Στην Τζωρτίνα Κ

Η Τζο ταξίδεψε για αρκετό διάστημα. Άραξε τη βάρκα της στο μέρος που της φάνηκε πως αχνοφέγγουν τα πιο πολλά αστέρια.

Στιγμιότυπο 2019 07 26 6.44.11 μμ

Όταν κατέβηκε από τη βάρκα βρήκε ένα δάσος να την περιμένει. Δεν ήταν από τα δάση που είχε δει ως τώρα. Σε αυτό το δάσος έβρισκες πουλιά που μπορούσαν να πετάξουν μονομιάς μέχρι τις ψηλές κορφές των βουνών του ορίζοντα αλλά να μη χαθούν. Μόλις πατούσαν την κορφή, τα πουλιά γινόντουσαν μεγάλα τόσο, που μπορούσες να ακούσεις το κελάηδημά τους παντού μέσα στο δάσος.

Στιγμιότυπο 2019 07 26 6.45.28 μμ

Στο δάσος πάλι ήταν κρυμμένοι και μερικοί γάτοι. Δεν ήταν σαν τους κεραμιδόγατους των πόλεων. Οι γάτοι αυτοί μπορούσαν να κυκλοφορούν χωρίς να τους βλέπεις καλά καλά. Έπαιρναν το χρώμα των κορμών όταν σκαρφάλωναν σε κάποιο δέντρο, γίνονταν πράσινοι σαν το γρασίδι κάθε φορά που παραφύλαγαν κανένα σαμιαμίδι, μα, το πιο απίστευτο, μία φορά το χρόνο, όπως το μέτρησε η Τζο, γινόντουσαν πολύχρωμοι σαν το ουράνιο τόξο και έκαναν πάρτι μες στο δάσος.

Στιγμιότυπο 2019 07 26 6.46.23 μμ

Έτσι που χόρευαν και τραγουδούσαν ήταν σα να έπεφταν κουτιά με χρώματα ζωγράφων μες στο δάσος και να το έκαναν πολύχρωμο και παρδαλό. Σε αυτά τα πάρτι η Τζο δεν άργησε να προσκληθεί. Οι γάτοι, που δεν επιθυμούσαν άλλους πολλούς να χαίρονται τα χρώματά τους, ζήτησαν από τη Τζο, σχεδόν αμέσως όταν μπήκε μες στο δάσος, να συμμετέχει στο πάρτι τους. Η Τζο δεν δίστασε και, παρόλο που μέσα της είχε κάποιες επιφυλάξεις για το τι θα μπορούσε να είναι αυτό το γατοπάρτι, φόρεσε τα καλά της και βρέθηκε να χορεύει μες στο δάσος μέχρι το πρωί. Τέτοιο γλέντι δεν είχε ξαναζήσει! Στο πάρτι αυτό η Τζο δεν ήταν η μοναδική καλεσμένη. Καθώς ξεκίνησε, άρχισαν να έρχονται ένα ένα τα κορίτσια των παραθύρων.

Στιγμιότυπο 2019 07 26 6.47.22 μμ

 

Τα κορίτσια αυτά ήταν κάτι κορίτσια που εμφανιζόντουσαν στο δάσος κρεμασμένα από τα κλαδιά, να κοιτούν μέσα από τετράγωνα παράθυρα. Στην αρχή τα παράθυρα είχαν τραβηγμένες τις κουρτίνες και τα κορίτσια τις τραβούσαν, εάν ήθελαν, όταν το πάρτι ξεκινούσε, για να χαρούν το πολύχρωμο γλέντι.

Στιγμιότυπο 2019 07 26 6.48.39 μμΤα κορίτσια τότε, άλλα αμέσως και άλλα έπειτα από σκέψη και παρατήρηση, έδιναν σάλτο από τα παράθυρα και χόρευαν ως το πρωί στο γατοπάρτι.

Στιγμιότυπο 2019 07 26 6.50.31 μμΣτιγμιότυπο 2019 07 26 6.51.18 μμ

Σε ένα από αυτά τα συναρπαστικά γατοπάρτι εμφανίστηκαν μερικά άλογα που το είχαν σκάσει από ένα λούνα παρκ στο διπλανό χωριό. Τους άρεσε η δουλειά τους στο λούνα παρκ, μέχρι που άρχισαν να αισθάνονται ναυτία από το γύρω γύρω. Μια μέρα ένα ζαλισμένο κορίτσι ψιθύρισε στο αλογάκι που καβαλίκευε για το πάρτι που ετοιμαζόταν και το νέο δεν άργησε να διαδοθεί. Έτσι νάσου τα άλογα στο πάρτι, να χορεύουν με τα κορίτσια και να δέχονται συμβουλές από τους γάτους για το πώς θα απαλλαγούν από τη ναυτία τους. Η βραδιά εξελισσόταν ιδιαιτέρως διασκεδαστική και η Τζο ήταν πολύ χαρούμενη που η παρέα του παραμυθιού είχε μεγαλώσει και ο χορός καλά κρατούσε.

 

 

 

Στιγμιότυπο 2019 07 26 6.52.12 μμ

 

 

Στιγμιότυπο 2019 07 26 6.53.01 μμΏσπου, κάποια στιγμή μέσα στο γλέντι ένα από τα άλογα έριξε την ιδέα: «δεν μπορεί, θα υπάρχουν και αλλού και άλλα μέρη που γίνονται γιορτές». Και το διπλανό του συμπλήρωσε: «ανεβείτε στη ράχη μας να πάμε να τα ψάξουμε!». Τα κορίτσια δείλιασαν στην αρχή.

Οι γάτοι ήταν ανένδοτοι. «Ακούς εκεί και άλλα μέρη! Αφού εδώ είναι το πιο ωραίο μέρος του κόσμου». Η Τζο θυμήθηκε τα ταξίδια της. Δεν είχαν απόλυτο δίκιο οι γάτοι. Άλλωστε, αυτοί δεν είχαν ποτέ τους ταξιδέψει. Πώς μπορούσαν να είναι τόσο σίγουροι λοιπόν; Για μια στιγμή σκέφτηκε να ανέβει και αυτή στη ράχη ενός αλόγου. Η ταξιδιάρα φύση της είχε ξυπνήσει για καλά. Είδε πως τα κορίτσια είχαν αρχίσει ήδη να ανεβαίνουν στα αλογάκια. Και σκέφτηκε: «το δικαιούνται το ταξίδι». Τους ευχήθηκε μέσα από την καρδιά της, επιθεώρησε ένα ένα τα αλογάκια και τα άφησε να φύγουν. Οι γάτοι πείστηκαν και έδωσαν σε όλα τα κορίτσια από ένα χρωματιστό φιλί. Τα μαγουλάκια τους θα είχαν για καιρό το γατοΐχνος τους.   Στιγμιότυπο 2019 07 26 6.53.52 μμ

Τα κορίτσια μεγάλωσαν πια. Πήγαν, ήρθαν, ξαναέφυγαν και μερικά δεν γύρισαν ποτέ. Οι γάτοι δεν είναι πλέον χρωματιστοί. Είναι κάποιοι ράθυμοι γάτοι της ψαροταβέρνας, που απολαμβάνουν το ψαροκέφαλο που πότε πότε κάποιο κοριτσάκι τους κερνά από το πιάτο της.

Η Τζο δεν ταξιδεύει πια. Αφηγείται στα παιδιά για τα χρωματιστά εκείνα γατοπάρτι και τα παιδιά τα ζωγραφίζουν και τα δείχνουν στο χωριό. Ύστερα κάνουν πάρτι και έρχεται όλο το χωριό. Έτσι που όλοι βάζουν τα καλά τους, θυμίζουν στη Τζο τους πολύχρωμους γάτους του δάσους.

 

Στιγμιότυπο 2019 07 26 6.54.54 μμ

 

Τα βράδια που κοιμάται τους ονειρεύεται. Βλέπει και άλογα να ταξιδεύουν και κορίτσια. Το πρωί ξυπνά και παίρνει τη βόλτα της στο ψαροχώρι. Ταΐζει και τους γάτους πότε πότε. Και λέει πάντα στις κουβέντες του χωριού πως τα ταξίδια είναι ωραία!

 

Φωτογραφίες που τράβηξα από την έκθεση του Εργαστηρίου Παιδικής Ζωγραφικής στο Παράλιο Άστρος Κυνουρίας στις 12/7/2019 και ένα παραμύθι.

Υπεύθυνη Εργαστηρίου, Τζωρτζίνα Κωστοπούλου

Αθηνά Γκριτζάλα, Καλοκαίρι 2019