Χωρίς την υποχρέωση για δημοσιονομικό πλεόνασμα και το 2021 – Προς παράταση της “ρήτρας διαφυγής”

 

Το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (υπεύθυνο όργανο για τα δημοσιονομικά των κρατών-μελών της ΕΕ) θεωρεί ότι η “ρήτρα διαφυγής” , θα πρέπει να σταματήσει όταν πάψει η πανδημία να επηρεάζει τις οικονομίες των κρατών μελών.

  • Αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό για την Ελλάδα που, με απόφαση της Κομισιόν, έχει “βγει” από την υποχρέωση δημιουργίας πρωτογενών πλρονασμάτων.Αυτή η εξαίρεση πιθανότατα να ισχύσει και το 2021 με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα για το δημοσιονομικό χώρο που έχουμε ανάγκη.

Ο Έλληνας υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε χαρακτηριστικά και χθες σε συνέντευξη του, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ στα ελληνικά κρατικά ταμεία από την ΕΕ και ότι η ροή θα αρχίσει από τις δράσεις του ΕΣΠΑ στο τέλος Ιουλίου.

Δεν ανέφερε το πότε θα αρχίσουν να έρχονται χρήματα – όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ-, από τις πρωτοβουλίες που ελήφθησαν τον Απρίλιο (δηλαδή από το πρόγραμμα SURE, αλλά και από τα δάνεια προς επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων).

Αυτή η χρονική απόκλιση υποδηλώνει το βαθμό δυσκολίας στην ενεργοποίηση των επόμενων ροών κοινοτικού χρήματος που θα έρθουν από την επιχειρούμενη πολιτική συμφωνία για τα 750 δισ. ευρώ, αλλά και από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 των 1,1 τρισ. ευρώ (που συνδέεται και αυτό με την ίδια διαπραγμάτευση).

economigo.gr

Περισσότερες ειδήσεις