Διαφήμιση

 Γράφει η Ξένη Δ. Μπαλωτή

2018, 16 Δεκεμβρίου, ώρα 7 το πρωί. Αριζόνα ΗΠΑ, χωριό Patagonia, περίπου τριάντα λεπτά με το αυτοκίνητο από τα σύνορα με το Μεξικό.

Ο 61χρονος αμερικανός Randy Heiss ξεκινά το ημερήσιο πρόγραμμα του με την καθιερωμένη πεζοπορία στο δάσος. Μέσα στο πράσινο τοπίο δεν του είναι δύσκολο να διακρίνει ότι επάνω σε κάποιο θάμνο βρίσκεται ένα απροσδιόριστο αντικείμενο χρώματος κόκκινου. Ο σκύλος που τον συνοδεύει το μυρίζει και ο Randy διαπιστώνει ότι πρόκειται για ένα σκασμένο μπαλόνι. Μπαλόνι; Εκεί; Πώς έτσι; Το παίρνει στα χέρια του και βρίσκει πως ο σπάγκος κρατά ένα μήνυμα.

Τα λίγα ισπανικά του δεν τον διευκολύνουν για να το διαβάσει και επιπλέον, «αχ! τι γράμματα, σκέτα ορνιθοσκαλίσματα.» Σίγουρα είναι γραμμένα από παιδικό χέρι, καταλήγει. Όταν επέστρεψε στο σπίτι, ζήτησε από τη γυναίκα του να τον βοηθήσει. Τα δύο «λίγα ισπανικά» κάνουν «τα πολλά ισπανικά»! Επιτέλους, ο γρίφος λύθηκε. Κάποιο παιδί έστειλε γράμμα στον Άη-Βασίλη με 11 παραγγελίες δώρων. Όμως, δεν ήταν μόνο αυτό. Ήταν σίγουρα παιδί με αυτοπεποίθηση και χιούμορ. Στο τέλος του 11λογου έγραφε στον Άγιο: “Traeme lo que puedas”, δηλ. «δείξε μου τι μπορείς να κάνεις!»

Στιγμιότυπο 2019 12 24 2.16.35 μμ 1

 Στη φωτογραφία το γράμμα με τις παραγγελίες της Dayami

 

«Έτσι, λοιπόν; Είπε το ζευγάρι. Θα δεις ότι μπορούμε να κάνουμε όλα όσα ζητάς!», και αμέσως διαπίστωσαν το πρώτο εμπόδιο. Δεν είχαν κανένα στοιχείο επικοινωνίας με το παιδί, εκτός του ονόματός του. Το έλεγαν Dayami και ήταν κορίτσι.

Ο Randy και η γυναίκα του Marcella απευθύνθηκαν στο ταχυδρομείο και στο τοπικό σχολείο, ρωτώντας εάν γνώριζαν κάποιο άτομο με αυτό το όνομα. Οι απαντήσεις ήταν αρνητικές. Επόμενη επιλογή, οι σελίδες της τοπικής εφημερίδας και του ραδιοφώνου στο Facebook, όπου αναρτήθηκε η ανακοίνωση: «θέλουμε να επικοινωνήσουμε με την Dayami. Έχουμε νέα από τον Άη Βασίλη.»

Προσπάθειες χωρίς αποτέλεσμα και αυτές.

Ήταν ήδη 19 Δεκεμβρίου και ακόμη τίποτα. Είχαν αγοράσει όλα τα δώρα και η 25η Δεκεμβρίου πλησίαζε. Σκέφτηκαν, πως καθώς το όνομα ήταν ισπανόφωνο, ίσως το παιδί να ζούσε στο Nogales, ένα χωριό ακριβώς δίπλα από τα σύνορα με το Μεξικό.

Αλλά ποιο Nogales; Το αμερικανικό ή το μεξικανικό; Το ερώτημά τους δεν ήταν παράλογο. Το τεράστιο τείχος που είχε υψώσει ο Ντ.Τραμπ στα σύνορα με το Μεξικό, είχε χωρίσει το χωριό στη μέση. Το πέρασμα από την μία πλευρά του στην άλλη είναι απαγορευμένο και όποιος το τολμάει πρέπει να κάνει απίστευτες γραφειοκρατικές διαδικασίες, να υποστεί εξονυχιστικούς ελέγχους και υποστεί τουλάχιστον 12ωρο χάσιμο χρόνου.

Το ζεύγος Randy και Marcella δεν σταμάτησε. Ξεκίνησε πάλι από την αρχή με την ίδια σειρά: ταχυδρομείο του αμερικανικού Nogales, σχολείο και ιστοσελίδες εφημερίδας και ραδιοφώνου. Αποτέλεσμα, μηδέν!

Μετά, ήρθε η σειρά του μεξικάνικου Nogales, αλλά είχαν μόνο μία επιλογή: το ραδιόφωνο με το όνομα “Xeny”. Ο δημοσιογράφος Cesar Barron που έχει και διαχειρίζεται τον σταθμό, είναι αστυνομικός ρεπόρτερ! Γνωρίζει απέξω και ανακατωτά τους πάντες.

Στις 20 Δεκεμβρίου, περασμένα μεσάνυκτα, ο Cesar Barron στέλνει μήνυμα στον Randy και τον ρωτά: «είσαι ξύπνιος;»

Ώρες μετά,  πλέον 21 Δεκεμβρίου, ο Randy απαντά: «τώρα, ναι!», και λαμβάνει μία φωτογραφία με 4 κορίτσια που κρατούν όλα τους κόκκινα μπαλόνια. Το μυστήριο είχε λυθεί!

Μία οικογενειακή παράδοση στο Μεξικό θέλει τα παιδιά να γράφουν γράμμα στον Άη Βασίλη, να το στερεώνουν σε μπαλόνι και οι γονείς να τα φωτογραφίζουν την στιγμή που τα πετούν, αφήνοντας τον αέρα να τα πάει όπου θέλει.

Το μπαλόνι της Dayami έφτασε στην Patagonia. Ο Randy θυμήθηκε πως και εκείνος έγραφε γράμματα στον Άη Βασίλη, όταν ήταν παιδί, αλλά δεν πήρε ποτέ απάντησή του.

«Και όμως υπάρχει Άη Βασίλης, είπε στην Dayami. Το λάθος μου ήταν πως δεν έγραφα σωστά τη διεύθυνσή μου γι’αυτό δεν με βρήκε ποτέ. Όμως, τώρα που έχει βοηθούς, εμένα και τη γυναίκα μου, καταφέρνει να εντοπίσει και αυτούς που δεν του γράφουν τη διεύθυνσή τους. Ξέρει πως δεν μπορεί να χάσει το μεγάλο ραντεβού ανάμεσα στα παιδιά και τα Χριστούγεννα, ανάμεσα στα παιδιά και το νόημα των Χριστουγέννων».

 

Ο Randy και η Marcella, λόγω των δυσκολιών που συνάντησαν στο πέρασμα του Nogales, μόλις που πρόλαβαν να συναντήσουν την οικογένεια της Dayami πριν την 25η Δεκεμβρίου, όμως η Dayami βεβαιώθηκε πως υπάρχει Άη-Βασίλης και οι αμερικανοί πολίτες πως όσα τείχη και εάν σηκωθούν, εάν αυτά δεν είναι μέσα στο μυαλό μας, η ανθρώπινη επαφή δεν θα πάψει ποτέ.

Καλά μας Χριστούγεννα.

* Το περιοδικό της εφημερίδας die Zeit, Zeit Magazin (18.12.2019), έχει 10σέλιδο αφιέρωμα σε αυτό το περιστατικό, παρουσιάζοντας όλες τις λεπτομέρειες και της παραμέτρους αυτής της ιστορίας. Λόγω των Χριστουγέννων επέλεξα να αναφερθώ μόνο στην όμορφη πλευρά της, την ανθρώπινη. Το μίσος που εκφράστηκε μέσω του Facebook το αγνόησα.

Διαφήμιση