Ο Πάπας Φραγκίσκος και όλοι οι ηγέτες της Καθολικής Εκκλησίας παγκοσμίως ετοιμάζονται σήμερα να «σπάσουν» μια παράδοση αιώνων, απευθυνόμενοι στους πιστούς μέσω διαδικτύου για τον εορτασμό του Πάσχα, καθώς οι εκκλησίες σε όλο τον κόσμο θα είναι άδειες, λόγω των αυστηρών μέτρων που έχουν θεσπιστεί στο σύνολο των κρατών, στην προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο φόβος και σύγχυση απέναντι στον ιό, το κόστος του οποίου σε ανθρώπινες ζωές έχει ξεπεράσει τις 100.000 θανάτους, αναδιαμορφώνουν τις κοινωνίες και αλλάζουν ριζικά τον τρόπο θέασης της θρησκείας, αναφέρει σε δημοσίευμα του o Guardian.

east1

Την ίδια ώρα, ωστόσο, παρατηρεί η βρετανική εφημερίδα, οι κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο αντιμετωπίζουν και σημαντικές δυσκολίες στην εφαρμογή των μέτρων, καθώς απευθύνουν συνεχείς εκκλήσεις στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους κατά τη διάρκεια του εορταστικού διημέρου, που κορυφώνεται σήμερα.

Οι «ψηφιακές» προσευχές του Πάπα αποτελούν το πιο ζωντανό παράδειγμα της εξέλιξης της θρησκείας την εποχή της κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενώ οι πιστοί φαίνεται σε μεγάλο βαθμό πως ακολουθούν τις οδηγίες του, αναζητώντας παράλληλα ευρηματικές λύσεις για τον εορτασμό της μεγάλης ημέρας του Χριστιανισμού, προστίθεται στο δημοσίευμα.

Το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου

Χθες, κατά την τέλεση της θείας λειτουργίας του Μεγάλου Σαββάτου σε μία άδεια Βασιλική του Αγίου Πέτρου, ο Πάπας προέτρεψε τους ανθρώπους «να μην υποκύψουν στον φόβο» και να επικεντρώσουν «σε ένα μήνυμα ελπίδας».

Στη λειτουργία της παραμονής του Πάσχα, που συνήθως τελείται με ένα ποίμνιο άνω των 10.000, φέτος θα παρίστανται μετά βίας 20, μεταξύ των οποίων οι νεωκόροι και μία μικρότερη του συνήθους χορωδία. Εξαιτίας δε της πανδημίας χρειάσθηκε να παραλειφθούν ορισμένα παραδοσιακά τελετουργικά της, όπως η βάπτιση των ενηλίκων προσήλυτων στον

virus outbreak vatican easter 67932

Καθολικισμό και η μεγάλη πομπή στους διαδρόμους του Αγίου Πέτρου. Μάλιστα, ο Ποντίφικας έκανε έναν παραλληλισμού του σχεδόν άδειου ναού, αλλά και της αβέβαιης κατάστασης που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος, με τον άδειο τάφο του Ιησού που αντίκρισαν οι τρεις Μαρίες που πήγαν να τον επισκεφθούν σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη. «Και τότε υπήρχε φόβος για το μέλλον και όλα όσα χρειαζόταν να ξανακτισθούν. Μία οδυνηρή μννήμη, μία ελπίδα που κόπηκε πρόωρα. Για εκείνους, όπως και για εμάς, ήταν η πιο σκοτεινή ώρα», τόνισε στο κήρυγμά του ο Πάπας Φραγκίσκος.

2020 04 12t090147z 27726908 rc2x2g9czn2e rtrmadp 5 health coronavirus easter pope

«Μην φοβόσαστε και μην υποκύπτετε στον φόβο. Αυτό είναι ένα μήνυμα ελπίδας και απευθύνεται σήμερα σε όλους μας. Αυτά είναι τα λόγια που ο Θεός μας επαναλαμβάνει τούτη ακριβώς τη βραδιά», πρόσθεσε ο Ποντίφικας.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ενθάρρυνε τους ανθρώπους να γίνουν «αγγελιοφόροι της ζωής εν καιρώ θανάτου», καταδικάζοντας για άλλη μία φορά το εμπόριο όπλων και προτρέποντας τους πλούσιους να βοηθούν τους φτωχούς.

int22552583

«Ας καταπνίξουμε τις κραυγές του θανάτου,όχι άλλοι πόλεμοι! Ας σταματήσουμε την παραγωγή και το εμπόριο όπλων, αφού εκείνο που χρειαζόμαστε είναι ψωμί,όχι όπλα», διακήρυξε ο Πάπας. «Ας επιτρέψουμε να τερματισθούν οι αμβλώσεις και οι σκοτωμοί αθώων ζωών Είθε οι καρδιές όσων έχουν πολλά να ανοιξουν και να γεμίσουν τα αδειανά χέρια όσων δεν έχουν καν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες», πρόσθεσε.

Όλες οι λειτουργικές δραστηριότητες του Παπα κατά την Μεγάλη Εβδομάδα τροποποιήθηκαν και κυρίως οι λειτουργίες ετελούντο χωρίς την παρουσία ποιμνίου–το ίδιο συνέβη και με όλους τους καθολικούς ναούς σε όλον τον κόσμο, που μετέδιδαν βιντεοσκοπημένες τις λειτουργίες του.

Tο πασχαλινό μήνυμα του Πάπα Urbi et Orbi (στην πόλη και στον κόσμο) θα εκφωνηθεί, αντί στη γεμάτη πιστούς πλατεία του Βατικανού, μέσα στον ναό του Αγίου Πέτρου κι ενώπιον συμβολικού πλήθους 20 ανθρώπων.

Πηγη