Μέχρι τα τέλη του 2020 τα αναδρομικά στους συνταξιούχους

«Από το βήμα δηλώνω ότι η κυβέρνηση θα καταβάλλει εφάπαξ, πλήρως και σε όλους τους συνταξιούχους της χώρας μέσα στο 2020 τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται βάσει της απόφαση του ΣτΕ. Η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις. Ποσό 1,5 δισ. ευρώ και αφορά κύριες συντάξεις, δικαίωμα που επεκτείνεται και στους συνταξιούχους του Δημοσίου. Η συγκεκριμένη δαπάνη αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου. Δεν υπάρχουν περιθώρια», βάζοντας φρένο σε ενδεχόμενες διεκδικήσεις δώρων και επικουρικών συντάξεων.«Δεν υπάρχουν περιθώριο άλλων παροχών», ξεκαθάρισε. «Θα ήταν άδικο για το σύνολο της κοινωνίας», πρόσθεσε.

 

Την ίδια ώρα χαρακτήρισε κερδισμένη χαρακτήρισε τη χώρα μας από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για την ενίσχυση των κρατών μελών της Ευρώπης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως εξήγησε οι καθαρές εισροές προς την Ελλάδα είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη ως ποσοστό ΑΕΠ. «Αυτό μεταφράζεται σε 72 δις. Από τα πρώτα 32 δις τα 19 είναι άμεσες επιδοτήσεις και τα 13 εύνοικές  δανειοδοτήσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η απόφαση των Βρυξελλών ήταν ιστορική. «Είναι η απάντηση σε όσους έσπευσα να αμφισβητήσουν τη δύναμη της Ευρώπης. Το αποτέλεσμα της Συνόδου είχε έναν νικητή,  την ενωμένη και αλληλέγγυα Ευρώπη. Παρά τις έντονες διαπραγματεύσεις και  τις ενστάσεις δεν αμφισβητήθηκε από κανένα η έκδοση κοινού χρέους», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Εξήγησε, δε, ότι πρόκειται για την πτώση ουσιαστικά ενός πολιτικού ταμπού καθώς η ενίσχυση γίνεται από κεφάλαια σε υπερεθνικό επίπεδο με αμοιβαίες εγγυήσεις.

«Εμείς με τον τρόπο μας βάλαμε το δικό μας λιθαράκι», επισήμανε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε εκτενώς στον τρόπο που θα κατευθυνθούν τα χρήματα στην ελληνική οικονομία. Όπως τόνισε στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να προσφέρει μια πρόσκαιρη ανακούφιση. «Θέλουμε να κατευθύνουν σε δράσεις με αναπτυξιακό αποτέλεσμα, μετατρέψουμε το net generation eu σε next generation hellas,  να μετατρέψουμε την κρίση σε  ευκαιρία», σημείωσε.