Το “Ακροπόλ”, η υπουργός Πολιτισμού και οι απαντήσεις στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

«Με την θεσμοθέτηση και την δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού και Δημιουργίας ΑΚΡΟΠΟΛ υλοποιούμε προγραμματική μας δέσμευση για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, ευέλικτου και κυρίως πρότυπου φορέα, που θα βοηθά, θα ενισχύει και θα ενδυναμώνει τον καλλιτεχνικό και δημιουργικό κόσμο να ενημερώνεται, να αξιοποιεί ευκαιρίες, να αξιοποιεί χρηματοδοτικά εργαλεία, να διαλέγεται με την τεχνολογία, να επικοινωνεί τόσο μεταξύ των μελών του όσο και με το γενικό κοινό και να είναι σε διαρκή επαφή με το διεθνές καλλιτεχνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι»: Έτσι περιέγραψε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη το όραμα της Κυβέρνησης για το «Ακροπόλ», από το βήμα της Βουλής όπου συζητήθηκε σήμερα το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις, κυρίως από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Απαντώντας στα σχόλια περί εμπορευματοποίησης της τέχνης η κυρία Μενδώνη τόνισε πως «εδώ και χρόνια οι καλλιτέχνες προσπαθούν να δημιουργήσουν με συμπράξεις, είτε πρόκειται για θιάσους, είτε πρόκειται για συνεργατικά μουσικά σχήματα, είτε πρόκειται για κοινές εκθέσεις τέχνης» και πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχουν λόγοι που οι καλλιτέχνες θα πρέπει να ενισχύονται, δεν σημαίνει πως είναι περιττός ο εφοδιασμός τους με την ικανότητα να εκπροσωπούν και να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις δικές τους καλλιτεχνικές δομές στον καιρό της ομαλότητας, εκτός εάν θέλουμε τους καλλιτέχνες μονίμως ευάλωτους, μονίμως σε ανάγκη».

Η υπουργός απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί “βολέματος ημετέρων” στο ΑΚΡΟΠΟΛ, λέγοντας πως όλοι οι διορισμοί προβλέπεται να γίνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του 2190/1994, δηλαδή του ΑΣΕΠ και έπειτα από εγκριτική απόφαση της ΠΥΣ 33/2006. Δεν υπάρχει θέση κανενός μετακλητού, όλοι θα διορίζονται με ΑΣΕΠ, διευκρίνισε. Οι αμοιβές του προσωπικού είναι βάσει του ενιαίου μισθολογίου, δηλαδή του ν. 4354/2015. Από κανένα σημείο του νομοσχεδίου δεν προκύπτει η οποιαδήποτε σχέση του ΑΚΡΟΠΟΛ με ΜΚΟ. Αναφορικά με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η υπουργός ανέφερε πως προφανώς το ΕΜΣΤ πρέπει να λειτουργήσει ως ένας τέτοιος φορέας, ο οποίος θα βγάζει την ελληνική τέχνη προς τα έξω διεθνώς.

Σχετικά με το σχέδιο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και της ευρύτερης αναγέννησης της περιοχής η υπουργός ανέφερε πως η δημιουργία τριγώνου Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο – Πολυτεχνείο – ΑΚΡΟΠΟΛ θα προχωρήσει καθώς πρόκειται για μία από τις προγραμματικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίσθηκε στις 16 Ιουλίου επί της αρχής και επί του συνόλου κατά πλειοψηφία από την ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ. Καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25, ενώ η Ελληνική Λύση ψήφισε «παρών».