Διαφήμιση

Ρευστότητα ύψους 38 δισ. ευρώ με αρνητικό επιτόκιο αποκτούν την εβδομάδα αυτή οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ

Ρευστότητα ύψους 38 δισ. ευρώ αποκτούν την εβδομάδα αυτή οι ελληνικές τράπεζες, με επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό επιτρέπει στις τέσσερις συστημικές τράπεζες να χρηματοδοτήσουν πολύ φθηνότερα τους ισολογισμούς τους και να αυξήσουν το ενεργητικό τους με τη χορήγηση νέων δανείων.

Τα 38 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες αποτελούν κομμάτι του “mega πακέτου” των 1,57 τρισ. ευρώ ρευστότητας που διαθέτει η ΕΚΤ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες μέσω του προγράμματος των TLTROs. Από το πακέτο αυτό, το μισό τρισ. ευρώ θα κατευθυνθεί σε Ιταλία και Ισπανία, που είναι οι δύο χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημική κρίση

 

Η παρεχόμενη ρευστότητα από το πρόγραμμα TLTRO συνδέεται με την πιστωτική επέκταση των τραπεζών και συνίσταται στη δυνατότητα μακροπρόθεσμου δανεισμού τους από την ΕΚΤ, με στόχο και προϋπόθεση να αυξήσουν τη χορήγηση δανείων στον επιχειρηματικό ιστό της οικονομίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr (ρεπορτάζ της Νένας Μαλλιάρα) η ρευστότητα που αναλογεί από το “πακέτο” και μπορούν να απορροφήσουν οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες είναι 12 δισ. ευρώ για την Alpha Bank, 10 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και από 8 δισ. ευρώ για τη Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς.

Οι ελληνικές τράπεζες ήδη δανείζονταν μέρος των ποσών αυτών με άλλα εργαλεία της ΕΚΤ, αλλά και από άλλες πηγές, ενώ με την ενεργοποίηση του TLTRO III μπορούν πλέον να μετακυλίσουν το σύνολο του ανωτέρω δανεισμού στο πρόγραμμα αυτό και να αντλούν κεφάλαια με αρνητικό επιτόκιο -1%, ήτοι να επιδοτούνται για να το απορροφήσουν από την ΕΚΤ!

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, τα ποσά που δανείζονταν με άλλους τρόπους, και φυσικά με υψηλότερο επιτόκιο, ανέρχονταν σε 25,6 δισ. ευρώ και κατανέμονταν σε 9,3 δισ. ευρώ για την Alpha Bank, σε 7,3 δισ. ευρώ για τη Eurobank, σε 5 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και σε 4 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς. Την Τετάρτη 24 Ιουνίου στις τέσσερις συστημικές τράπεζες πιστώθηκαν τα ποσά με τα οποία συμπληρώνουν το αναλογούν στην καθεμία “πακέτο”.

Συγκεκριμένα, στην Εθνική Τράπεζα πιστώθηκαν επιπλέον 5 δισ. ευρώ, στην Τράπεζα Πειραιώς επιπλέον 4 δισ. ευρώ, στην Alpha Bank επιπλέον 2,6 δισ. ευρώ και στη Eurobank επιπλέον 700 εκατ. ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αύξησαν τον δανεισμό τους μέσω του TLTRO κατά 12,3 δισ. ευρώ, ο οποίος είναι στο σύνολό του επιδοτούμενος πλέον (με -1%). Και πλέον έχουν στη “φαρέτρα” τους ρευστότητα 38 δισ. ευρώ για να καλύψουν τόσο τα τρέχοντα όσο και νέα δάνεια στις επιχειρήσεις.

Διαφήμιση