναι να οργανώσει την ανασύσταση της περιοχής, επιλύοντας τα χρόνια πολεοδομικά προβλήματα που ήρθαν στην επιφάνεια με την καταστροφή, να δημιουργήσει ελεύθερους χώρους και να προστατεύσει τους (θεσμοθετημένους) δασικούς πυρήνες.

Οπως δήλωσε ο γ.γ. Χωροταξίας και Φυσικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμης Μπακογιάννης, «το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να περιορίσει τους χρόνους που απαιτούνται στις διαδικασίες, ώστε να έχουμε πολύ σύντομα ένα ρυμοτομικό σχέδιο που θα επιτρέψει να προχωρήσουμε για την όσο το δυνατόν καλύτερη ανάκαμψη της πληγείσας περιοχής».

Εκδόθηκε η πράξη νομοθετικού περιεχομένου

Εκδόθηκε χθες η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που περιλαμβάνει τα επείγοντα μέτρα τα οποία είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός για το Μάτι. Με την ΠΝΠ δίνεται η δυνατότητα απομάκρυνσης αποβλήτων, αποξήλωσης αμιάντου και κάθε άλλης εργασίας, με απόφαση του υπουργού Υποδομών. Επίσης, συστήνεται η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Μάτι ξανά» με σκοπό την προώθηση δράσεων για την αποκατάσταση και ανάπλαση των πληγεισών περιοχών και τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων τους. Η εταιρεία, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι κατοίκων, των δήμων, της Περιφέρειας, των υπουργείων Υποδομών και Περιβάλλοντος κ.ά., θα υποβάλλει προτάσεις στις αρμόδιες αρχές και θα λειτουργεί ως «ενδιάμεσος» για την ενημέρωση της πολιτείας για τα προβλήματα των πολιτών. Οπως λέει η ΠΝΠ που εκδίδεται ένα χρόνο μετά την τραγωδία, είναι «εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπισθούν οι άμεσοι κίνδυνοι που υφίστανται για τους κατοίκους και το οικιστικό και φυσικό περιβάλλον, από την παραμονή αποβλήτων, απορριμμάτων και επικίνδυνων υλικών εν γένει, στις περιοχές που επλήγησαν»…