Μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση – διαμονή – μεταφορές, περικοπή της προκαταβολής φόρους και επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών είναι μερικά από τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Άμεσες μειώσεις φόρων, μέσω στοχευμένων κινήσεων, αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση εντός των επόμενων ωρών ή ημερών.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται λελογισμένες και στοχευμένες μειώσεις φόρων, οι οποίες θα αφορούν τα εξής:

  • ΦΠΑ στην εστίαση (μετατάξεις προϊόντων στην κατώτερη κλίμακα 13%)
  • ΦΠΑ στη διαμονή (μείωση από 13% στο 6%, κατάργηση του τέλους διαμονής)
  • ΦΠΑ στις μεταφορές (μείωση του ΦΠΑ από 24% στο 13% για ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια)

Καθώς και:

  • Μείωση προκαταβολής φόρου («κούρεμα» στο 70% ή στο 50%)
  • Μείωση στη φορολογία των ακινήτων (για όσους εισέπραξαν μειωμένο μίσθωμα κατά 40%)
  • Παρεμβάσεις για τη στήριξη της εργασίας (επιδότηση αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών)

Τα νέα μέτρα θα έχουν άμεση ισχύ και θα διαρκέσουν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιος – Αύγουστος), με στόχο τη στήριξη των οικονομικών κλάδων που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού.

Από τον Σεπτέμβριο δε αναμένεται να ακολουθήσει ένα δεύτερο πακέτο φορολογικών μέτρων, το οποίο θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, δεν αποκλείονται μόνιμες μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές και στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις των πολιτών.

Οι ανακοινώσεις των νέων μέτρων, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να γίνουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό είτε αύριο, είτε την Πέμπτη.