Η πανδημία της νόσου COVID-19 βρίσκεται σε έξαρση ιδίως στον Νομό Αττικής και έτσι από τη Δευτέρα (21/09) και έως τις 4 Οκτωβρίου τίθενται σε ισχύ νέα αυστηρά μέτρα προστασίας.

Ο Νομός Αττικής βρίσκεται σε πορτοκαλί συναγερμό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς η νόσος της COVID-19 βρίσκεται σε έξαρση και έτσι από τη Δευτέρα (21/09) και για τις επόμενες 14 ημέρες, δηλαδή έως και τις 4 Οκτωβρίου, τίθενται σε ισχύ αυστηρά μέτρα προστασίας με στόχο τον περιορισμό της διασποράς.

 

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, την Παρασκευή (18/09), ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, παρέθεσε στατιστικά στοιχεία που αποτυπώνουν την κατάσταση στον Νομό Αττικής.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε -μεταξύ άλλων- το εξής:«Για να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος, θέλω να σας δώσω κάποια συγκεκριμένα στοιχεία.  Σε σύνολο 14.400 κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, από τις 26 Φεβρουαρίου, σήμερα έχουμε 4.084 ενεργά κρούσματα θετικά στον ιό σε όλη την Επικράτεια. Από αυτά, τα 2.100, πάνω δηλαδή από τα μισά, είναι στην Αττική, 263 νοσηλεύονται και 1837 αναρρώνουν κατ’ οίκον. Από αυτά τα 2.100, τα 966 είναι στον Δήμο Αθηναίων. Για αυτό και για τις γειτονιές αυτές της Αθήνας, η κυβέρνηση σε συνεννόηση και εξαιρετική, αγαστή συνεργασία με τον δήμαρχο Αθηναίων, προχωρά σε σχεδιασμό για πρόσθετα μέτρα, ειδικά για ευάλωτες ομάδες. Μέτρα που περιλαμβάνουν στοχευμένα τεστ, ειδική επικοινωνία με συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, πρόσθετα υγειονομικά μέτρα και σαρωτικούς ελέγχους στην εφαρμογή των ήδη υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων».

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, «χτύπησε» καμπανάκι, λέγοντας ανάμεσα σε άλλα:«Η τάση αύξησης της πίεσης στο σύστημα Υγείας μέσω της αύξησης του αριθμού των διασωληνωμένων, παραμένει χωρίς σημάδια υποχώρησης, έχοντας διπλασιαστεί, ωστόσο, σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων. Τα κρούσματα που καταγράφονται σήμερα, οφείλονται κυρίως σε γεγονότα που παρατηρήθηκαν περίπου 10 ημέρες πίσω. Η αύξηση των κρουσμάτων πανελλαδικά, και ιδίως στην Αττική, συμπίπτει χαρακτηριστικά με την επάνοδο ενός μεγάλου ποσοστού ατόμων που επέστρεψαν από τις άδειες του καλοκαιριού. Αυτή η χρονική συγκυρία έχει ιδιαίτερη σημασία για τα αστικά κέντρα διότι, με την επάνοδο των αδειούχων, η πληθυσμιακή πυκνότητα αυξάνεται σημαντικά σε σχέση με την πυκνότητα του Αυγούστου, συμπαρασύροντας και τον ενεργό αριθμό αναπαραγωγής. Παράλληλα, η αποτελεσματικότητα των μέτρων που ανακοινώθηκαν, την Τρίτη (15/09), για την Αττική, αναμένουμε να καταγραφεί στην επίπτωση των κρουσμάτων εντός περίπου 10-14 ημερών, ενώ για την επίπτωση στον αριθμό των διασωληνωμένων αναμένουμε να χρειαστεί παραπάνω, γύρω στις 20-30 ημέρες».

ImgSrc 2020 09 18T090653.106 1

Ποια μέτρα τίθενται σε ισχύ στην Αττική

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Χαρδαλιάς, αναστέλλονται οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους και η προβολή ταινιών στους κλειστούς κινηματογράφους.

Ακόμα, σε ό,τι αφορά στις συναθροίσεις σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους, το όριο ατόμων περιορίζεται σε εννέα, ενώ εξαιρούνται οι χώροι όπου ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως είναι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Επίσης, η τηλεργασία καθίσταται υποχρεωτική σε ποσοστό 40% στην Αττική για τους εργαζομένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όσον αφορά στις δουλειές γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.

Ως προς τον εργασιακό τομέα, έχουν αποφασιστεί τα εξής:

 • Μετακινήσεις από και προς την εργασία για τον δημόσιο τομέα σε τρία «κύματα», στις επτά, στις οκτώ και στις εννέα το πρωί.
 • Σε τέσσερα «κύματα» η προσέλευση και αποχώρηση εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή εντός δίωρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.
 • Σαρωτικοί έλεγχοι και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μετρά στους χώρους εργασίας, όπως είναι η χρήση μάσκας.
 • Rapid tests σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την απρόσκοπτη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας, όπως είναι τα σχολεία, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα νοσοκομεία.

  Πώς θα λειτουργεί το Δημόσιο

  Με εγκύκλιο που εξέδωσε, την Κυριακή (20/09), το Υπουργείο Εσωτερικών, προβλέπεται ότι από τη Δευτέρα (21/09) έως και τις 4 Οκτωβρίου, το 40% του προσωπικού του δημοσίου τομέα, φορέων του δημοσίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), με έδρα την Περιφέρεια Αττικής, θα πρέπει να παρέχει εξ αποστάσεως εργασία.

  Έτσι, ανακοινώθηκαν τα εξής:

  • Καθίσταται υποχρεωτική η επαναφορά σε ισχύ των τριών ωραρίων προσέλευσης και αποχώρησης  των υπαλλήλων (07:00-15:00, 08:00-16:00 και 09:00 -17:00)  ή ακόμα και η παροχή εργασίας σε βάρδιες, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Η εξυπηρέτηση του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις, κατόπιν προηγούμενου ραντεβού και δύναται να πραγματοποιείται μέχρι τις 16:00 για όσες υπηρεσίες λήγει μέχρι τις 15:00, σύμφωνα με τις γενικώς ισχύουσες διατάξεις.
  • Σε κάθε είδους χώρους εργασίας επιβάλλεται η χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας.

  Επίσης, με την εγκύκλιο επανακαθορίζονται οι ομάδες αυξημένου κινδύνου με βάση σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) της 17ης Σεπτεμβρίου.

  Συγκεκριμένα, οι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυτές, δικαιούνται ειδική άδεια απουσίας και παρέχουν εργασία εξ αποστάσεως.

  Μάλιστα, η ειδική άδεια απουσίας χορηγείται πλέον μόνο με ιατρική γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού, που εκδίδεται κατόπιν παραπεμπτικού εγγράφου της Υπηρεσίας.

  Προβλέπονται, ακόμα, εναλλακτικές διευκολύνσεις για υπαλλήλους γονείς με τέκνα που υπάγονται τα ίδια στις περιπτώσεις, για τις οποίες η Ειδική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας έχει συστήσει μακροχρόνια αποχή από το σχολείο και χρήση τηλε-εκπαίδευσης.

  Οι εναλλακτικές διευκολύνσεις είναι:

  • Παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτό είναι δυνατό με βάση τα καθήκοντα που ασκεί ο/η υπάλληλος.
  • Παροχή εργασίας κατά πλήρες ωράριο σε διαφορετικό χρόνο από το προβλεπόμενο ωράριο λειτουργίας της υπηρεσίας, σε κάθε περίπτωση όμως για τις Υπηρεσίες που λειτουργούν με το παγίως προβλεπόμενο ωράριο των δημοσίων υπηρεσιών από τις 07:00 και μετά και το αργότερο μέχρι τις 22.00, εφόσον η συγκεκριμένη υπηρεσία στην οποία υπηρετεί ο υπάλληλος δεν λειτουργεί σε 24ώρη βάση.
  • Παροχή εργασίας με μειωμένο ωράριο εργασίας, μέχρι και 25% ημερησίως, καθώς υπενθυμίζεται ότι οι υπάλληλοι που κάνουν χρήση της εν λόγω διευκόλυνσης θα πρέπει να αναπληρώσουν τον χρόνο που δεν παρείχαν εργασία.

  Ακόμα 89 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Αττική

  Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε, την Κυριακή (20/09), 170 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου COVID-19 στη χώρα μας, με τα 89 από αυτά να έχουν καταγραφεί στην Αττική κατά το τελευταίο 24ωρο.

  syntagma 0

   

  Έτσι, ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι 15.142, εκ των οποίων το 55,7% άνδρες.

  Μάλιστα, τα 2.591 (17,1%) από αυτά θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 6.348 (41,9%) με ήδη γνωστό καταγεγραμμένο κρούσμα.

  Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 78, με τη μέση ηλικία τους να είναι 68 ετών, και οι 24 (30,8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

  Ακόμα, τo 70,5% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ενώ 177 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

  Επίσης, καταγράφηκαν επτά θάνατοι το τελευταίο 24ωρο και έτσι, συνολικά, οι νεκροί κατά την πανδημία ανέρχονται σε 338, με τους 126 (37,3%) να είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

  Τέλος, επισημαίνεται πως η μέση ηλικία των θανόντων ήταν τα 78 έτη και το 96,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.