Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρηioystini fragouli

Ανίκανη να διαχειριστεί την κρίση της πανδημίας η κυβέρνηση του Κεμπέκ με πρωθυπουργό τον Φρανσουά Λεγκό άρχισε να παίρνει μέτρα, τα οποία θα στοιχίσουν ακριβά στην οικονομία της Καναδικής μητρόπολης.

Με 73.450 κρούσματα και 5833 θανάτους στην επαρχία του Κεμπέκ, ο πρωθυπουργός κήρυξε το Μόντρεαλ “κόκκινη Ζώνη” και επέβαλε το κλείσιμο των μπαρ και εστιατορίων από 1-28 Οκτωβρίου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι χθες στο Κεμπέκ είχαν διαγνωσθεί 799 κρούσματα και 247 ασθενείς, ενώ 41 νοσηλεύονται σε μονάδες ΜΕΘ.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση απαγορεύει εντελώς την συγκέντρωση ατόμων σε σπίτια και οι δημόσιες συγκεντρώσεις σε τόπους θρησκευτικής λατρείας δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν τα 25 άτομα.

Ωστόσο, τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά και θα στέλνονται στο σπίτι για 15ήμερη καραντίνα οι τάξεις που οι μαθητές τους έχουν διαγνωσθεί με κορωνοϊό.

Ο υπουργός Παιδείας Ζαν Φρανσουά Ρομπέρζ είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, από τις αρχές Σεπτεμβρίου ότι «τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά όσο άσχημο και αν είναι το νέο κύμα της πανδημίας».
Γονείς και παιδιά διαμαρτύρονται έντονα, ενώ αρκετοί μαθητές του Γυμνασίου εκφράζουν την αντίθεσή τους στην απόφαση να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία.

Σε απόγνωση οι Έλληνες εστιάτορες

Οι εστιάτορες και οι ιδιοκτήτες των μπαρ στο Μόντρεαλ έχουν πληγεί τα μάλα με όλα αυτά τα λουκέτα και πλήττονται περισσότερο από όλες τις οικονομικές τάξεις.
Οι Έλληνες κατέχουν το 70% της εστίασης στην πόλη και βρίσκονται στο κόκκινο για το νέο μέτρο του προσωρινού lockdown των μαγαζιών τους.

Όπως έγραψε σε ανάρτησή του στα κοινωνικά μέσα ο Πίτερ Ματσούδας , ιδιοκτήτης γνωστού πολυτελούς steak house :
«Ακόμη μια κακή απόφαση από την κυβέρνηση, νομίζω ότι θα ήταν καλύτερη λύση να κλείσουν όλα τα κυβερνητικά καταστήματα πώλησης αλκοόλ και χασίς. Να μην κυκλοφορεί πιοτό και χασίς, να μην γίνονται πάρτι στα σπίτια. Δεν είναι τα εστιατόρια που προκάλεσαν το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού. Εμείς τα είχαμε όλα υπό έλεγχο, κοινωνική απόσταση, λιγότερα τραπέζια, αντισηπτικά, καθαρισμός, πλύσιμο χεριών, μάσκες για το προσωπικό. Ξέρεις πόσο δύσκολο είναι να δουλεύεις στην κουζίνα επί οχτάωρο με μάσκα;. Εύχομαι σε όλους τους ιδιοκτήτες των εστιατορίων καλή τύχη».

Ο Πίτερ Κατσούδας έθιξε το πιο ευαίσθητο σημείο, καθώς τον καιρό του εγκλεισμού ενώ όλα ήταν σφραγισμένα, τα καταστήματα του αλκοόλ και της κάνναβης παρέμειναν ανοιχτά, καθότι είναι κρατικά ελεγχόμενο τόσο το αλκοόλ όσο και η κάνναβη. Οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν κατακόρυφα φτάνοντας στο 60% σε σχέση με πέρυσι.

Λάθος διαχείριση από Τρουντό
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση του Καναδά υπό τον Τζάστιν Τρουντό διαχειρίζεται με λάθος τρόπο την κρίση της πανδημίας. Έχει σφραγίσει τα χερσαία σύνορα της χώρας με τις ΗΠΑ επί 7 μήνες τώρα και έχει κλείσει τα σύνορα του Καναδά προς το εξωτερικό, που σημαίνει ότι ενώ οι Καναδοί πολίτες επιτρέπεται να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, οι μη Καναδοί πολίτες απαγορεύεται να εισέλθουν στη χώρα.

Ταυτόχρονα έχει κλείσει το γραφείο έκδοσης και ανανέωσης διαβατηρίων και βίζας το οποίο αποτελεί μέρος του υπουργείου εξωτερικών του Καναδά. Την ίδια ώρα ακόμη και οι Καναδοί πολίτες που επιστρέφουν στη χώρα είναι υποχρεωμένοι να μείνουν καραντίνα επί δύο εβδομάδες, χωρίς να επιτρέπεται η συναναστροφή με κανέναν.

Μεγάλο πλήγμα για τις καναδικές αερομεταφορές

Η IATA, ο παγκόσμιος σύνδεσμος των εμπορικών αεροπορικών εταιρειών έχει κάνει επανειλημμένες εκκλήσεις στον Καναδό πρωθυπουργό να ανοίξει τα σύνορα, ενώ ο κύριος καναδικός αερομεταφορέας η Air Canada, κρατάει το 90% του στόλου της προσγειωμένο.
Η Air Transat έχει επίσης κατεβάσει εντελώς τα αεροπλάνα της, ενώ χιλιάδες υπάλληλοι έχουν απολυθεί.

Τα αεροδρόμια της χώρας είναι νεκρές πόλεις, πραγματοποιούνται μία ή δύο πτήσεις την ημέρα. Η ατμόσφαιρα “μυρίζει” εγκατάλειψη.
Ο Τζάστιν Τρουντό, καθώς και οι πρωθυπουργοί των επαρχιών έχουν αποδειχθεί άκρως φοβικοί και άτολμοι στην πολιτική τους. Ο Τρουντό κρατάει τη δημοφιλία του διότι δίνει μισθό 2000 το μήνα στους ανέργους, προσφέροντας επίσης μείωση των ενοικίων στις επιχειρήσεις και άλλα προνόμια. Η οικονομία βουλιάζει και οι Καναδοί ηγέτες στέκουν αμήχανοι μπροστά στα διλήμματα.

Το τραγικότερο όλων είναι πως με τον καινούριο εγκλεισμό η κυβέρνηση του Κεμπέκ έδωσε δικαιοδοσία στην αστυνομία να εισβάλει στις ιδιωτικές κατοικίες για να ελέγχει αν υπάρχουν άτομα πέραν της οικογένειας, καθώς απαγορεύεται κάθε συγκέντρωση στα σπίτια. Η ωμή παραβίαση του ατομικού και οικογενειακού ασύλου δημιουργεί νέα ήθη στο Κεμπέκ, με πολλούς να μιλάνε για το νέο πρόσωπο του φασισμού στη διακυβέρνηση της επαρχίας!

πηγη