Η Ελίζα Τριανταφύλλου μίλησε με τους κατοίκους και τους αρμόδιους φορείς και έκανε έναν απολογισμό για όλα τα ανοικτά ζητήματα. Ακολούθησαν οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για άμεση επίσπευση των χρόνιων εκκρεμοτήτων.

Το πρώτο μέρος του παρόντος κειμένου αποτελεί ένα απολογισμό για το τι έχει γίνει και κυρίως τι δεν έχει γίνει ακόμα στο Μάτι. Δημοσιεύτηκε το Σάββατο 20 Ιουλίου στο Παρατηρητήριο για το ΜάτιΈνας χρόνος από τις πυρκαγιές στο Μάτι: Τα ανοικτά ζητήματα | matiobserver όπως και άλλα ρεπορτάζ Παρατηρητήριο για το Μάτι | matiobserver.grσχετικά με εκκρεμότητες και με τις προσπάθειες των κατοίκων και των εγκαυματιών να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους. Το Παρατηρητήριο για το Μάτι θα συνεχίσει να παρακολουθεί συστηματικά τα τεκταινόμενα στην περιοχή ώστε το ενδιαφέρον της πολιτείας και του ιδιωτικού τομέα να παραμείνει ενεργό.

Μια θετική εξέλιξη είναι ότι, δύο ημέρες μετά τη δημοσίευση, την Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019 το βράδυ, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνοντας το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης (που προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019), εξήγγειλε συγκεκριμένα μέτρα για το Μάτι και την Κινέτα, επιταχύνοντας ενέργειες που καθυστερούσαν. Ας δούμε τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα.


Παρατηρητήριο για το Μάτι: Τα ανοικτά ζητήματα

Δώδεκα μήνες μετά τις φονικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου, που μέσα σε λίγες ώρες κατέκαψαν σχεδόν 14 χιλιάδες στρέμματα και άφησαν πίσω τους 102 νεκρούς, 58 εγκαυματίες και χιλιάδες κατεστραμμένα ολικώς ή μερικώς κτίσματα, είναι σχεδόν αδύνατο ακόμη και για τον απλό περαστικό από τις πληγείσες περιοχές των δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνα, να μην παρατηρήσει τα σημάδια, που άφησαν πίσω τους οι ανεξέλεγκτες φλόγες του περασμένου καλοκαιριού. Πόσω μάλλον για τους μόνιμους κατοίκους και τους τακτικούς παραθεριστές της περιοχής που καταβάλουν συνεχείς προσπάθειες από πέρυσι, με τη συνδρομή της κεντρικής διοίκησης, αξιοποιώντας – εκεί που υστερεί το κράτος – ιδιωτικές πρωτοβουλίες, χορηγίες και δωρεές ή επιστρατεύοντας ίδια μέσα και εθελοντική προσφορά, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές το συντομότερο, να ανακάμψουν ψυχολογικά και η ζωή της τοπικής κοινωνίας να επιστρέψει το κατά δύναμιν στους κανονικούς της ρυθμούς. Κάτι, που δεν θα συμβεί για όλους, γιατί για πολλούς η ζωή σταμάτησε τον Ιούλιο του 2018, και δεν πρόκειται ποτέ να επανέλθει.

Όπως είχε παραδεχτεί μιλώντας σε εκδήλωση του Παρατηρητηρίου για το Μάτι, η Γενική Διευθύντρια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Υποδομών, Μαρία Κλεάνθη, που διαθέτει πείρα δεκαετιών και είχε ξεκινήσει την καριέρα της στον σεισμό της Καλαμάτας το 1986, η καταστροφή στο Μάτι και τις γύρω περιοχές «συγκεντρώνει όλα τα προβλήματα και τις παθογένειες του ελληνικού κράτους. Αυτό που αντιμετωπίσαμε εδώ τώρα δεν το έχουμε ξανα-αντιμετωπίσει». Στην ίδια εκδήλωση, ο δήμαρχος Ραφήνας Βαγγέλης Μπουρνούς είχε επαναλάβει την εκτίμησή του ότι «με βάση αντίστοιχα παραδείγματα, από χώρες που δεν έχουν το δικό μας γραφειοκρατικό σύστημα, η αποκατάσταση των οικισμών θα πάρει τρία χρόνια». Με την πρόβλεψη αυτή συμφώνησε και η κυρία Κλεάνθη, λέγοντας ότι στην Ιταλία χρειάστηκαν 3-4 χρόνια.

Το Παρατηρητήριο για το Μάτι, επιχείρησε, μιλώντας με μέλη των συντονιστικών επιτροπών των κατοίκων, να κάνει έναν απολογισμό και να καταγράψει τα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά λίγες μέρες πριν τη μαύρη επέτειο της 23ης Ιουλίου.

1. Άδειες επισκευής και ανέγερσης, κατεδαφίσεις

Υπολογίζεται ότι σχεδόν 3.000 κτίσματα υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις περυσινές πυρκαγιές. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί 354 άδειες επισκευής, ωστόσο δεν θα ήταν ακριβές να πούμε ότι το ποσοστό διαμορφώνεται μόλις στο 12% των περίπου 3.000 πληγέντων κτιρίων, καθώς η πρόοδος θα πρέπει να υπολογιστεί επί τον αριθμό των αιτήσεων που έχουν γίνει από τους κατοίκους, οι οποίες είναι λιγότερες από 900.

Εκτός από αυτές τις αιτήσεις, το υπουργείο Υποδομών, παρότι έχει λήξει η προθεσμία, συνεχίζει να δέχεται υποβολές από ιδιοκτήτες ακινήτων που ενδιαφέρονται να γίνει η αποκατάσταση της περιουσίας τους με μέριμνα του υπουργείου. Έως τώρα έχουν υποβληθεί περίπου 200 αιτήσεις και αναμένεται ο καθορισμός της περαιτέρω διαδικασίας από το υπουργείο.

Εκεί πάντως που πραγματικά χωλαίνει η κατάσταση είναι στις κατεδαφίσεις και στις άδειες ανακατασκευής, που μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί ούτε μία από τις κατά τόπους Πολεοδομίες λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων. Ως προς τις κατεδαφίσεις, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υποδομών έχουν εκδοθεί σχεδόν 470 Πρωτόκολλα Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτιρίου (ΠΑΕΕΚ), με τον αριθμό όμως των ιδιοκτητών που έχουν ενδιαφερθεί να προχωρήσουν στις περαιτέρω διαδικασίες να μην ξεπερνά τους 276. Οι δε κατεδαφίσεις αυτές καθεαυτές είναι επί της ουσίας στάσιμες, καθώς αν εξαιρεθούν οι αρχικές 60 που έγιναν εθελοντικά από δύο μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και ακόμη 40 που τις ανέλαβαν οι ιδιοκτήτες, οι υπόλοιπες είναι ακόμη εν αναμονή της υπογραφής των συμβάσεων.

Ειδικό πρόβλημα συναντάται σε όσα σπίτια υπέστησαν ζημιές και βρίσκονται μέσα σε δασικές περιοχές (σύμφωνα με τις αεροφωτογραφίες του 1945) τα οποία στην συντριπτική πλειονότητά τους δεν διαθέτουν οικοδομικές άδειες. Τα αυθαίρετα αυτά γεωγραφικά εντοπίζονται στην πυρόπληκτη περιοχή του Προβάλινθου και της Αμπελούπολης, αλλά και σε επί μέρους σημεία στο Μάτι. Για τα συγκεκριμένα σπίτια, που δεν αποκλείεται να αγγίζουν και τα 500, οι διαδικασίες έχουν παγώσει, καθώς επί του παρόντος δεν επιτρέπεται να δοθεί στους ιδιοκτήτες τους η παραμικρή βοήθεια για την αποκατάσταση των ζημιών ή για την αγορά ενός σπιτιού σε άλλη περιοχή, επομένως για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο θα χρειαστεί η λήψη πολιτικής απόφασης.

2. Στεγαστική συνδρομή, επιδόματα στέγασης

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, έχουν εκδοθεί 146 βεβαιώσεις καθορισμού δικαιούχου στεγαστικής συνδρομής. Αυτό σημαίνει ότι έχει αναγνωριστεί σε 146 ιδιοκτήτες το δικαίωμα για ανακατασκευή ή αυτοστέγαση δηλαδή είτε να ξαναφτιάξουν το σπίτι τους από την αρχή είτε να αγοράσουν κάπου αλλού. Επίσης έχει καθοριστεί και το ποσό που δικαιούνται. Όμως για να αρχίσει η εκταμίευση του για τις ανακατασκευές πρέπει να έχει γίνει η κατεδάφιση και να έχει βγει η σχετική άδεια, άρα κι αυτό προς το παρόν είναι παγωμένο.

Ως προς τα επιδόματα στέγασης, έχουν κριθεί 243 δικαιούχοι στην περιοχή. Ενοικιαστές και ιδιοκτήτες που κατοικούν μόνιμα εκεί.

3. Αμίαντος

Σε πολλά κτίρια της περιοχής υπήρχαν κατασκευές από αμίαντο, ο οποίος με τη φωτιά θρυμματίστηκε και απειλεί την υγεία των κατοίκων, καθώς θεωρείται ένα από τα πλέον καρκινογόνα υλικά. Λόγω της επικινδυνότητας η συλλογή του πρέπει να γίνει από πιστοποιημένες εταιρείες οι οποίες φροντίζουν και την απομάκρυνσή του στο εξωτερικό σε ειδικά κέντρα που βρίσκονται στη Γερμανία. Στην Ελλάδα οι εταιρείες με αυτή την εξειδίκευση είναι μόλις τέσσερις, στις οποίες και ανατέθηκε αυτό το έργο απευθείας λόγω έκτακτης ανάγκης, τις πρώτες εβδομάδες μετά την πυρκαγιά. Η συλλογή και η απομάκρυνση του αμίαντου όμως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ούτε καν στα «κόκκινα» κτίσματα, αφού μετά τη λήξη της πρώτης σύμβασης τους πρώτους μήνες του έτους, έπρεπε να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για δημόσια έργα, δηλαδή ανοικτός δημόσιος μειοδοτικός διαγωνισμός. Αποτέλεσμα είναι οι εργασίες να έχουν σταματήσει τους τελευταίους μήνες, εν αναμονή των νέων συμβάσεων που σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Ένα από τα κόκκινα σπίτια στην περιοχή, όπου δεν έχει μαζευτεί ακόμη ο αμίαντος από τα ειδικά συνεργεία. Ορατά τα διάσπαρτα κομμάτια του καρκινογόνου Ελενίτ.

img_20190618_165845.jpg

img 20190618 165845

Ένα από τα κόκκινα σπίτια στην περιοχή, όπου δεν έχει μαζευτεί ακόμη ο αμίαντος από τα ειδικά συνεργεία. Ορατά τα διάσπαρτα κομμάτια του καρκινογόνου Ελενίτ.
4. Καμένα κλαδιά και ξερόχορτα

Η φωτιά της 23ης Ιουλίου έκαψε ολοσχερώς δεκάδες χιλιάδες δέντρα, πεύκα στην πλειονότητά τους. Την υλοτόμηση και την απομάκρυνση των καμένων δέντρων από τους πυρόπληκτους οικισμούς της Ανατολικής Αττικής ανέλαβε λίγο μετά την καταστροφή το υπουργείο Υποδομών που προχώρησε σε συμβάσεις με έξι εργολάβους οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του έργου που ανέλαβαν. Όλη η καμένη οργανική ύλη (υπολογίζεται σε 130.000 κυβικά μέτρα) μεταφέρθηκε σταδιακά σε ένα μεγάλο οικόπεδο περίπου 25 στρεμμάτων, γνωστό στην περιοχή ως «οικόπεδο Αντωνίου», επί της λεωφόρου Μαραθώνος στο ύψος της α’ εισόδου του Νέο Βουτζά. Η συγκεκριμένη έκταση νοικιάστηκε τις πρώτες ημέρες μετά τη φωτιά από το δήμο Ραφήνας με χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών, για λογαριασμό του υπουργείου Υποδομών. Σκοπός ήταν τα καμένα κλαδιά να θρυμματίζονται και στη συνέχεια να απομακρύνονται. Ωστόσο παρότι οι εργασίες ξεκίνησαν το πλάνο είναι εκτός κάθε χρονοδιαγράμματος, αφού όπως αναφέρουν κάτοικοι τους τελευταίους 5-6 μήνες, έχουν σταματήσει τα πάντα.

Η εικόνα που αντικρίζει κανείς στο οικόπεδο Αντωνίου με τους τόνους κλαδιών και θρυμμάτων, τρομάζει τους κατοίκους που κάνουν λόγο για μία πυριτιδαποθήκη Eξι μήνες για να αδειάσει η “πυριτιδαποθήκη” στη Μαραθώνος | matiobserver.grη οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να αναφλεγεί και ζητούν να αδειάσει άμεσα, καθώς η 24ωρη παρουσία ενός πυροσβεστικού οχήματος πλησίον του οικοπέδου δεν τους καθησυχάζει. Ογκώδεις στοίβες καμένων κλαριών που ξεπερνούν τα τρία μέτρα, περιμένουν να πιάσουν δουλειά τα νέα θρυμματιστικά, αλλά το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό δεν είναι σαφές. Η κατακύρωση των υπηρεσιών θρυμματισμού στη μειοδότρια επιχείρηση έγινε στις 16 Ιουλίου με απόφαση του υπουργείου Υποδομών και εκκρεμή η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο, αφού πάρει έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Επιπλέον σύμφωνα με εκτιμήσεις που είχαν εκφράσει στο «Παρατηρητήριο για το Μάτι» πηγές κοντά στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, από τη στιγμή που θα αρχίσει ο θρυμματισμός, για να απομακρυνθεί το πριονίδι που θα προκύψει και να καθαρίσει πλήρως το οικόπεδο Αντωνίου θα χρειαστεί ακόμη ένα εξάμηνο τουλάχιστον.

Επίφοβη καύσιμη ύλη όμως υπάρχει και εκτός του οικοπέδου Αντωνίου, διάσπαρτη σε πεζοδρόμια και στενά της περιοχής, καθώς πολλοί κάτοικοι που καθαρίζουν τις ιδιοκτησίες τους αφήνουν δεκάδες σακούλες με ξερόχορτα στο δρόμο, ενώ άλλοι εναποθέτουν στις στοίβες αυτές άχρηστα έπιπλα και άλλα αντικείμενα, περιμένοντας τις δημοτικές υπηρεσίες να κάνουν την αποκομιδή με τα όποια μέσα διαθέτουν.

Ο δε δήμος Μαραθώνα, στις 11 Ιουλίου 2019 ανακοίνωσε ότι «εξαιτίας της αδυναμίας του ΧΥΤΑ να παραλάβει τα προϊόντα από τις πληγείσες περιοχές (καμμένα), καθώς επίσης και τα σύμμεικτα-ογκώδη και κλαδιά», απηύθυνε έκκληση και αιτήθηκε την άμεση επίλυση του προβλήματος από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Περιφέρεια Αττικής.

paidiki_hara_mpazza.jpg

paidiki hara mpazza

Η προειδοποιητική ταμπέλα…

img_20190710_112301.jpg

img 20190710 112301

…και η εικόνα ακριβώς απέναντι από την παιδική χαρά στο Μάτι
Μπήκαν μπουλντόζες στο οικόπεδο Αντωνίου
Την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019 ξεκίνησε ο καθαρισμός του οικοπέδου Αντωνίου. Μετά από έξι μήνες αδράνειας, μπουλντόζες και φορτηγά έπιασαν δουλειά στο οικόπεδο–πυριτιδαποθήκη επί της λεωφόρου Μαραθώνος, εντός των ορίων του δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, όπου μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου έχουν συγκεντρωθεί τόνοι καμένης οργανικής ύλης και “βουνά” εύφλεκτο πριονίδι από τα θρυμματισμένα κλαδιά.

Όπως έκανε γνωστό μέσω Facebook o υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Ακης Σκρέτσος, ο οποίος είναι αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ο καθαρισμός της έκτασης είναι δωρεάν παροχή των εταιρειών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίος, ΑΒΑΞ, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Συμμετέχουν και εταιρείες τσιμέντου (Lafarge, Τιτάν, Xάλυψ) που θα παραλάβουν και θα επεξεργαστούν με δικό τους κόστος, τα υλικά αυτά.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα για τον πλήρη καθαρισμό του οικοπέδου, ο δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς δήλωσεΞεκίνησε ο καθαρισμός του οικοπέδου Αντωνίου | matiobserver.gr στο Παρατηρητήριο για το Μάτι ότι στο ευνοϊκό σενάριο θα χρειαστούν 30 και στο δυσμενές 45 ημέρες.

 

 

5. Οικονομική στήριξη πυρόπληκτων

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες τις πρώτες μέρες μετά τη φωτιά αφορούσαν μεταξύ άλλων, τα γενικότερα μέτρα που προβλέπονται από το νόμο περί φυσικών καταστροφών σε σχέση με τις αποζημιώσεις των νοικοκυριών, επιπλέον επίδομα 5.000 ευρώ για όσους έζησαν στις συνθήκες έκτακτης ανάγκης, αποζημίωση αποκατάστασης περιβάλλοντος χώρου και κρατική αρωγή για ανακατασκευές και επισκευές σπιτιών (ανεξάρτητα από το αν αποζημειώνονταν οι ιδιοκτήτες από τις ασφαλιστικές εταιρείες). Στο επίδομα των 5.000 ευρώ προστέθηκε χρηματική ενίσχυση 1.200 ευρώ από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για την κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών αναγκών των πυρόπληκτων. Τέλος, ανακοινώθηκε ότι θα δοθούν διπλές συντάξεις στους συνταξιούχους των πληγεισών περιοχών ανεξαρτήτως αν είχαν υποστεί βλάβες στο σπίτι τους, κάτι που έγινε πλην ελαχίστων περιπτώσεων.

Όπως αναφέρει στο Παρατηρητήριο για το Μάτι, η Έμυ Κροκίδη πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νέου Βουτζά, οι αποζημιώσεις των νοικοκυριών με το επίδομα κάλυψης πρώτων αναγκών ύψους 586 ευρώ και το επίδομα οικοσκευής των 5.864 ευρώ κατ´ αναλογίαν, που δόθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών μέσω των Δήμων, καθυστέρησαν αρκετά, αλλά σε μεγάλο βαθμό έχουν δοθεί.

Τα 5.000+1.200 ευρώ από το υπουργείο Υποδομών έχουν δοθεί σε ποσοστό 95%. Όμως, ενώ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 26ης Ιουλίου 2018, έλεγε ότι τα ποσά θα δοθούν «στα πληγέντα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που περιέρχονται ή περιήλθαν προσωρινά ή μόνιμα σε κατάσταση απρόβλεπτης έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018», τελικά η υπουργική απόφαση δεν περιελάμβανε τους ιδιοκτήτες με πράσινο χωρίς ζημιές σπίτι. Το ίδιο ίσχυσε και για το επίδομα περιβάλλοντος χώρου το οποίο θεσμοθετήθηκε με αρκετή καθυστέρηση.

6. Συντάξεις χηρείας και οικονομική στήριξη συγγενών θυμάτων

Το πακέτο οικονομικών μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τους συγγενείς των 102 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τις φλόγες, περιελάμβανε εφάπαξ ποσό 10.000 ευρώ, ολόκληρη τη σύνταξη του θανόντος για όσους τη δικαιούνταν, διορισμό ενός μέλους της οικογένειας στο δημόσιο και μηνιαίο επίδομα 1.000 ευρώ ανά προστατευόμενο τέκνο θανόντων από τις πυρκαγιές.

Τα εφάπαξ ποσά δόθηκαν και ξεκίνησαν και οι διορισμοί στο Δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες από κατοίκους, μέχρι τον Μάιο είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον περίπου 15 συγγενείς θυμάτων και μέχρι τον Ιούνιο διορίστηκαν περισσότεροι από δώδεκα.

Ωστόσο υπήρξε εμπλοκή με τις συντάξεις χηρείας. Σύμφωνα με την Έμυ Κροκίδη: «ενώ η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση το Δεκέμβριο προέβλεπε την απονομή του 100% της σύνταξης του/της θανόντος/θανούσης στον/στην δικαιούχο, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν είχε το λογισμικό για να προσαρμόσει τον υπολογισμό των συντάξεων με αυτόν τον τρόπο και δεν τις εξέδιδε. Μετά από παρέμβαση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το θέμα ανέλαβε να λύσει το υπουργείο Εργασίας και προχώρησε η έκδοση κάποιων συντάξεων με χειρόγραφο τρόπο και υπολογισμό. Όμως δεν έχει ολοκληρωθεί για όλους/ες τους δικαιούχους».

7. Εγκαυματίες

Οι καταστροφικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου άφησαν πίσω τους και 75 βαριά εγκαυματίες, εκ των οποίων οι 17 άφησαν την τελευταία τους πνοή κατά τη νοσηλεία. Οι υπόλοιποι 58 άνθρωποι όπως και οι οικογένειές τους, τον τελευταίο ένα χρόνο ανεβαίνουν τον δικό τους προσωπικό Γολγοθά με ελάχιστη βοήθεια από το κράτος, όπως αναφέρει στο «Παρατηρητήριο για το Μάτι» ο Αλέξης Ανδρονόπουλος, που μαζί με την Μαρίνα Καρύδα ανέλαβαν εθελοντικά από τις πρώτες κιόλας μέρες τον συντονισμό της αποκατάστασης των εγκαυματιών και διεκδίκησαν την οικονομική τους στήριξη.

thiseas.jpg

thiseas

Από την συζήτηση για τις προσπάθειες στήριξης των εγκαυματιών από τις φονικές πυρκαγιές. Αριστερά όρθιος ο ορθοπεδικός Λάκης Νικολάου και καθιστός ο Αλέξης Ανδρονόπουλος

Χάρη στις προσπάθειές και τις πιέσεις τους, εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο επίδομα 6.000 ευρώ για κάθε εγκαυματία, το οποίο το έχει λάβει η συντριπτική πλειονότητα των παθόντων για την κάλυψη των πρώτων εξόδων των ιδίων και των οικογενειών τους που στέκονται στο πλευρό τους κατά τη διάρκεια της πολύμηνης νοσηλείας τους.

«Εκτός από αυτό το επίδομα των 6.000 ευρώ, δεν έχουν κάνει τίποτα άλλο. Όλα τα άλλα εντάσσονται στη λογική της ελληνικής δημόσιας υγείας. Για παράδειγμα, ο ΕΟΠΥΥ δεν εγκρίνει τη δαπάνη για υλικά που χρειάζονται οι άνθρωποι αυτοί για την αποκατάστασή τους, όπως ενυδατικές κρέμες και πιεστικά ενδύματα που βοηθούν στην επούλωση, τα οποία τους τα γράφουν οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία», λέει ο Αλέξης Ανδρονόπουλος.

Παράλληλα, όπως διαπίστωσαν «στην Ελλάδα δεν υπάρχουν δημόσιοι φυσιοθεραπευτές που να καλύπτουν τις ανάγκες των εγκαυματιών, καθώς δεν έχουν σχετική εμπειρία».

Η κατάσταση αυτή ώθησε τα δύο μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων στο Μάτι, Α. Ανδρονόπουλο και Μ. Καρύδα, να αναζητήσουν αλλού λύση και έτσι απευθύνθηκαν στο ίδρυμα Λάτση το οποίο προσφέρθηκε να καλύψει τις φυσιοθεραπείες των εγκαυματιών μέσω του κέντρου αποκατάστασης «Θησέας», αλλά και τα έξοδα για την αγορά του ειδικοί υλικού που είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση τους.

8. Μοριοδότηση υποψηφίων για Πανελλήνιες

Στις αρχές Ιουλίου με απόφαση του υπουργείου Παιδείας δόθηκε μπόνους 20% στη βαθμολογία των πυρόπληκτων μαθητών που συμμετέχουν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Δικαιούχοι είναι οι μαθητές της τελευταίας τάξης Λυκείου του τρέχοντος σχολικού έτους αλλά και οι απόφοιτοι που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις του σχολικού έτους 2018-2019, εφόσον α) έχουν δελτίο επανελέγχου ή έκθεση αυτοψίας για τη μόνιμη κατοικία τους ή β) είναι τέκνα θανόντων ή γ) έχει καταστραφεί ολοσχερώς η επιχείρηση γονέα από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κατοίκων, το μέτρο αυτό αφορά περί τους 40-50 μαθητές.

Συνάρτηση της ανοικοδόμησης η επιστροφή της ζωής στην περιοχή

Ένα χρόνο μετά την καταστροφή, μόνιμοι κάτοικοι αλλά και τακτικοί επισκέπτες των πυρόπληκτων οικισμών πασχίζουν ακόμη να ορθοποδήσουν, ενώ οι ντόπιοι επιχειρηματίες όπως οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και εστιατορίων είναι αντιμέτωποι με την κατακόρυφη πτώση της τουριστικής κίνησης.

Όπως αναφέρει ο Αλέξης Ανδρονόπουλος που έχει εξοχικό στο Μάτι «έξω από το σπίτι μου, στην Περικλέους και Ποσειδώνος, εκεί όπου εγκλωβίστηκαν πολλοί άνθρωποι, η άσφαλτος έχει ακόμη λιωμένα υλικά από τα αυτοκίνητα. Περνάω και ανατριχιάζω. Στο εξοχικό μου πλέον δεν πάω, παρά μόνο για μπάνιο και φεύγω. Δεν μου κάνει κέφι να κάτσω στη βεράντα και να βλέπω τα καμένα απ’ έξω, έχω δίπλα μου ένα καμένο σπίτι και ένα οικόπεδο».

Στην ερώτηση αν έχει επιστρέψει η ζωή στην περιοχή η Έμυ Κροκίδη απαντά «όχι ακριβώς, ούτε και στον Νέο Βουτζά, παρά τις προσπάθειες που κάνουμε για να κρατήσουμε τον κόσμο. Γι αυτό πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αδειοδοτήσεων για να επιστρέψουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους και να μαζί με αυτούς η ζωή και η ελπίδα στην περιοχή».

Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη

Tην Δευτέρα, το βράδυ (22 Ιουλίου 2019) ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησής του στη Βουλή, θέλησε να τελειώσει την ομιλία κάνοντας αναφορά στις πυρόπληκτες περιοχές του Ματιού και της Κινέτας. Δήλωσε ότι έχει πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει και σημείωσε τον αργό ρυθμό κατεδάφισης και αποκατάστασης των σπιτιών, τις εκκρεμότητες αποξήλωσης του αμίαντου, την καθυστέρηση στον καθαρισμό του οικοπέδου στο νέο Βουτζά (που έχει συγκεντρωθεί τεράστια καύσιμη ύλη) κ.λπ. και εξήγγειλε μέτρα για τους πυρόπληκτους. Όπως είπε η αναφορά αυτή έχει και έναν συμβολισμό. Συμβολίζει την ανόρθωση των περιοχών αυτών και της χώρας συνολικά. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης:

  • με έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών. Με αυτόν τον τρόπο θα απελευθερωθούν 31 εκατ. ευρώ από τον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής Πυροπλήκτων από το σύνολο των 37,8 εκατ. ευρώ που έχουν καταθέσει 2.070 φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
  • προτεραιότητα είναι να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού για την αποκατάσταση της περιοχής (καθαρισμός οικοπέδων, δρόμων συλλογή-απομάκρυνση αμιάντου κ.λπ.).
  • για τον καθαρισμό του οικοπέδου όπου έχει συγκεντρωθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης (Οικόπεδο Αντωνίου), η γενική γραμματεία της Κυβέρνησης έχει επικοινωνήσει με όλες τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και έχει ζητήσει να καθαρίσουν το συγκεκριμένο οικόπεδο χωρίς επιβάρυνση για το ελληνικό δημόσιο στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
  • συγκροτείται ένας νέος φορέας, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με συμμετοχή εκπροσώπων από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο, την Τράπεζα της Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, την Γ. Γ. της Κυβέρνησης και εκπροσώπους των κατοίκων. Αποστολή του νέου φορέα θα είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέτας. Οι εισηγήσεις αυτού του φορέα θα συνιστούν το επιχειρησιακό σχέδιο ανάπλασης της περιοχής, που θα τεθεί σε ισχύ άμεσα.
  • το υπουργείο Υγείας έχει ήδη μεριμνήσει ώστε οι συμπολίτες μας με βαριά εγκαύματα να μην έχουν πρόσβαση μόνο στα φάρμακα – σε αυτά είχαν ήδη – αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή, η οποία δεν καλυπτόταν από τον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ.
  • ανατίθεται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) η χάραξη κατά προτεραιότητα ενός νέου πρότυπου χωρικού σχεδίου ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών. υπό κανονικές συνθήκες το έργο αυτό θα χρειαζόταν μία 5ετία, αλλά ζήτησε να γίνει μέσα σε ένα χρόνο και να έχει ολοκληρωθεί πριν τη δεύτερη μαύρη επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι (δηλαδή πριν τις 23/7/2020).
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της ΚυβέρνησηςΦΕΚ Α’, 127, 24/7/2019 | matiobserver.gr την Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019 και προβλέπονται τα εξής:

Άρθρο1: Στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018, δύνανται, ενόψει άμεσου κινδύνου για την ασφάλεια των πολιτών ή για το περιβάλλον, όπως προκύπτει από εισήγηση φορέα ή υπηρεσίας, να εκτελούνται με αποφάσεις του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών οι ακόλουθες αναγκαίες ενέργειες:

α) Απομάκρυνση απορριμμάτων, αποβλήτων και κάθε υλικού εν γένει, το οποίο, κατά την κρίση των αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών, είναι επικίνδυνο για την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών ή συνιστά εστία κινδύνου για μελλοντική φυσική καταστροφή.

β) Έλεγχοι και αποξήλωση αμιάντου από οποιαδήποτε κατασκευή ή αντικείμενο.

γ) Κάθε αναγκαία ενέργεια αποκατάστασης και ανάπλασης των πληγεισών περιοχών με σκοπό την προστασία της υγείας των πολιτών και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος.

  • Όλες οι απαιτούμενες από την προηγούμενη παράγραφο δράσεις, ιδίως μελέτες, έργα, υπηρεσίες, εξοπλισμός, μπορεί να αναλαμβάνονται με ίδια μέσα και πόρους από φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στους σχετικούς τομείς, χωρίς καμία επιβάρυνση του Δημοσίου, κατόπιν εγκρίσεως που παρέχεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών, η οποία αναρτάται στον δικτυακό τόπο των υπουργείων.

Επεξήγηση: Η τελευταία παράγραφος συνιστά τον νέο τρόπο εκτέλεσης έργων, ιδίως μελετών, που σημαίνει ότι μπορεί οποιοσδήποτε φορέας να αναλαμβάνει κάποιες μελέτες ή έργα αφού προηγουμένως έχει τύχει της έγκρισης των αρχών.

  • Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών δύνανται να εκπονούνται και να διενεργούνται περαιτέρω δράσεις αποκατάστασης και ανάπλασης των πληγεισών περιοχών, να ρυθμίζεται η διαδικασία εκτέλεσης των ενεργειών του παρόντος άρθρου, καθώς και κάθε ειδικότερο ζήτημα για την εφαρμογή της παρούσας. Με την παράγραφο αυτή συμπληρώνονται οι δράσεις και εξειδικεύονται οι διαδικασίες εκτέλεσης των έργων
«Μάτι Ξανά»

Στο Άρθρο 2 της ΠΝΠ προβλέπεται η Σύσταση Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με την επωνυμία «Μάτι ξανά». Σκοπός της είναι η προώθηση δράσεων για την αποκατάσταση και ανάπλαση των πληγεισών περιοχών και τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων τους. Για την επίτευξη του σκοπού της η εταιρεία, ενδεικτικά, υποβάλλει προτάσεις και εισηγήσεις προς τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης κινδύνων και τη διενέργεια δράσεων αποκατάστασης και ανάπλασης των πληγεισών περιοχών, οι οποίες τίθενται υπόψη των αρμόδιων δημοσίων φορέων για άμεση υλοποίηση, και ενημερώνει τους πολίτες και τους αρμόδιους φορείς σχετικά με υφιστάμενα προβλήματα των πληγεισών περιοχών και των κατοίκων τους. Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας μετέχουν εκπρόσωποι των κατοίκων των πληγεισών περιοχών, υπηρεσιακά στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και των Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, των Δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας-Πικερμίου και της Περιφέρειας Αττικής. Με απόφαση του Πρωθυπουργού ρυθμίζεται κάθε περαιτέρω ζήτημα σχετικά με τη λειτουργία, τους σκοπούς, τους πόρους και την οικονομική διαχείριση της εταιρείας και καθορίζεται η συγκρότησή της.

Επεξήγηση: Το άρθρο αυτό προβλέπει τη σύσταση της ΑΜΚΕ, η οποία σύμφωνα με τα παραπάνω περιορίζεται σε εισηγήσεις προς τις αρμόδιες αρχές. Δεν αναφέρεται κάτι σχετικό με τη διαχείριση χρημάτων του Ειδικού Λογαριασμού Αρωγής των Πυρόπληκτων. Εντούτοις το πλήρες πλαίσιο λειτουργίας της, οι σκοποί της οι πόροι της η οικονομική διαχείρισή θα καθοριστεί από τον Πρωθυπουργό.

Το τελευταίο Άρθρο 3, κατά παρέκκλιση από οποιαδήποτε άλλη διάταξη που αφορά διαδικασία κατάρτισης και αρμοδιότητα, εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας να υπογράψει σχετική σύμβαση με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος με καταληκτική ημερομηνία παράδοσης του σχεδίου την 23η Ιουλίου 2020. Για την υλοποίηση του έργου της παρούσας παραγράφου το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος μπορεί να προβαίνει σε αναθέσεις κατά παρέκκλιση από τις πάγιες διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας που αφορούν την διαδικασία αναθέσεως συμβάσεων έργου, υπηρεσίας ή προμήθειας.

Τέλος, το τελευταίο Άρθρο 4, προβλέπει την κύρωσή της (κατά το άρθρο 44 παράγραφος 1 του Συντάγματος‘Αρθρο 44: (Πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, δημοψηφίσματα, διαγγέλματα) | hellenicparliament.gr) και την ισχύ της από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

picture 1342 1482400216
Σπούδασε κατά λάθος Οικονομική Επιστήμη στην ΑΣΟΕΕ και το 2004 ξεκίνησε να εργάζεται ως οικονομικός συντάκτης στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Το 2010 δημιούργησε την πρώτη αντιγραφή του σατιρικού Τhe Onion, στην Ελλάδα. Παραμένει στον χώρο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Είναι ανορθόγραφη.
picture 19 1459346733
Έχει διατελέσει αρχισυντάκτης οικονομικού στις εφημερίδες Ελευθεροτυπία, Δημοκρατία και Ντοκουμέντο, κι έχει εργαστεί σε διάφορα ηλεκτρονικά μέσα. Το 2016 η αναζήτηση για νέα πράγματα τον οδήγησε στην ίδρυση του marketfair.gr.