Διαφήμιση
Στη Βουλή για το άσυλο ο Μητσοτάκης

Το προσφυγικό – μεταναστευτικό αποτελεί ναρκοπέδιο και έναν από τους λίγους τομείς που η κυβέρνηση δεν αποτυπώνει θετικές γνώμες. Ως εκ τούτου ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει να το «πάρει πάνω του» εκπέμποντας το μήνυμα πως οι επαναπροωθήσεις, αποτέλεσμα της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, θα αυξηθούν.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταφύγει σε μια δίκαιη κατανομή προσφύγων και μεταναστών ανά την επικράτεια, ακόμη και σε περιοχές όπου έως σήμερα δεν είχαν φιλοξενηθεί πρόσφυγες και μετανάστες. Επίσης, βασίζει πολλά στην αύξηση του αριθμού των επιστροφών, έχοντας θέσει ως στόχο τις 10.000 έως τα τέλη του επόμενου έτους. Για να αντιμετωπιστούν, εξάλλου, οι αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες ή αυτοδιοικητικά στελέχη στα μέρη όπου πρόκειται να γίνουν μετεγκαταστάσεις, παρασκηνιακά βρίσκεται σε εξέλιξη μια ολόκληρη επιχείρηση συνεννόησης κι ενημέρωσης που αφορά τους βουλευτές της ΝΔ από την επαρχία, περιφερειάρχες, δημάρχους, αλλά και εκπροσώπους φορέων.

Βασική αρχή, εξάλλου, του νομοσχεδίου για το άσυλο που ψηφίζεται από τη Βουλή είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου και η ολοκλήρωση των διαδικασιών σε βάθος τριμήνου. Προς τούτο, άλλωστε, οι προτάσεις του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών, Χορστ Ζέεχοφερ για αναθεώρηση του Δουβλίνου και την εξέταση των αιτημάτων για άσυλο μόνο στο πρώτο στάδιο στη χώρα εισδοχής – όπως είναι η Ελλάδα – και στο τελικό στάδιο στη χώρα προορισμού (π.χ. Γερμανία) βρίσκουν σύμφωνη την κυβέρνηση, η οποία αναγνωρίζει στην πρόταση Ζέεχοφερ την προσπάθεια για τη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο και ικανοποιεί το αίτημα της Αθήνας για επικαιροποίηση της συμφωνίας του Δουβλίνου.

Πρόταση της Γερμανίας για τη χορήγηση ασύλου αλλάζει τα δεδομένα στο προσφυγικό

Διαφήμιση