Περισσότερα δωρεάν χρήματα σε τράπεζες προκειμένου να δανειοδοτούν επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό και αύξηση του προγράμματος QE κατά 120 δισ.

Aμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 0 και το αποδοχής καταθέσεων στο -0,50%, με την ΕΚΤ να επιλέγει το «όπλο» των στοχευμένων δημοπρασιών αναχρηματοδότησης (ΤLTROs) για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και τη διοχέτευση πρόσθετης ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να διαθέσει περισσότερα δωρεάν χρήματα σε τράπεζες προκειμένου να δανειοδοτούν επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό και αύξηση του προγράμματος QE κατά 120 δισ. για το 2020.

Tα βλέμματα στρέφονται τώρα στην επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία προανήγγειλε δράση αυτή την εβδομάδα, όταν είπε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η ευρωζώνη κινδυνεύει από ένα οικονομικό σοκ παρόμοιο με αυτό που προκάλεσε η κρίση της τελευταίας δεκαετίας, εκτός εάν δράσουν άμεσα.

Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα διαδραματίσει τον ρόλο της. Ωστόσο, δεν έχει τα ίδια περιθώρια μείωσης επιτοκίων όπως η FED ή η Τράπεζα της Αγγλίας,  υποχρεώνοντας τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να είναι πιο δημιουργικοί με ένα πακέτο κινήτρων αρκετά τολμηρό ώστε να ενισχύσουν την οικονομία της ευρωζώνης και να την θωρακίσουν από την πανδημία.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για την ΕΚΤ είναι να πείσει εταιρείες, νοικοκυριά και χρηματοπιστωτικές αγορές πως είναι πρόθυμη και ικανή να προσφέρει ουσιαστική υποστήριξη. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την Λαγκάρντ τέσσερις μόλις μήνες μετά την ανάληψη ηγεσίας.  Η απόφαση περιπλέκεται από την πτώση στα χρηματιστήρια που συνεχίστηκε μετά και τις ανακοινώσεις Τραμπ για απαγόρευση των ταξιδιών από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ.

Επιπλέον, ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Αντρέα Ένρια, ανακοίνωσε ότι τα stress test πάνε πίσω και ότι θα υπάρχει ρυθμιστική επιείκεια.

Θα αφήνει να έχουν οι τράπεζες χαμηλότερο επίπεδο κεφαλαίων από αυτό που κανονικά υπάρχει ως όριο.

πηγη, newmoney.gr