Η Αλύπα είναι στην ουσία ένας μικρός κόλπος με καταγάλανα νερά, χοντρό λευκό βότσαλο και μια γραφική ταβέρνα πάνω ακριβώς εκεί που σκάει το κύμα. Το τοπίο σε μεταφέρει απευθείας σε ένα γραφικό ψαροχώρι άλλης εποχής. Μιας περιόδου που δεν έζησες, αλλά θα ήθελες να είχες περάσει εκεί τα καλοκαίρια που ήσουν παιδί. Είναι πολύ πιθανό κατά τη διάρκεια του μπάνιου σου να δεις ψαράδες να απλώνουν τα δίχτυα τους και τότε αντιλαμβάνεσαι πως ο τουρισμός δεν πέρασε ποτέ από εκεί, με τον ρυθμό τουλάχιστον,

alypa-in.png

που τον έχουν συνηθίσει άλλα μέρη τέτοιας ομορφιάς.

Το πιο ξεχωριστό και ιδιαίτερο στοιχείο στην μοναδικότητα της Αλύπας, είναι η εξωπραγματική τοποθεσία της.

Περιτριγυρισμένη από πύργους και πυργοχώρια, μοιάζει σαν να έχει βγει κυριολεκτικά από σελίδες παραμυθιού ή σαν μια όαση δροσιάς στο παραδοσιακό πέτρινο τοπίο, που γίνεται αντιληπτό ακόμα και την ώρα που βρίσκεσαι μέσα στην θάλασσα. Κάθε εικόνα σου υπενθυμίζει με τον πιο μαγικό τρόπο πως βρίσκεσαι στην Μάνη.

2ce91fa985951ebbfdf6ec9281c769b0 LΚάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκαν και να μετέφεραν τα γυρίσματα της ταινίας «Tempest» του Τζον Κασαβέτη εκεί και όχι σε κάποια από τις πιο διάσημες και ξακουστές παραλίες της χώρας μας.

Το παραδοσιακό στοιχείο, τα νερά που μπορούν να συγκριθούν με τα πιο όμορφα των νησιών και η ηρεμία που προσφέρει, σε εθίζουν και θες σύντομα να την επισκεφτείς και πάλι.

alypa-in-2.png

Αυτός ο μικρός όρμος που βρίσκεται μέσα στην θάλασσα, ενδείκνυται για μπάνιο με μικρά παιδιά. Ο βυθός είναι πλούσιος σε καβούρια και αστερίες, οπότε μια μάσκα πρέπει οπωσδήποτε να την έχεις μαζί σου για…θαλάσσια εξερεύνηση. Τα βότσαλα της παραλίας θα σε δυσκολέψουν λίγο, οπότε πάρε μαζί σου παπούτσια θαλάσσης για την δική σου διευκόλυνση.

Για να φτάσεις στην Αλύπα δεν θα δυσκολευτείς, φρόντισε όμως να έχεις προμηθευτεί από πριν καφέ, νερό και σνακ, μιας και οργάνωση δεν θα βρεις. Το μέρος είναι εκεί για να προσφέρει στους λουόμενους γαλήνη, ηρεμία και βουτιές από εκείνες που συνήθιζες να κάνεις παιδί.

Αν ψάχνεις τον κοσμοπολίτικο αέρα της Μάνης, καλύτερα να προτιμήσεις κάποια άλλη από τις παραλίες της. Στην Αλύπα θα πας για να μεταφερθείς σε εποχές που δεν έζησες και πίστεψε μας, δεν θα βλέπεις την ώρα να επιστρέψεις ξανά.

Το καλοκαίρι για κάποιους αρχίζει τώρα και αν έχεις στο πρόγραμμα σου την Μάνη, ξέρεις ποια παραλία πρέπει να επισκεφτείς.

 ΠηγηΕθνος