Ένταλμα σύλληψης για τον Τραμπ: Ένταλμα εξέδωσε το Ιραν για τον Αμερικάνο Πρόεδρο και ζητάνε τη συνδρομή της Interpol.

Το Ιράν εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του προέδρου των ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ακόμα ιδιαίτερα τεταμένες. Η Τεχεράνη μάλιστα ζήτησε τη συνδρομή της Interpol για τη σύλληψη του Ντόναλντ Τραμπ. Η κατηγορία που βαραίνει τον ένοικο του Λευκού Οίκου είναι η δολοφονία του ανώτερου αξιωματούχου του Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2020 στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης. svg%3E

Εκτός από τον πρόεδρο Τραμπ το Ιράν κατηγορεί ακόμη περίπου 30 άτομα για τη δολοφονία του στρατηγού. Ο εισαγγελέας της Τεχεράνης πάντως, Αλί Αλχασιμέρ, εκτός από τον Ντόναλντ Τραμπ δεν κατονόμασε κάποιον άλλο από τους κατηγορούμενους, τόνισε ωστόσο ότι το Ιράν θα συνεχίζει να προσβλέπει στη δίωξη του Ρεπουμπλικανού, ακόμη και μετά το τέλος της προεδρίας του.

Ο στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί ήταν Ιρανός στρατιωτικός ηγέτης, υποστράτηγος και διοικητής των ειδικών δυνάμεων αλ-Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης για ειδικές επιχειρήσεις εκτός του Ιράν. Η δολοφονία του από αεροπορική επιδρομή μη-επανδρωμένων αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, με εντολή Τραμπ, όπως ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος είχε παραδεχτεί τότε, είχε πυροδοτήσει έναν μεγάλο κύκλο έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες, με την Τεχεράνη να απειλεί ακόμη και με πόλεμο.

Η Interpol δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν το ιρανικό αίτημα. Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο σύλληψης, η, μάλλον συμβολική, κίνηση του Ιράν υπογραμμίζει την κλιμακούμενη ένταση ανάμεσα στη χώρα και τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη στιγμή που ο Τραμπ αποχώρησε μονομερώς από το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με τις παγκόσμιες δυνάμεις.

Η ένταση τον Ιανουάριο

Τον Ιανουάριο οι φωνές του πολέμου ακούγονταν και στις δύο χώρες, καθώς μετά τη δολοφονία του Σουλεϊμανί, ακολούθησαν επιθέσεις σε αμερικανικούς στόχους στο έδαφος του Ιράκ, όπως υποστήριζε η Τεχεράνη.

Ένας από αυτούς ο Χατζ Αλί, συνεργάτης του Κάρενγκι έλεγε πως η ιρανική «εκδίκηση» δεν θα έρθει «γρήγορα». «Ακόμα και σε μια κατάσταση όπως αυτή, οι Ιρανοί ηγέτες αντιμετωπίζουν τα πράγματα ψυχρά, λογαριάζουν τις επιλογές τους και το πότε θα αντιδράσουν. Θα πάρει καιρό, αλλά όλες οι επιλογές είναι πάνω στο τραπέζι».

Η εξόντωση του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί ήταν ευθεία πρόκληση στην Τεχεράνη καθώς δεν ήταν απλώς ένας άνθρωπος του στρατού αλλά μάλλον ένας ηγέτης για τους Ιρανούς, οι οποίοι είχαν υποδεχτεί την είδηση της δολοφονίας του με οργή και συνθήματα κατά των Αμερικανών. Αναμένουμε την αντίδραση του Αμερικανού προέδρου στην, συμβολική έστω, πρόκληση της Τεχεράνης.