Την απόφαση την έλαβε πριν από δύο εβδομάδες το δημοτικό συμβούλιο της Νέας Υόρκης και ο Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι σύντομα θα γίνει ψηφιστεί και ο σχετικός νόμος: στη Νέα Υόρκη θα απαγορευτεί η λειτουργία των καταστημάτων που η πληρωμή γίνεται μόνο ηλεκτρονικά ή με κάρτες και δεν δέχονται μετρητά.

1 στα 9 νοικοκυριά δεν έχει τραπεζικό λογαριασμό και 1 στους 5 κάνει χρήση εναλλακτικών μορφών πληρωμών όπως προπληρωμένα τσεκ με τους μαύρους να είναι η πολυπληθέστερη ομάδα που δεν έχει πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες.

Οι υποστηρικτές του μέτρου υποστηρίζουν ότι ο περιορισμός στη χρήση των μετρητών συνιστά διάκριση σε βάρος των φτωχών και η θέση αυτή κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές. Η Φιλαδέλφεια και το Σάν Φρανσίσκο πέρασαν ανάλογους νόμους περύσι ενώ η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να ακολουθήσει.

Πηγή: Economist Espresso.

Στο FACT είμαστε υπέρ της διατήρησης της χρήσης μετρητών γιαυτό και καταγράφουμε την είδηση που «θάφτηκε» από τα Μήντια. Η απαγόρευση  στη χρήση των μετρητών βάλει ευθέως τους οικονομικά αδύναμους και περιορίζει σημαντικά την οικονομική ελευθερία του ατόμου.