Η ρατσιστική ρητορική του προέδρου Τραμπ σε βάρος της Καμάλα Χάρις 

Ο πρόεδρος Τραμπ συνεχίζει να δηλώνει δημοσίως την αντιπάθειά του προς την επιλεγείσα από τον Τζο Μπάιντεν για τη θέση της αντιπροεδρίας των Δημοκρατικών Καμάλα Χάρις. Αφού την αποκάλεσε “ασεβή” και “Ποκαχόντας”, “φρικτή” και “αλλαζονική”, από χθες προσέθεσε στο μενού και λίγο ρατσισμό. Ο πρόεδρος είπε ότι η Χάρις δεν μπορεί να είναι επιλέξιμη γιατί οι γονείς της ήταν μετανάστες. Ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος έσπευσε να απαντήσει, λέγοντας ότι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς και η Καμάλα Χάρις έχει κάθε δικαίωμα να είναι υποψήφια και να υπηρετήσει την πατρίδα.

Ο πρόεδρος Τραμπ μιλώντας προς τους δημοσιογράφους είπε ότι…άκουσε αυτή την εκδοχή, δεν γνωρίζει αν είναι αλήθεια, αλλά είναι βέβαιος πως οι Δημοκρατικοί θα έχουν ελέξγει αυτές τις λεπτομέρειες!

Ο πατέρας της της Καμάλα Χάρις, Ντόναλτ Χάρις, είναι Τζαμαϊκανός  οικονομολόγος και ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Stanford για την εφαρμογή των μετα-κεϋνσιανών ιδεών στα αναπτυξιακά οικονομικά. Η μητέρα της, Σαϊαμάλα Γκοπάλαν, είναι ερευνήτρια με σημαντικές μελέτες στο βιογραφικό της για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, η οποία κατάγεται από την Ινδία και μετακόμισε στις ΗΠΑ το 1960 για να ακολουθήσει το διδακτορικό της στην ενδοκρινολογία στο Πανεπιστήμιο Berkeley. Οι δυό τους γνωρίστηκαν όταν συμμετείχαν στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα, ενώ χώρισαν όταν η Καμάλα ήταν 7 ετών. Η Καμάλα γεννήθηκε μερικά χρόνια μετά την άφιξη των γονιών της στις ΗΠΑ.

Αλλά ο πρόεδρος Τραμπ με αυτή τη ρητορική τι κάνει; Ενσπείρει ζιζάνια. Επαναφέρει στο πολιτικό προσκήνιο μια παλιά τακτική, ενθαρρύνοντας μια φυλετική και αντιμεταναστευτική σταυροφορία η οποία ξεκίνησε πριν από μια δεκατία και αφορούσε τον Μπαράκ Ομπάμα.

Την περασμένη Τρίτη ο Ντόναλντ Τραμπ «εξέπληξε» η απόφαση του Τζο Μπάιντεν, του υποψήφιου των Δημοκρατικών για το κορυφαίο αξίωμα στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, να επιλέξει τη γερουσιαστή Καμάλα Χάρις ως υποψήφιά αντιπρόεδρό του, εξηγώντας ότι την αντίδραση αυτή του προκάλεσε η «ασέβειά» της έναντι του πρώην αντιπροέδρου στα εσωκομματικά ντιμπέιτ όταν ακόμη η άλλοτε εισαγγελέας διεκδικούσε το χρίσμα της παράταξής της για να τον αντιμετωπίσει.

Ο Τραμπ έκρινε ότι η Καμάλα Χάρις ήταν «πολύ, πολύ μοχθηρή» απέναντι στον Μπάιντεν στη διάρκεια της εσωκομματικής μάχης το 2019. «Ένας από τους λόγους που μου προκάλεσε έκπληξη ήταν πως πιθανόν ήταν ακόμη μοχθηρότερη κι από την Ποκαχόντας απέναντι στον Τζο Μπάιντεν. Ήταν πολύ ασεβής προς τον Τζο Μπάιντεν κι είναι δύσκολο να επιλέξεις κάποιον που είναι ασεβής», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποίησε στη φράση αυτή, όπως άλλωστε συνηθίζει, το σαρκαστικό προσωνύμιο με το οποίο αναφέρεται στη γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν.

Ακόμη, ο Τραμπ είπε πως εξεπλάγη διότι οι επιδόσεις της Χάρις ήταν «μέτριες» στην πολιτική της καριέρα όπως και στην εσωκομματική διαδικασία των Δημοκρατικών. «Έφερε πολύ άσχημα αποτελέσματα στις εσωκομματικές ψηφοφορίες. Αυτές είναι σαν δημοσκόπηση», είπε.

Για τον μεγιστάνα, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του τον Νοέμβριο, η Καμάλα Χάρις επέδειξε εξάλλου, κατά τη διάρκεια των ακροάσεων στη Γερουσία για τον διορισμό του συντηρητικού, αμφιλεγόμενου δικαστικού Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, την «πιο φρικτή», την «πιο αλαζονική» συμπεριφορά από «όλη τη Γερουσία».