Διαφήμιση

Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας -Ισραήλ. Στρατηγικές σχέσεις και επενδύσεις το αντικείμενο των συζητήσεων. Στο Ισραήλ μεταβαίνει σήμερα ο Ελληνας πρωθυπουργός. Σύμπτωση συμφερόντων στην Αν. Μεσόγειο 

Οι επενδύσεις και η διεύρυνση της ελληνοϊσραηλινής στρατηγικής σχέσης θα βρεθούν στο επίκεντρο της επίσημης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα και αύριο στο Ισραήλ, όπου ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει συναντήσεις και με σημαντικούς Ισραηλινούς επενδυτές.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας-Ισραήλ με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, έξι υπουργών και δύο υφυπουργών αναμένεται να επιβεβαιώσει τον στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων και να ενισχύσει τη συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων. (‘Αμυνα, τουρισμός, κυβερνο-ασφάλεια, γεωργικός τομέας, ενέργεια, start ups).

Οι πτήσεις από το Ισραήλ προς την Ελλάδα αναμένεται να ανοίξουν την 1η Ιουλίου, καθώς, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από την ισραηλινή πλευρά. Επίσης στην πρόσφατη συνομιλία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι Ισραηλινοί τουρίστες προς την Ελλάδα θα μπορούσαν να φτάσουν το 1 εκατομμύριο.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου τονίζουν ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ είναι αυτοτελείς και δεν ετεροκαθορίζονται.

«Ελλάδα και Ισραήλ είναι δύο Δημοκρατίες με μακρά παράδοση ενώ έχουν συναντίληψη σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την ευρύτερη περιοχή. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει στις επαφές του και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και να αναδείξει τους κινδύνους των τουρκικών ενεργειών για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή», αναφέρουν.

Μητσοτάκης και Νετανιάχου καταδικάζουν την τουρκική προκλητικότητα.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι τονίζουν πως οι κινήσεις της Αθήνας προδίδουν ένα σχέδιο κλιμακούμενης δράσης σε διάφορα επίπεδα. Ενταγμένη στον προαναφερθέν καμβά θα πρέπει να ιδωθεί η χθεσινή παρέμβαση του Νίκου Δένδια από το Παρίσι, έχοντας στο πλευρό του τον Γάλλο ομόλογο του, Λε Ντριάν, κατά την οποία επανέλαβε ότι η τουρκική επιθετικότητα κινδυνεύει να διασαλεύσει εύθραυστες ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα, η παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών στην τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, θεωρείται προπομπός της τοποθέτησης Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής της προσεχούς Παρασκευής. Η Αθήνα επιδιώκει, ιδίως στην πρώτη διά ζώσης Σύνοδο, που κατά πληροφορίες αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 9/10 Ιουλίου να συμπεριληφθεί στο κείμενο συμπερασμάτων παράγραφος, όπου θα καταγγέλλεται ως απαράδεκτη η νέα φάση όξυνσης της τουρκικής προκλητικότητας. Και αυτό γιατί η εν λόγω αναφορά θεωρείται κομβικής σημασίας, εφόσον χρειαστεί στο εγγύς ή το απώτερο μέλλον να τεθεί ζήτημα ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας από την Ένωση.

Το πλήρες πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Ισραήλ έχει ως εξής:

Τρίτη 16.06.2020

-10.30-12.00 : Διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου

Παράλληλες συναντήσεις των Ελλήνων υπουργών με τους ισραηλινούς ομολόγους τους

-12.15-12.45 : Δηλώσεις στα ΜΜΕ

-13.00-15.00 : Γεύμα εργασίας των αντιπροσωπειών

-15.15 : Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον με αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό ‘Αμυνας του Ισραήλ Μπέντζαμιν Γκάντζ

-16.30-17.15 : Συνάντηση με Ισραηλινούς επενδυτές

-17.20-18.15 : Επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Πατριαρχείο – Μετάβαση στον Ναό της Αναστάσεως

-18.45-19.15 : Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της Αντιπολίτευσης Γιάιρ Λαπίντ

Τετάρτη 17.06.2020

-8.30 : Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι

-9.15 : Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ρεουβέν Ρίβλιν

-10.10 : Eπίσκεψη στο Μνημείο Ολοκαυτώματος – Κατάθεση στεφάνου.

Διαφήμιση