Γράφει η Ρίτσα Μασούρα

Είθισται οι διανοούμενοι, ως οπαδοί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης να διεκδικούνται κλασσικά και με πείσμα από την αριστερά. Η δεξιά φαντάζει στέρφα μπροστά στο πάθος της αριστεράς να διεκδικεί για τον εαυτό της τις δάφνες. Αλλά αν θυμάμαι καλά, οι Γάλλοι διανοούμενοι της αριστεράς δεν ήταν αυτοί που φώναζαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 «πρέπει το ΝΑΤΟ να βομβαρδίσει το Βελιγράδι»; Γιατί; Μήπως οι Σέρβοι δεν ήταν άνθρωποι σαν όλους εμάς; Ναι, είχαν έναν Μιλόσεβιτς, αλλά δεν μπορείς να τα ισοπεδώνεις όλα, ούτε επιτρέπεται να γίνεσαι συνεργός στην αλλαγή γεωγραφικών συνόρων ή στη διάλυση κρατών. Κι όμως όλα αυτά συνέβησαν και τα ζήσαμε.

Στην Αμερική δεν σεμνύνονται τόσο. Τα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων θυμίζουν εκκρεμές. Έτσι μετά το ξέσπασμα της κρίσης, ο πολιτικός κόσμος της Δεξιάς επανέφερε στο προσκήνιο τη ρωσικής καταγωγής διανοούμενη `Αϋν Ραντ, τη ριζοσπαστική φιγούρα του καπιταλισμού, η οποία χλεύαζε τις φιλανθρωπικές τάσεις των ανθρώπων και κορόιδευε τον ιδεαλισμό.

“Εχθροί της ελεύθερης προσωπικότητας του ατόμου”, έλεγε. Ακόμη και σήμερα, τόσο χρόνια μετά, δεν θα μπορούσε εύκολα να δικαιωθεί για όσα πρέσβευε κατά τη διάρκεια του βίου της , σίγουρα όμως υπήρξε μια φωνή που κατάφερε με τον τρόπο της να ακουστεί και εν μέρει να γίνει σεβαστή. (Η Ραν πέθανε στις 6 Μαρτίου του 1982 στη Νέα Υόρκη. Είχε γεννηθεί το 1905 ως Αλίσα Ζινόβιεβνα Ροζενμπάου.Βεβαίως θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Ραντ η οποία σπούδαζε σε πανεπιστήμιο της Πετρούπολης εκδιώχθηκε, όπως κι άλλοι φοιτητές και έφτασε τις ΗΠΑ κουβαλώντας ως ασήκωτο φορτίο εντός της την κομμουνιστική Σοβιετική Ενωση. Το σημαντικότερο βιβλίο της “Ο Ατλας Επαναστάτησε”-  Atlas Shrugged )

Στο βιβλίο της «Ο Νέος Διανοούμενος»  – For the new Intellectual  – , η Ραντ σημειώνει πως «θα είναι ο άνθρωπος που ζει έως το απόλυτο νόημα αυτού του όρου: ένας άνθρωπος που θα καθοδηγείται από τη διάνοιά του (intellect)—κι όχι ένα ζόμπι καθοδηγούμενο από τα αισθήματά του, τα ένστικτα, τα ορμέμφυτά του, τις επιθυμίες, τις παραξενιές, ή τις αποκαλύψεις. Καταλύοντας την δεσποτεία του Αττίλα και του Τσαρλατάνου, θα καταρρίψει τη βασική υπόθεση που καθιστούσε δυνατό κάτι τέτοιο: τη διχοτομία ψυχής-σώματος. Θα καταρρίψει τις άλογες συγκρούσεις και τις αντιφάσεις, όπως : νούς κατά καρδιάς, σκέψη κατά πράξης, πραγματικότητα κατά επιθυμίας, πρακτικό κατά ηθικού. Θα είναι ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος, το οποίον: ένας στοχαστής που θα είναι άνθρωπος της δράσης. Θα γνωρίζει πως το εννοιολογικό επίπεδο της ψυχο-επιστημολογίας—το βουλησιαρχικό επίπεδο του Λόγου και της σκέψης—αποτελεί τη βασική αναγκαιότητα για την επιβίωση του ανθρώπου κι η μέγιστη ηθική του αξία. Θα γνωρίζει πως οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από τη φιλοσοφία για τον σκοπό της ζωής τους πάνω στη γή».

 

Το βιβλίο αποτελεί συλλογή από τα πιο προκλητικά φιλοσοφικά αποφθέγματα από τους χαρακτήρες των μυθιστορημάτων της. Αυτό το δοκίμιο των 48 σελίδων διαπερνά όλη την ιστορία της σκέψης δείχνοντας πώς οι ιδέες ελέγχουν τον πολιτισμό και πώς η φιλοσοφία έχει υπηρετήσει κατά το μεγαλύτερο μέρος ως μια μηχανή καταστροφής