Αρχική Χωρίς κατηγορία Εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ έως 25% εξετάζει η κυβέρνηση

Εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ έως 25% εξετάζει η κυβέρνηση

Διαφήμιση

Ένα από τα σενάρια που βρίσκεται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου προβλέπει έκπτωση έως 25% στον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της ρευστότητας τόσο των νοικοκυριών που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού όσο και των κρατικών ταμείων, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει φορολογικά κίνητρα για τους ιδιοκτήτες ακίνητων, δρομολογώντας εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ από 5% έως 25%. 

Ένα από τα σενάρια που βρίσκεται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου προβλέπει έκπτωση έως 25% στον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ για τους φορολογουμένους που θα εισπράξουν μειωμένα εισοδήματα λόγω του μέτρου της έκπτωσης 40% στα μισθώματα.

Μάλιστα το μέτρο, αυτό όπως διευκρίνισε χθες το υπουργείο Οικονομικών, θα αφορά και στους πληττόμενους κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών – επιστημόνων, καθώς και τους εργαζομένους τους εφόσον η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή. Σύμφωνα με ένα από τα σενάρια η έκπτωση του 25% θα παρέχεται με την εφάπαξ πληρωμή του φόρου.

Επιβράβευση για τους συνεπείς φορολογούμενους

Ένα άλλο σενάριο προβλέπει έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ 5%-10% για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε περίπτωση που επιλέξουν να μην εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ σε δόσεις αλλά εφάπαξ. Η κίνηση αυτή ουσιαστικά θα επιβράβευε τους συνεπείς φορολογούμενους σε μία εποχή που τα δημόσια ταμεία βρίσκονται υπό πίεση και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο είναι σε ανοδική πορεία.

Για την ιστορία να υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνηση είχε δρομολογήσει με τον προϋπολογισμό 2020 τη μείωση του ΕΝΦΙΑ εφέτος κατά 8%. Ωστόσο, η κίνηση αυτή θα συνοδευόταν με ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές, με την ένταξη περίπου 3.000 περιοχών στο σύστημα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων και με την αναπροσαρμογή της φορολογητέας αξίας των αγροτεμαχίων.

Οι τελευταίες αυτές κινήσεις έχουν ανασταλεί λόγω κορωνοϊού, κάτι που σημαίνει πως η μεσοσταθμική μείωση στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ δεν θα εξισορροπηθεί από την διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Διαφήμιση