Είχα τη χαρά και την τιμή να τις ακούσω πρόσφατα, προ εγκλεισμού βεβαίως, στο Ωδείο Αθηνών. Στο πιάνο η `Εφη Αγραφιώτη και δίπλα της, σαν μουσικός φάρος στους ωκεανούς των υπέροχων ήχων η σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη. Η παρουσία και των δύο είχε αρχικά στοιχεία εκκλησιαστικής κατάνυξης, ως τη στιγμή που μουσική και φωνή παραδίδονταν σε κάτι πολύ πιο μοντέρνο, πολύ πιο σύγχρονο. Το κοινό έδειχνε κατενθουσιασμένο και το χειροκρότημα κάθε φορά ήταν δυνατό και συγχρόνως αυθεντικό. Παράλληλα όμως ήταν και μια επιβράβευση της δουλειάς δύο γυναικών που αποφάσισαν να  παρουσιάσουν έργα για πιάνο και τραγούδια γυναικών που  αναδείχθηκαν ενδεχομένως στο εξωτερικό, αλλά γα πολλούς από μας ήταν άγνωστες.101411083 3362860300413179 7727155771963604992 n

Ολο αυτό το σπάνιας αξίας έργο, με προσθήκη πολλών άλλων κομματιών, 34 συνολικά,  (πολλά τραγούδια παίχτηκαν και δισκογραφήθηκαν για πρώτη φορά ) μετουσιώθηκε σε δύο cd με τον τίτλο Greek Muse και με εξώφυλλο από τον σπουδαίο εικαστικό Γιάννη Ψυχοπαίδη, ο οποίος ήταν παρών εκείνο το βράδυ στο Ωδείο Αθηνών.

Ο δίσκος ήδη κυκλοφορεί στα δισκοπωλεία και είναι στη διάθεση των κλασσικών φιλόμουσων, αλλά επίσης στη διάθεση και εκείνων που πραγματικά επιθυμούν να μυηθούν στη δουλειά γυναικών μουσουργών (Κρυμμένα πετράδια της γυναικείας δημιουργικότητας, θα πρόσθετα με προσοχή).

Δεκαπέντε γυναίκες μας καλούν να τις γνωρίσουμε έστω και τώρα μέσα από τις εξαιρετικές ερμηνείες της Μυρσίνης Μαργαρίτη και της Εφης Αγραφιώτη: Ρένα Κυριακού,  Βιβιέν Λαμπελέτ, Λίλα Λαλαούνη,   Μαριώ Φωσκαρίνα-Δαμασκηνού, Μαρία Ταμπάν-Κεφαλιάδη, Ελένη Λάμαρη, Ελένη Λαμπίρη, Κλεονίκη Γενναδίου, Μάνση Μπαρμπέρη, Ροδίτσα Σούτσου, Ίρμα Κολάση, Μαρία Καλογρίδου, Βασιλική Φιλιππαίου, Λίντα Ιωάννα Κουβαρά και Λένα Πλάτωνος. Εργα υπέροχα, ηχογραφημένα σε Ελλάδα, Αυστραλία, Ρουμανία, Βρετανία και αλλού.

Μια ευκαιρία για καλή μουσική.

Χθες βράδυ απόλαυσα το cd με φώτα χαμηλωμένα και με τη βροχή να ποτίζει έξω το χώμα. Μαγεία!

Η όλη προσπάθεια ήταν αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς. Ετσι, εκτός από την Εφη και τη Μυρσίνη, όπως και τον Ψυχοπαίδη, θα προσθέσω τον ηχολήπτη Βασίλη Πάκο – Αγραφιώτη, τον φωτογράφο Μάνο Μανιό και τον Γιάννη Νάτσικα…