Στις 24 Αυγούστου στις 8.30 το βράδυ, ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός της πρωτεύουσας της Λετονίας αφιερώνει μισή ώρα στο cd “Μούσα Ελληνική”-  Greek Muse –   ένα μουσικό ταξίδι γυναικών συνθετριών που η Ιστορία προσπέρασε λόγω διακρίσεων φύλου και συναφούς ανισότητας ευκαιριών προβολής.

Για όσους ήδη γνωρίζουν, αλλά και για εκείνους που θα ήθελαν να μάθουν, η Μυρσίνη Μαργαρίτη, σοπράνο, και η`Εφη Αγραφιώτη, πιανίστα, είναι οι δημιουργοί ενός cd όπου με μεγάλο σεβασμό σε πρόσωπα και πράγματα καταγράφεται η σχεδόν άγνωστη μουσική δουλειά γυναικών συνθετριών από το 1850 ως τις μέρες μας.Μια δουλειά που μας προτρέπει να διευρύνουμε τους ορίζοντες μας, να ανακαλύψουμε και να εξοικειωθούμε με τη λεγόμενη λόγια μουσική που μόνο θετικά έχει να προσθέσει στη ζωή μας.

Το cd, όπως άλλωστε αναμενόταν, ξέπέρασε εύκολα τα σύνορα της Ελλάδας και αγκαλιάστηκε από κλασσικούς μουσικούς παραγωγούς στην Ευρώπη. Πολλοί φρόντισαν να διανθίσουν την προβολή του με σύντομες περιεκτικές συζητήσεις με τις δύο γυναίκες που είχαν την επιμονή και την τέχνη να συγκεντρώσουν τις μουσικές εμπνεύσεις γυναικών συνθετριών. Είναι ωστόσο η πρώτη φορά που επί μισή ώρα θα ακούγεται στο ραδιόφωνο της  Ρίγας το cd της Μυρσίνης Μαργαρίτη και της Εφης Αγραφιώτη.

Παραθέτουμε τον σύνδεσμο για εκείνους που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν.

Βεβαίως εμφανίζεται όλο το πρόγραμμα της 24ης Αυγούστου.

Αν πάτε όμως πιο κάτω, στις 8.30 συγκεκριμένα, θα διαβάσετε στη γλώσσα των Λετονών αυτό: Φωνητική μουσική από Έλληνίδες συνθέτριες
Μυρσίνη Μαργαρίτη (σοπράνο) και Έφη Αγραφιώτη (πιάνο)

https://klasika.lsm.lv/lv/lr3/programma/?d=2020-24-8&fbclid=IwAR2DU_q7oOx1CZQ4Nd_Xk8OSDfIdYg3oswGX0kmdR8zRtOtONzatwZTGZmY

 

Στιγμιότυπο 2020 05 19 7.30.01 μμ