Tολμηρή συνέντευξη του βουλευτή Βορείου Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη στο iEidiseis. «ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ να καθίσουν κάποια στιγμή στο τραπέζι του διαλόγου», επισημαίνει, ενώ παραδέχεται πως «και οι δυο πλευρές έχουμε ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση».

Υπέρ της εκλογής του Αλέξη Τσίπρα από τη βάση του κόμματος τάσσεται εμμέσως ο Κώστας Ζαχαριάδης, με μια ιδιαίτερα τολμηρή συνέντευξη που παραχωρεί στο iEidiseis.

Ο βουλευτής Βορείου Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, τονίζει:

• ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟ ΚΙΝΑΛ: «Υπάρχει ένα πολύ φορτισμένο τοπίο που πρέπει να ξεκαθαρίσει. Είναι σαφές ότι στη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ το ΚΙΝΑΛ συμμετείχε -και μάλιστα με πολύ έντονο τρόπο- στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Και οι δύο πλευρές έχουμε ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση και πρέπει να τη δούμε με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα. Πιστεύω όμως ότι ο ορθολογισμός, οι πολιτικές καταγωγές και εν τέλει η κοινή στόχευση για μια προοδευτική διακυβέρνηση, πρέπει να βάλουν κάποια στιγμή τα κόμματα στο ίδιο τραπέζι διαλόγου και αναζήτησης λύσεων για τη χώρα. Ειδικότερα τώρα που μετά από 10 χρόνια κρίσης κινδυνεύουμε να βρεθούμε πάλι σε δρόμους ύφεσης ανεργίας και πάλι το φάρμακο που προτείνει η συντηρητική κυβέρνηση Μητσοτάκη να είναι η λιτότητα. Μια λιτότητα που θα βυθίσει ακόμη περισσότερο σε ύφεση και ανεργία».

• ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ: «Ορισμένοι από μας ανεξαρτήτως προέλευσης οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι πρέπει να ξεπεράσουμε το «σύνδρομο του μικρού κόμματος με πολλούς ψηφοφόρους». Αντιθέτως θέλουμε ένα μεγάλο ανοιχτό, Ευρωπαϊκό, προοδευτικό, αριστερό, οικολογικό κόμμα. Προφανώς και δεν είμαστε, ούτε θέλουμε να είμαστε, ούτε πρέπει να είμαστε, κατά τη γνώμη μου, ένα κόμμα της Αριστεράς που μόνο του γνωρίζει την αλήθεια για την ιδεολογία και τη διακυβέρνηση. Επιβάλλεται όμως αν δεν θέλουμε να είμαστε παιδική χαρά να έχουμε ένα σχέδιο και να το υπηρετούμε όλοι μας, ο καθένας από τη θέση μάχης που συλλογικά έχουμε αποφασίσει».

• ΓΙΑ ΤΟΝ «ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΧΘΡΟ»: «Πρέπει επιτέλους και η κομματική Αριστερά να αντιληφθεί μετά από ενάμιση αιώνα πείρας, ότι εχθροί δεν είναι εσωκομματικοί, ούτε καν στα όρια της ευρείας δημοκρατικής παράταξης που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε».

• ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ: «Κάθε επιλογή έχει τα θετικά και τα αρνητικά της. Δεν υπάρχει τέλεια επιλογή, αρχίζει όμως να ωριμάζει μέσα μου η ιδέα ότι αν τηρήσουμε σοβαρές συλλογικές δικλείδες ασφαλείας θα πρέπει να δώσουμε παραπάνω χώρο στην κοινωνική βάση του κόσμου που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε. Αυτό σημαίνει εμπλοκή στην καθημερινότητα των τοπικών οργανώσεων, εμπλοκή στην επεξεργασία και την συγκρότηση του προγράμματος, εμπλοκή και θεματικές επεξεργασίες, γιατί όχι και εμπλοκή στην εκλογή του Προέδρου. Αυτός άλλωστε θα είναι ο κόσμος που θα αγωνιστεί για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια, για να γίνουμε ξανά πλειοψηφία. Ζητάμε από τον κόσμο να μας εμπιστευτεί, πρέπει να τον εμπιστευτούμε κι εμείς».

• ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ: «Ανησυχώ ότι μέχρι να αποφασίσει ο κ.Μητσοτάκης αν θα κάνει εκλογές, ανασχηματισμό ή τίποτα από τα δύο θα έχουνε πάει χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού μιας δεκαετίας».