Την ερχόμενη εβδομάδα καταφτάνει στην Αθήνα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάϊκ Πομπέο. Και μάλλον αυτή η επίσκεψη θα κρίνει πολλά στην πορεία του Ελληνοτουρκικού διαλόγου. Οι ΗΠΑ δείχνουν να θέλουν να έχουν τον πρώτο λόγο στη “διευθέτηση” της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο, θεωρώντας την περιοχή “μακρά τους σύνορα” και χώρο προνομιακών διπλωματικών δράσεων.

Την ίδια περίοδο η Γερμανία επιθυμεί να συμβάλει στη “διευθέτηση” αυτή, υποσχόμενη στον πρόεδρο Ερντογάν ότι θα καθυστερήσει την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ, ώστε να δώσει χρόνο και χώρο στη διπλωματία – κάτι που ζήτησε δημόσια ο Τούρκος πρόεδρος, την εβδομάδα που πέρασε,  δηλώνοντας ότι αυτό ακριβώς επιδιώκει με την απόσυρση του Oruc Reis.

  • Έτσι την ερχόμενη εβδομάδα με πρωταγωνιστές (και υπό την πίεση) Πομπέο και  Μέρκελ θα προχωρήσουμε σε διάλογο με την Τουρκία, με πρώτη πράξη την πραγματοποίηση του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας που θα ανακοινωθεί  πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη.

Οι διερευνητικές επαφές θα ανακοινωθούν μεν πριν τη Σύνοδο Κορυφής, αλλά η διεξαγωγή τους θα γίνει μετά, οδηγούνται οι δύο πλευρές, υπό την πίεση των παράλληλων διπλωματικών πρωτοβουλιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η Γερμανίδα Καγγελάριος Μέρκελ εξάντλησε τις πιέσεις προκειμένου, μετά την απόσυρση του Oruc Reis,  να γίνει ένα πρώτο βήμα πριν τη Σύνοδο Κορυφής, έτσι ώστε να μην συζητηθούν οι κυρώσεις προς την Τουρκία.

πηγη, Economico