Τζον Μπόλτον: “Παράλογος, ασταθής και κίνδυνος για τη δημοκρατία ο πρόεδρος Τραμπ ”

«Κίνδυνο για τη δημοκρατία» χαρακτηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ ο Τζον Μπόλτον, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, που τις τελευταίες ημέρες έχει εξοργίσει τον ένοικο του Λευκού Οίκου με όσα γράφει στο βίβλιο του.

Σε συνέντευξή του, χθες βράδυ, στο ABC News, ο Μπόλτον περιέγραψε τον Τραμπ ως «ασταθή και παρορμητικό», ανενημέρωτο με τρόπο που σε αφήνει άφωνο, «παράλογο» και με μόνο κίνητρο την επιθυμία του να επανεκλεγεί.

Μεταξύ άλλων, ο Μπόλτον σχολίασε πως ο Πούτιν έπαιξε τον Τραμπ και ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα μπορούσε να χειραγωγηθεί και από άλλους ξένους ηγέτες, μεταξύ των οποίων της Κίνας και της Βόρειας Κορέας.

«Αυτό είναι κίνδυνος για τη δημοκρατία» είπε ο Μπόλτον και εξέφρασε την ελπίδα να μνημονεύεται ο Τραμπ ως «ο πρόεδρος μιας θητείας που δεν βύθισε τη χώρα ανεπανόρθωτα σε ένα σπιράλ από το οποίο δεν μπορούμε να βγούμε».

«Η ανησυχία που έχω, μιλώντας ως συντηρητικός Ρεπουμπλικανός, είναι πως μόλις τελειώσουν οι εκλογές, εάν κερδίσει ο πρόεδρος, θα είναι πολιτικά ανεξέλεγκτος» είπε επίσης.

Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη, μετά την απομάκρυνσή του από τον Λευκό Οίκο και με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του, ο Μπόλτον  είπε ακόμα ότι «και επειδή δεν έχει φιλοσοφικό υπόβαθρο, κανείς δεν μπορεί να πει τι θα γίνει σε μια δεύτερη θητεία».

Την περασμένη εβδομάδα ο Λευκός Οίκος κατέθεσε αγωγή σε μια προσπάθεια να μπλοκάρει την έκδοση του βιβλίου, αλλά απορρίφθηκε.

Ο Μπόλτον υποστηρίζει ότι ο Τραμπ πρέπει να ερευνηθεί όχι μόνο για τις ενέργειες του στην υπόθεση της Ουκρανίας αλλά για την προθυμία του να παρέμβει σε ποινικές έρευνες εκ μέρους ξένων ηγετών.

«Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε πιο αδύναμη θέση στον κόσμο. Πιστεύω ότι έχουμε εγκαταλείψει την ηγεσία σε διάφορες περιοχές ενδιαφέροντος», είπε ακόμα, επισημαίνοντας πως σε αντίθεση με τον Πούτιν, «που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην κατανόηση της στρατηγικής θέσης της Ρωσίας στον κόσμο», του Τραμπ «δεν του αρέσει να διαβάζει γι΄ αυτά ή να μαθαίνει γι’ αυτά». Έτσι, δυσχεραίνεται η θέση της Αμερικής σύμφωνα με τον Μπόλτον.

Ερωτηθείς γιατί έμεινε τόσο καιρό ως σύμβουλος του Τραμπ, απάντησε ότι υπερεκτίμησε τις πιθανότητες να μετασχηματίσει την κουλτούρα της δίοικησης  μια συνεκτική, ορθολογική, συστηματική διαδικασία λήψης αποφάσεων για την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων.