Στην επιβράβευση των συνεπών επιχειρήσεων και επαγγελματιών προχωρά η κυβέρνηση, μέσω του σχεδίου “Λευκό Μητρώο”.

Σύμφωνα με αυτό, συνεπείς επιχειρήσεις και επαγγελματίες με πληρωμή των φόρων και εισφορών, θα εντάσσονται στο “Λευκό Μητρώο”, το οποίο θα τους εξασφαλίζει συγκεκριμένα προνόμια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BnB Daily, το πακέτο επιβράβευσης θα περιλαμβάνει διοικητικές και άλλες διευκολύνσεις.

ΠΑΚΕΤΟ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗΣ

-Μειώσεις διοικητικών προστίμων -Μειώσεις φόρων -Εξαίρεση από φορολογικούς και εργατικούς ελέγχους Ωστόσο, η ένταξη στο “Λευκό Μητρώο” θα γίνεται με αυστηρά κριτήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για να χαρακτηριστεί κάποιος εργοδότης ώς συνεπής θα πρέπει: • Διαχρονικά να συμμορφώνεται με τις προβλέψεις της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας • Να μην έχουν υπάρξει καταγγελίες για παραβίαση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας ●

FnLAW Πώς θα λειτουργήσει το Λευκό Μητρώο για τους συνεπείς εργοδότες • Να μην έχει ελεγχθεί για αδήλωτη εργασία • Να γίνονται προσπάθειες για αύξηση της συνολικής απασχόλησης

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΕΡΣΕΑΣ

Στην ουσία το “Λευκό Μητρώο” είναι ο εκσυχρονισμός και η εφαρμογή του συστήματος Περσέας. Το σύστημα αυτό, είχε ψηφιστεί το 2014, ωστόσο έως σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί. Με την ένταξη κάποιας επιχείρησης στο “Λευκό Μητρώο” και την εξαίρεσή της από πιθανούς ελέγχους φορολογικής και εργατικής φύσεως, μειώνεται το κόστος και για τον δημόσιο τομέα. Υπογραμμίζεται πως ένα επιπρόσθετο στοιχείο, που θα συνεκτιμηθεί για την ένταξη μιας επιχείρησης στο νέο αυτό μητρώο, θα είναι και η τήρηση ενός σύγχρονου συστήματος διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού.

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Σύμφωνα με εργατολόγους και εμπορικολόγους, με τους οποίους ήρθε σε επαφή το BnB Daily, η εφαρμογή του συγκεκριμένου συστήματος δεν θα είναι τόσο δύσκολη υπόθεση όσο φαντάζει. “Τα εργαλεία για την εφαρμογή του Λευκού Μητρώου υπάρχουν. Χρειάζεται ένας νέος οργανισμός, ολιγομελής, ο οποίος θα εποπτεύει τη διασταύρωση των στοιχείων των επιχειρήσεων, η οποία θα γίνεται αυτόματα”, δηλώνει στο BnB Daily, ο Ιωάννης Ληξουριώτης, δικηγόρος Αθηνών με εμπειρία στο εργατικό δίκαιο. Μάλιστα, όπως προσθέτει, “το Εργάνη, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και τέλος ο Τειρεσίας, μπορούν εύκολα να δείξουν τους συνεπείς εργοδότες”.

Νικόλας Ταμπακόπουλος nicolas@notice.gr