Κοίτασμα μαμούθ φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως η χώρα του εντόπισε κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, σημειώνοντας, μάλιστα πως πρόκειται για το μεγαλύτερο κοίτασμα στην ιστορία της Τουρκίας.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

«Η Τουρκία εξαρτάται από εξωτερικές πηγές για την άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου εδώ και πολλά χρόνια, αλλά τώρα η Τουρκία αναπτύσσει την εθνική της ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική.

Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο το πλοίο Φατίχ εντόπισε 320 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού στη γεώτρηση Tuna 1.

«Περιμένουμε τα ίδια καλά νέα από τη Μεσόγειο Θάλασσα» πρόσθεσε.

Ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά στην Ανατολική Μεσόγειο έκανε σαφές πως θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ερευνών στη Μεσόγειο.

Στο ίδιο κλίμα δήλωσε πως πίσω από τα «παιχνίδια» που παίζονται στη Μεσόγειο υπάρχει μια μάχη για ενεργειακούς πόρους στην περιοχή.

Ο ίδιος ανέφερε πως μέχρι το 2023 αναμένεται να ξεκινήσει η άντληση αερίου από τη συγκεκριμένη γεώτρηση στη Μάυρη Θάλασσα και ξεκαθάρισε πως η χώρα του δεν θα σταματήσει μέχρι να γίνει κορυφαίος ενεργειακός εξαγωγέας.

Τόνισε δε πως υπάρχει πιθανότητα να υπάρχει και άλλο φυσικό αέριο στην περιοχή.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προαναγγείλει πριν λίγες ημέρες πως θα προβεί σήμερα Παρασκευή σε μια μεγάλη αποκάλυψη.

Το δημοσίευμα του Bloomberg

Η Τουρκία ανακάλυψε ενέργεια στη Μαύρη Θάλασσα, πιθανότατα φυσικό αέριο, δήλωσαν την Τετάρτη δύο άτομα με άμεση γνώση του θέματος σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg.

Οι δύο αξιωματούχοι μίλησαν αφού ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε στους Τούρκους «καλά νέα» την Παρασκευή που θα εγκαινιάσουν μια νέα εποχή για το έθνος. Ορκίστηκε επίσης να συνεχίσει την εξερεύνηση της ενέργειας στα αμφισβητούμενα ύδατα της Μεσογείου που προκάλεσε αντιπαραθέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το γραφείο του προέδρου αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Τούρκος ηγέτης δεν ανέλυσε τι σκοπεύει να ανακοινώσει σε δύο ημέρες, αλλά καθώς μίλησε, η τουρκική λίρα επέκτεινε τα κέρδη στο εμπόριο κατά 0,9% υψηλότερα έναντι του δολαρίου, ενώ ο δείκτης αναφοράς Borsa Istanbul 100 Index αυξήθηκε 2%. Οι μετοχές του διυλιστηρίου Turkiye Petrol Rafinerileri AS ή της Tupras και του κατασκευαστή πετροχημικών Petkim Petrokimya Holding AS αυξήθηκαν 8,1% και 9,9% αντίστοιχα.

Τι λέει το Διεθνές Ινστιτούτο Αναλύσεων Eurasia Group για τα ευρήματα της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα