Αντιπελαργισμοί ή Σκέψεις για το βιβλίο όπως το διάβασα εγώ ο Κώστας Μακρής

Το διάβασα δυόμισι (2 και ½) φορές.

Μετράω και τη μισή που το ξεκίνησα μόλις έφτασε στα χέρια μου και το άφησα. Και μετά δύο φορές «μπακ-του-μπακ», που λένε και στην τηλεόραση. Μέσα σε μια μέρα. Τη δεύτερη φορά είχα χαρτί και μολύβι για να δω αν θα ξανακλάψω στις ίδιες σελίδες που έκλαψα την πρώτη φορά.

Ξεκινάω να διαβάζω ένα βιβλίο σημαίνει ―για μένα― κάνω μακροβούτι σε μια θάλασσα (και περιπέτεια) σκέψης που δεν ξέρω πού θα με βγάλει.

Κάτι ανάλογο ―νομίζω ότι― δείχνουν και τα παιδικά μάτια στο εξώφυλλο του βιβλίου «Ο χορός του μαύρου πελαργού» της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, που έχει φιλοτεχνήσει η Κατερίνα Χαδουλού.

Σκέφτομαι ότι αν ήμουν αναλφάβητος και μια μέρα αποκτούσα ―ως εκ θαύματος― την ικανότητα της ανάγνωσης τι θα γινόταν;

Νομίζω ότι το πρώτο βιβλίο που θα διάβαζα θα αποτελούσε ―ως εμπειρία― το ανάλογο ενός πρωτόπειρου κολυμβητή που τον σπρώχνουν από έναν πανύψηλο βατήρα σε μια τρικυμισμένη θάλασσα.  Κι εκείνος όχι μόνο δεν πνίγεται αλλά καταφέρνει να κολυμπήσει και να βγει πάλι στη στεριά.

Κι αν μετά την πρώτη ανάγνωση του πρώτου μου βιβλίου ήθελα να διαβάσω κι άλλα, κι άλλα… ε, τότε, θα ήταν σαν ο πρωτάρης κολυμβητής που τον σπρώξανε στη φουρτουνιασμένη θάλασσα, να  ποθεί, να λαχταράει μετά να ξαναμπεί στη θάλασσα και να μπαίνει ξανά και ξανά· αδιαφορώντας αν είναι γαλήνια, έχει φουρτούνες, θύελλες και κύματα βουνά, αν είναι καθαρή, ζεστή ή βρόμικη.

Αυτό το λέω έρωτα για τη ζωή και ζωή.

Δεν μου αρέσει να αφηγούμαι την υπόθεση ενός βιβλίου. Μπορώ όμως να σας πω ότι στο βιβλίο υπάρχουν οι περιπέτειες ενός παππού, του Νικόλα Αστρινού, όπως τις μαθαίνει ο εγγονός του, Φάνης Αστρινός, από τον ίδιο τον παππού του εμμέσως (από ένα βιβλίο που έχει γράψει γι’ αυτόν ο «καπετάνιος» παππούς) αλλά από τις αφηγήσεις των γονιών του. Περιπέτειες παλιές αλλά και νέες, που θα αναστατώσουν όλη την ευρύτερη οικογένεια.

Έγραψα πιο πάνω ότι η περιπέτεια της ανάγνωσης ενός βιβλίου ―κυρίως η πρώτη του ανάγνωση― (μου) μοιάζει με μακροβούτι σε άγνωστα νερά.

πηγη