Τεράστιο πλήθος έκανε πορεία και παρακολούθησε την κηδεία του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στο Ιράν, που δολοφονήθηκε από τις ΗΠΑ, κλιμακώνοντας την ένταση και πυροδοτώντας πολεμικό κλίμα στη Μέση Ανατολή. Ο αντικαταστάτης του στη Δύναμη Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, Ισμαήλ Καανί, προειδοποίησε ότι θα διώξει τις ΗΠΑ από την περιοχή.

Στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, της προσευχής ηγήθηκε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έχοντας στο πλευρό του τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί, τον διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης στρατηγό Χοσεΐν Σαλαμί και τον επικεφαλής της δικαστικής αρχής Εμπραχίμ Ραϊσί.

tehran 1 0
Ιρανοί στρατιώτες με πορτρέτα του Σουλεϊμανί στην κηδεία τουAP Photo/Ebrahim Noroozi

Η κόρη του Σουλεϊμανί μίλησε στο τεράστιο πλήθος που έχει συγκεντρωθεί για την κηδεία του στο κέντρο της Τεχεράνης ότι οι ΗΠΑ και ο σύμμαχός τους, το Ισραήλ, θα ζήσουν «μαύρες ημέρες». «Παράφρονα Τραμπ, μην πιστεύεις ότι έχουν τελειώσει όλα τώρα που ο πατέρας μου έγινε μάρτυρας», τόνισε η Ζεϊνάμπ Σουλεϊμανί.

Λίγο πριν από την κηδεία που πραγματοποιήθηκε στις 9.30 τοπική ώρα, ο νέος επικεφαλής της Δύναμης Κουντς δήλωσε στα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης:

«Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον δρόμο του μάρτυρα Σουλεϊμανί με την ίδια ισχύ (…) και η μόνη αποζημίωσή μας θα είναι να εκδιώξουμε την Αμερική από την περιοχή».

«Μαύρο ποτάμι»

Δεκάδες χιλιάδες μαυροφορεμένοι Ιρανοί συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Τεχεράνης για να τιμήσουν τον στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί.

tehran 2 0
Τεχεράνη, συγκεντρωμένοι για την κηδεία του Ιρανού στρατηγούAP Photo/Ebrahim Noroozi

Κρατώντας πορτρέτα του, κόκκινες σημαίες ή σημαίες του Ιράν, του Ιράκ και του Λιβάνου, οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα όπως «Θάνατος στην Αμερική» και «Θάνατος στο Ισραήλ». Άλλοι κρατούσαν πανό στα αγγλικά με συνθήματα που μιλούσαν για εκδίκηση για τον θάνατο του δημοφιλούς στρατιωτικού.

Την κηδεία μετέδωσε ζωντανά η κρατική τηλεόραση του Ιράν, ενώ το πρόγραμμα είχε τίτλο: «Άνευ προηγουμένου ανάσταση της ιρανικής πρωτεύουσας κατά την υποδοχή του Χατζ Κασέμ και των μαρτύρων της αντίστασης».

Εφημερίδα των Συντακτών 

ΗΠΑ: Αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε Ουάσινγκτον, Νέα Υόρκη και άλλες 70 πόλεις