Μία σημαντική ανακάλυψη έκανε πολυεθνική επιστημονική μονάδα, αφού κατάφερε να ουδετεροποιήσει τον ιό HIV κατά λάθος, κατά την ανάπτυξη χημικών ενώσεων για αντικαρκινικό φάρμακο.

Μια πολυεθνική ομάδα επιστημόνων κατάφερε -έστω και κατά λάθος- να αδρανοποιήσει τον ιό HIV, δίνοντας μια νέα προοπτική στην έρευνα και γεμίζοντας, έτσι, με ελπίδα πολλούς ασθενείς.

Ρώσοι, Ελβετοί, Αμερικανοί, Φινλανδοί και Βρετανοί επιστήμονες ανέπτυσσαν χημικές ενώσεις με σκοπό ένα φάρμακο κατά του καρκίνου, όταν συνειδητοποίησαν ότι η επίδρασή του μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το προσδοκώμενο.

Ο Όλεγκ Ρακίτιν, καθηγητής Χημείας στο South Ural State University (SUSU), ανέφερε: «Από την αρχή θέσαμε ως προτεραιότητα της μελέτης μας την αντικαρκινική δράση των φαρμάκων αυτής της κατηγορίας. Ξαφνικά αποδείχθηκε ότι τέτοιες ενώσεις μπορούν επίσης να έχουν υψηλή και εκλεκτική δράση έναντι ιού ανοσοανεπάρκειας αιλουροειδών, το πλησιέστερο ανάλογο του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας».

Ο ίδιος πρόσθεσε: ««Η σημασία των αποτελεσμάτων είναι ότι τα ίδια φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορους τύπους ασθενειών (καρκίνο, HIV, κλπ)».

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός απαλείφει ουσιαστικά το άτομο ψευδαργύρου από τα μόρια του ιού HIV, απενεργοποιώντας και καθιστώντας τον ιό αδρανή.

Επίσης, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι τα αντιικά φάρμακα, που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν δεν ήταν «δηλητηριώδη» και δεν κατέστρεφαν τα υγιή κύτταρα του οργανισμού.

Από τον ιό HIV, σύμφωνα με δεδομένα του 2018, νοσούν περίπου 37.9 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, από τους οποίους 23,3 εκατομμύρια λαμβάνουν αντιική θεραπεία.