Η Ζανέτ (Ιωάννα) Πηλού υπήρξε διακεκριμένη ελληνίδα υψίφωνος (σοπράνο), η οποία διέγραψε μία σπουδαία καριέρα, τόσο στην Εθνική Λυρική Σκηνή, όσο και σε μεγάλα λυρικά θέατρα του εξωτερικού, ερμηνεύοντας δεκάδες πρωταγωνιστικούς ρόλους του οπερατικού ρεπερτορίου.

Γεννήθηκε στο Αλ Φαγιούμ της Αιγύπτου στις 11 Ιουλίου 1937. Ξεκίνησε σπουδές φωνητικής στην Αίγυπτο και τις συνέχισε στην Ιταλία πλάι στην Κάρλα Καστελάνι. Σε νεαρή ηλικία πρωτοεμφανίστηκε στο Θέατρο Σμεράλντο του Μιλάνου ως Βιολέττα στην όπερα του Βέρντι «Τραβιάτα».

Με την Εθνική Λυρική Σκηνή συνεργάστηκε την περίοδο 1969-1985 σε παραγωγές τόσο στο Θέατρο Ολύμπια όσο και στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Διέπρεψε ως Λιου («Τουραντότ» του Πουτσίνι), Σουζάνα («Οι γάμοι του Φίγκαρο» του Μότσαρτ), Τσο-Τσο-Σαν («Μαντάμα Μπατερφλάι» του Πουτσίνι), Ντόννα Ελβίρα («Ντον Τζοβάνι» του Μότσαρτ), Δυσδαιμόνα («Οθέλλος» του Βέρντι) και Μαργαρίτα («Φάουστ» του Γκουνό).

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 η Ζανέτ Πηλού εμφανίστηκε στο Θέατρο «Λα Φενίτσε» της Βενετίας ως Μιμή («Μποέμ» του Πουτσίνι) και Βιολέτα («Τραβιάτα» του Βέρντι), ενώ το 1964 ερμήνευσε και πάλι τη Μιμή στην Κρατική Όπερα της Βιέννης. Ακολούθησαν εμφανίσεις σε σπουδαία ευρωπαϊκά και αμερικανικά λυρικά θέατρα (Λονδίνο, Βρυξέλλες, Μιλάνο, Άμστερνταμ, Αμβούργο, Ανόβερο, Κολωνία, Γένοβα, Βουδαπέστη, Παρίσι, Βαρκελώνη, Λισαβόνα, Σικάγο, Νέα Ορλεάνη, Χιούστον, Φιλαδέλφεια, Μπουένος Άιρες), καθώς και σε διεθνή φεστιβάλ (Αιξ Λα Προβάνς, Βισμπάντεν, Βερόνας και Αθηνών).

Συνεργάστηκε με σημαντικούς αρχιμουσικούς και σκηνοθέτες. Το ρεπερτόριό της περιελάμβανε ένα ευρύ φάσμα ρόλων λυρικής και δραματικής υψιφώνου της ιταλικής και γαλλικής εργογραφίας, όπως Ιουλιέτα («Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Γκουνό), Μανόν («Μανόν» του Μασνέ), Σουζάνα («Οι γάμοι του Φίγκαρο» του Μότσαρτ), Μελισσάνθη («Πελλέας και Μελισσάνθη» του Ντεμπισί), Νέντα («Παλιάτσοι» του Λεονκαβάλο) κ.ά.

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της τιμήθηκε, μεταξύ άλλων, από τη γαλλική κυβέρνηση με τον τίτλο του Ιππότη των Γραμμάτων και των Τεχνών, ενώ το 1998 της απονεμήθηκε το Βραβείο «Απόλλων» της Εταιρείας Φίλων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το 1998 πρωταγωνίστησε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην πρώτη πανελλήνια παρουσίαση της όπερας «Πελλέας και Μελισσάνθη» του Ντεμπισί. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Σωματείου «Υποτροφίες Μαρία Κάλλας», ενώ ασχολήθηκε συστηματικά και με τη φωνητική διδασκαλία.

Η Ζανέτ Πηλού πέθανε στις 27 Απριλίου 2020, σε ηλικία 82 ετών.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/Αφιέρωμα /

 

Συνέντευξη της σοπράνο Ζανετ Πηλού στη ΝΕΤ απόσπασμα από την εκπομπή: Οι Κλασσικοί της Μουσικής