Αρχική Τρίτη Ματιά «Να στηρίξουμε την κοινωνία και τους νέους»

«Να στηρίξουμε την κοινωνία και τους νέους»

«Να στηρίξουμε την κοινωνία και τους νέους»

Ηχηρό μήνυμα του Μάριο Ντράγκι – Ζητεί άμεση υιοθέτηση αναπτυξιακής στρατηγικής

Η απειλή για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, ειδικά όσες έχουν τα πιο υψηλά χρέη όπως η Ελλάδα, είναι τόσο μεγάλη, που ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι σε μια από τις σπάνιες πλέον εμφανίσεις του ζήτησε την άμεση υιοθέτηση αναπτυξιακής στρατηγικής με τη στήριξη της κοινωνίας και ειδικά των νέων.

Το δηλητήριο που έχει παραχθεί σε μεγάλες δόσεις λόγω της πανδημίας είναι η αβεβαιότητα, είπε σε διάλεξη στο Ρίμινι της Ιταλίας κάνοντας ξανά επίκαιρη εμφάνιση στο προσκήνιο μετά από μήνες. Το αντίδοτο το οποίο μπορεί να παρουσιάσει άμεσα η οικονομική πολιτική είναι να διασφαλιστεί το μέλλον των νέων κυρίως και πιο παραγωγικών ανθρώπων μέσω των επενδύσεων στην εκπαίδευση και να ληφθούν μέτρα ώστε να παραμείνει βιώσιμο το χρέος, εξήγησε.

 

Τεράστια χρέη και ελλείμματα

Η πανδημία ανάγκασε τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη (και όχι μόνο) να λάβουν μέτρα στήριξης που αναπόφευκτα οδηγούν σε νέα τεράστια χρέη και ελλείμματα, τα οποία για να είναι διατηρήσιμα θα πρέπει να χρησιμοποιούν για επενδύσεις στην ανάπτυξη, προειδοποίησε ο Ντράγκι. Πρόκειται για επισημάνσεις που σηματοδοτούν το πόσο μεγάλες θα είναι οι προκλήσεις για τις κυβερνήσεις στο κοντινό μέλλον, σε μια προσπάθεια να στηριχθεί η κοινωνία, οι επιχειρήσεις και η απασχόληση μετά την τεράστια ζημιά σε απασχόληση και κοινωνία από την πανδημία.

Το χρέος και το μέλλον είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, όχι μόνο επειδή το δεύτερο καθορίζεται από το πρώτο, αλλά επειδή το μέλλον θα είναι λαμπρό μόνο εάν το χρέος που δημιουργήθηκε από την πανδημία οδηγηθεί σε παραγωγικές επενδύσεις και ιδιαίτερα στην εκπαίδευση των νέων, ήταν τα λόγια του Ντράγκι.

«Το χρέος μοιραία θα παραμείνει υψηλό για μεγάλο διάστημα και θα παραμείνει διατηρήσιμο – αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσει να αγοράζεται από χώρες, θεσμούς, αγορές και αποταμιευτές – μόνο εάν χρησιμοποιηθεί για παραγωγικούς σκοπούς, σε επενδύσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο, σε καινοτομία και σε έρευνα» προειδοποίησε.

Ο Ντράγκι δεν ωραιοποίησε την κατάσταση, χτυπώντας καμπανάκι για τη συνέχεια και θυμίζοντας τις καίριες παρεμβάσεις που έκανε όλα τα χρόνια που ήταν επικεφαλής της ΕΚΤ.

Το μήνυμά του ήταν: «Μη στερήσετε το μέλλον από τους νέους».

«Το χρέος που δημιουργήθηκε από την πανδημία θα πρέπει να αποπληρωθεί από εκείνους που είναι σήμερα νέοι και είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι θα έχουν τα προσόντα για να το κάνουν. (…) Το να χάσουν οι νέοι το μέλλον τους είναι μια από τις πιο σοβαρές μορφές ανισοτήτων» είπε.

Η αξιοπιστία της Ευρώπης

Υπό αυτό το πρίσμα, το πρώτο έργο των κυβερνήσεων σύμφωνα με τον Ντράγκι θα πρέπει να είναι η αποφυγή πάση θυσία μιας «καταστροφής σε ανθρώπινο κεφάλαιο που θα είναι χωρίς προηγούμενο από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου». Εκείνο που διακυβεύεται είναι το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης, όπως και η αξιοπιστία της απέναντι στους πολίτες.

Ο Ντράγκι απέφυγε να γίνει πιο συγκεκριμένος στις προτάσεις του καθώς αυτό το διάστημα στις Βρυξέλλες και σε χώρες όπως η Ιταλία γίνεται μεγάλη συζήτηση για το πώς θα πρέπει να στηριχθεί η κοινωνία και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά φρόντισε να περάσει το μήνυμά του. Στην ΕΕ υπήρχαν πολλά οικονομικά προβλήματα πριν από την πανδημία, όπως υπέρογκα χρέη και ελλείμματα, τα οποία τώρα έχουν γίνει πολύ χειρότερα λόγω των περιορισμών στη λειτουργία της οικονομίας.

Ο εφιάλτης της ύφεσης απειλεί την Ιαπωνία

Η Ιαπωνία βυθίζεται στον εφιάλτη της ύφεσης. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο συρρικνώθηκε 7,8% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2020. Ομως αυτό ήταν το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο ύφεσης. Αποτέλεσμα σε ετήσια βάση (σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019) η ιαπωνική οικονομία να χάσει 27,8%.
Παρά ταύτα σε σχέση με το πλήγμα που δέχθηκαν οι αναπτυγμένες οικονομίες αποκλειστικά από τον κορωνοϊό και το αναγκαστικό lockdown η Ιαπωνία μπορεί να… αισθάνεται λίγο καλύτερα.
Το τρίμηνο Απριλίου-Μαΐου-Ιουνίου οι ΗΠΑ και η Γερμανία κατέγραψαν πτώση 10% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο ενώ το ρεκόρ πτώσης κρατά η βρετανική οικονομία με μείωση του ΑΕΠ 20,4%.
Στην Ευρώπη η αμέσως επόμενη χειρότερη επίδοση είναι αυτή της Ισπανίας (-18,5% σε ένα τρίμηνο) και ακολουθεί η Γαλλία με -13,8% το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Μεταξύ των υπόλοιπων οικονομιών του G7, η στατιστική υπηρεσία του Καναδά αναμένει το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου να συρρικνωθεί 12% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Η Κίνα, ωστόσο, επέστρεψε στην ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο, που σημαίνει ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου απέφυγε ύφεση μετά τη χειρότερη έναρξη της χρονιάς σε δεκαετίες.

Μειώθηκαν
οι δαπάνες
Οπως σε πολλές άλλες οικονομίες, η συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ιαπωνίας οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των καταναλωτικών δαπανών λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν για τη συγκράτηση της CΟVID-19, καθώς και της πτώσης των εξαγωγών.
Η κατανάλωση, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ της οικονομίας της Ιαπωνίας, υποχώρησε 8,2% για το τρίμηνο καθώς οι επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα έκλεισαν για διάστημα έξι εβδομάδων τον Απρίλιο και τον Μάιο.
«Παρότι δεν είναι τόσο μεγάλη όσο η πτώση που παρατηρήθηκε σε άλλες προηγμένες οικονομίες, η πτώση του 2ου τριμήνου εν τούτοις σηματοδοτεί τη συρρίκνωση του τρίτου συνεχόμενου τριμήνου, υπογραμμίζοντας την ευπάθεια της Ιαπωνίας» έγραψε η «Oxford Economics» ενώ διάχυτη είναι η ανησυχία για τον ρυθμό της ανάκαμψης.
Ολοι ελπίζουν ότι η κουλτούρα της Ιαπωνίας για δουλειά που έχει επιβιώσει από τον πόλεμο και τους σεισμούς θα τα καταφέρει και τώρα με την πανδημία.
Πολλοί οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι πολλά μέτρα ανακούφισης που υιοθετήθηκαν σε δύο πακέτα οικονομικών κινήτρων έως τώρα θα λήξουν τον Σεπτέμβριο, θέτοντας σε κίνδυνο τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας της Ιαπωνίας.
«Η έλλειψη συνεκτικής πολιτικής απάντησης είναι πραγματικά τρομακτική. Χρειαζόμαστε μια σοφή, προσεκτική και ευρεία απάντηση σε αυτή την τρομερή κατάσταση. Είναι ακριβώς αυτό που λείπει» δήλωσε ο Νορίκο Χάμα, καθηγητής στο Doshisha Business School, καλώντας τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε να αναλάβει άμεση δράση.