Αυτή την εποχή είναι άνοιξη στον πλανήτη Άρη και όπως συμβαίνει στη Γη, έτσι και στον «Κόκκινο Πλανήτη» οι πάγοι λιώνουν. Το λιώσιμο των πάγων έχει ως αποτέλεσμα οι συνεδετικές δυνάμεις που συγκρατούν τους παγετώνες να χαλαρώνουν και μεγάλα κομμάτια να αποκολλώνται.

Αυτό ακριβώς καταγράφει και η τελευταία φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος NASA. Ο φωτογραφικός φακός του διαστημικού σκάφους Mars Reconnaissance Orbiter, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Άρη, κατέγραψε μια «χιονοστιβάδα» στον βόρειο πόλο του Κόκκινου Πλανήτη.

Το εντυπωσιακό θέαμα δημοσιεύτηκε από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αριζόνα. Πιστεύεται ότι το φαινόμενο προκλήθηκε όταν τεράστιοι όγκοι πάγου στο βόρειο πόλο του πλανήτη Άρηξεκόλλησαν και κατρακύλησαν σε χαράδρα ύψους 500 περίπου μέτρων, με αποτέλεσμα να σηκωθούν τεράστια νέφη κόκκινης σκόνης.

Την άνοιξη η αυξημένη ηλιοφάνεια λιώνει τους πάγους στο βόρειο πόλο του πλανήτη Άρη
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: NASA/JPL/UNIVERSITY OF ARIZONA
Την άνοιξη η αυξημένη ηλιοφάνεια λιώνει τους πάγους στο βόρειο πόλο του πλανήτη Άρη

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιστήμονες, ήταν η αυξημένη ηλιοφάνεια κατά το μήνα Μάιο που είχε ως αποτέλεσμα το τμηματικό λιώσιμο των παγετώνων.

«Κάθε άνοιξη ο Ήλιος λάμπει λίγο περισσότερο στο βόρειο πόλο του Άρη», σημειώνει η Κάντι Χάνσεν του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

«Η ζέστη αποσταθεροποιεί τον πάγο και κομμάτια του αποκολλώνται. Τα διάφορα επίπεδα του πάγου έχουν διαφορετικά χρώματα και υφές, ανάλογα με την ποσότητα της αρειανής σκόνης που αναμιγνύεται με τον πάγο», καταλήγει η επιστήμονας.