Διαφήμιση

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Σήμερα παρουσιάζεται το πακέτο ανάκαμψης για την ΕΕ.Τι προσδοκά η Αθήνα  

Για την εκκίνηση της ανάκαμψης της οικονομίας και της κοινωνίας, οι ευρωβουλευτές ζητούν την υιοθέτηση ενός στιβαρού πακέτου μέτρων ανάκαμψης από την Κομισιόν, ύψους περίπου 2 τρισ. ευρώ

Την αναθεωρημένη πρόταση για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ και το σχέδιο ανάκαμψης θα παρουσιάσει, σήμερα, στην έκτακτη σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία  COVID-19, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει την εκ βάθρων αναθεώρηση του σχεδίου για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, ο οποίος θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τη σύσταση Ταμείου Ανάκαμψης, σε ψηφίσματα που υιοθετήθηκαν στις 17 Απριλίου και στις 15 Μαΐου.

Για την εκκίνηση της ανάκαμψης της οικονομίας και της κοινωνίας, οι ευρωβουλευτές ζητούν την υιοθέτηση πακέτου μέτρων ύψους 2 τρισ. ευρώ, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ), αντί της σε βάρος του αναδιανομής υφιστάμενων πόρων.

Ο νέος 7ετής προϋπολογισμός της ΕΕ θα πρέπει να καλύψει τις άμεσες ανάγκες των πολιτών με στόχο την κοινωνική συνοχή και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη στην ΕΕ, ειδικά όσον αφορά την ψηφιακή και της «πράσινη» μετάβαση, σύμφωνα με το ΕΚ.

Για να κερδίσει την έγκριση του Κοινοβουλίου, το νέο σχέδιο ανάκαμψης θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί μέσω ομολόγων με εχέγγυα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και να αποφευχθούν χρηματοοικονομικοί ελιγμοί που θα κατέληγαν σε παράκαμψη του δημοκρατικού ελέγχου, όπως έχει υπογραμμίσει το ΕΚ.

Η διαπραγματευτική ομάδα του ΕΚ για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό και τη μεταρρύθμιση των Ίδιων Πόρων

ergasia

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα συζητήσουν τις νέες προτάσεις και θα αποφασίσουν για την τελική τους μορφή στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις.

ΤΙ ΠΡΟΣΔΟΚΑ Η ΑΘΗΝΑ

Με υψηλές προσδοκίες, η Αθήνα και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στρέφουν σήμερα το βλέμμα τους στις Βρυξέλλες.

Προς το παρόν και, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαρροές, αυτό που φαίνεται να επικρατεί είναι ότι  ένα ποσό που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 350 δισεκατομμύρια ευρώ θα δοθεί με τη μορφή των επιδοτήσεων.

Επιδοτήσεις που θα αποτελέσουν ατμομηχανή για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αντιμετώπιση της πανδημίας στις χώρες, οι οποίες έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα. Παράλληλα, το υπόλοιπο ποσό (από 150 μέχρι και 200 δισεκατομμύρια ευρώ) θα δοθεί με τη μορφή χαμηλότοκων δανείων.

“Πρόκειται για μία πανδημία που μας έχει πλήξει όλους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη δυνατότητα να δανειστεί, η Επιτροπή μπορεί να δανειστεί με πολύ χαμηλά επιτόκια και να στηρίξει τις χώρες που χρειάζονται βοήθεια. Θα είναι για το καλό της Ευρώπης συνολικά. Θα είναι για το καλό όλων των κρατών μελών και είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να πείσουμε τις μικρότερες χώρες, τις λεγόμενες “τέσσερις φειδωλές” χώρες, πως αυτός είναι ο σωστός τρόπος να δράσουμε”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης (σε συνέντευξή του στη Bild) σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που προκαλεί το σχέδιο το σχέδιο Μέρκελ-Μακρόν.

“Είναι μία φιλόδοξη πρόταση που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα για την επίδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στη διάρκεια μίας κρίσης που μας πλήττει όλους. Και ελπίζω ότι και η Επιτροπή θα κινηθεί σε παρόμοια κατεύθυνση”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, μέσα στις συζητήσεις που θα γίνονται το επόμενο χρονικό διάστημα, η Ελλάδα θα κοιτάξει να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι υπάρχουν αυτά τα χρήματα διαθέσιμα, προκειμένου να στηρίξει δυναμικά την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

“Τα χρήματα που θα αφορούν στην Ελλάδα θα είναι σημαντικά, επειδή είναι μία χώρα, η οποία, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα έχει μία βαθιά ύφεση εφέτος και θα ακολουθήσει μία ισχυρή ανάπτυξη του χρόνου. Εφέτος είναι η χρονιά που θα χρειαστούμε περισσότερο από ποτέ τη χρηματοδότηση από τα κοινοτικά κονδύλια”, είναι το μήνυμα που έχει εκπέμψει το Μέγαρο Μαξίμου, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα.

Διαφήμιση