Госуда́рственная Третьяко́вская галере́я

Μη τρομάζετε, μιλάμε για την Κρατική Πινακοθήκη Τρετιακόφ στη Μόσχα, που κατάφερε να είναι ένα ελκυστικό αξιοθέατο από τα πρώτα πέντε που ωθούν τους τουρίστες να μείνουν 1-2 μέρες περισσότερο στην πανέμορφη πόλη.Screenshot 2020 08 17 at 7.23.19 PM

Ήταν απόφαση του βιομήχανου Πάβελ Μιχάηλοβιτς Τρετιακόφ να κατασκευαστεί με δικά του χρήματα  ένα σπίτι των έργων που είχαν μαζί με τον αδελφό του αγοράσει και υπεραγαπούσαν. Ο Σεργκέι και ο Πάβελ τα κατάφεραν καλύτερα από όσο επιθυμούσαν. Πίνακες μεγάλης αξίας, γλυπτά μοναδικής ομορφιάς, δωρήθηκαν το 1892 στην πόλη. Το 1904 το κτίριο δίπλα στο Κρεμλίνο ήταν έτοιμο. Ακολούθησαν μια σειρά από μικρές και μεγάλες περιπέτειες μέχρι το 1995, αλλά αυτά έχει η πολιτική.
Σήμερα, μας περιμένουν εκεί 130.000 αριστουργήματα, εκ των οποίων 40.000 είναι εικόνες απερίγραπτης ομορφιάς, για να θαυμάσουμε, παρακολουθώντας την ιστορία της τέχνης στη Ρωσία, από τον 11ο αιώνα μέχρι τη σύγχρονη εποχή.

Οι συλλέκτες ανέθεσαν επίσης στους καλύτερους καλλιτέχνες της εποχής τους να φιλοτεχνήσουν πορτρέτα σύγχρονων τους σπουδαίων μορφών της ρωσικής τέχνης και λογοτεχνίας, όπως οι Dostoevski, Ostrovski, Turgenev, Tolstoi, Tchaikovsky, Akhmatova, Mussorgsky, Rimsky – Korsakov, Anton Rubinstein κ.α. Αυτά τα πορτραίτα αποτελούν τη βάση της σημερινής συλλογής «Πορτραίτα» της γκαλερί. Θα δούμε επίσης δύο πίνακες του ιδρυτή.

Screenshot 2020 08 17 at 7.27.46 PM

Θα σταθώ στην εικόνα της Θεοτόκου του Βλαντιμίρ, Vladimirskaya Bogomater στα ρωσικά , που παρουσιάστηκε στον πρίγκιπα Γιούρι Ντολγκορούκι από τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης περίπου το 1130. Είκοσι χρόνια μετά η εικόνα από το Κίεβο πήγε στο Μπογκολιμπόβοβο, στο κτήμα του πρίγκιπα κοντά στην πόλη του Βλαντιμίρ. Το 1167 εγκαταστάθηκε στον καθεδρικό ναό της Κοιμήσεως στο Βλαντιμίρ και το 1395 μετεφέρθη στη Μόσχα για να προστατευτεί από τον άγριο Ταμερλάνο. Όλες τις νίκες τους εναντίον των Οθωμανών και των Μογγόλων τις απέδιδαν έκτοτε στην Θεοτόκο.Screenshot 2020 08 17 at 7.28.46 PM

Στην Πινακοθήκη φυλάσσεται και ένα μέρος της συλλογής έργων του Γεωργίου Κωστάκη (1913-1990), Έλληνα συλλέκτη από τη Ρωσία, όσα έργα δεν έφυγαν, για διάφορους λόγους, από τη Ρωσία. Το 1977 ο Γεώργιος Κωστάκης, με την οικογένειά του, ήρθαν να ζήσουν στην Ελλάδα, μετά από συμφωνία να αφήσει τη μισή του συλλογή στην κρατική πινακοθήκη Τρετιακόφ. Το 1990, ένα μήνα μετά το θάνατο του Κωστάκη, ο οίκος Σόθμπις δημοπράτησε 21 έργα της συλλογής του. Πουλήθηκαν 10, σε τιμή χαμηλότερη από την εκτίμηση τους. Το 1997 το ελληνικό κράτος αγόρασε 1275 έργα της συλλογής Κωστάκη, που τώρα εκτίθενται στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αγορά έργων τέχνης του ελληνικού κράτους.

Screenshot 2020 08 17 at 7.28.54 PM
Γεώργιος Κωστάκης

Το νεότερο κτίριο της Πινακοθήκης, στην Γέφυρα και στο Πάρκο της Κριμαίας έδωσε την ευκαιρία σε πολύ κόσμο να γνωρίσει την γκαλερί Τρετιακόφ, επισκεπτόμενος το εντυπωσιακό και τεράστιο πάρκο Γκόρκυ. Αυτή η…αυθόρμητη και εκ περιεργείας επίσκεψη, κάνει καλό και στους επισκέπτες για να ανακαλύψουν καλλιτεχνήματα υψηλού κύρους αλλά και στην Γκαλερί, όπως είναι λογικό.

Η γνωστή Πινακοθήκη, το κεντρικό της κτίριο δηλαδή,  βρίσκεται στην διεύθυνση
10, Lavrunshkensky Pereulok, Μόσχα. Το νέο κτίριο, βρίσκεται στη διεύθυνση 10/4, Ulitsa Krymsky Val, στην γέφυρα της Κριμαίας, στο Πάρκο της Κουλτούρας, όπως συνηθίστηκε να λέγεται το σημείο.
Το νέο κτίριο της Πινακοθήκης δίνει μεγάλη σημασία στις θεματικές εκθέσεις που δίνουν αφορμή για επισκέψεις ξένων και Ρώσων φοιτητών αλλά και μικρών μαθητών, και οδηγούν στην οργάνωση πολύ σοβαρών συνεδρίων και ομιλιών όλο το χρόνο. Από τη έκθεση «1917» είναι ο πίνακας που ακολουθεί.

Screenshot 2020 08 17 at 7.29.55 PM

Άφησα για το τέλος τον Φιοντόρ Σαλιάπιν όπως απεικονίζεται από τον καταπληκτικό Alexandre Golovin  στον πίνακα του «Φιοντόρ Σαλιάπιν-Μπόρις Γκουντουνοφ». Μου δίνει μια θαυμάσια ευκαιρία να σας προτείνω να ακούσετε αυτόν τον συγκλονιστικό τραγουδιστή, αφού θαυμάσετε τις λεπτομέρειες και την εικαστική τελειότητα του πίνακα της γκαλερί Τρετιακόφ.
Σας προτείνω: Boris Godunov, Clock scene (ηχογρ. 1931)

Screenshot 2020 08 17 at 7.30.02 PM

 

Αντιλαμβάνομαι ότι δεν έχω την ικανότητα να συμπτύξω όσα και όσο πρέπει για να σας μεταφέρω την εικόνα και την αύρα της Πινακοθήκης, αλλά ας ευχηθούμε όλοι να επανέλθουν όλα στην καλή τους πρότερη κατάσταση – όσο κι αν δεν τελειώνει ποτέ η επιθυμία μας να γίνει καλύτερο το καλό-. Ας ελπίσουμε ότι θα μας δοθεί η ευκαιρία να πάμε ή και να ξαναπάμε!