Τα κέρδη της Αθήνας από τη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες για τα ελληνοτουρκικά

Διάχυτη είναι η ικανοποίηση στην Αθήνα από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έθεσε στο… μικροσκόπιό της τις σχέσεις των Βρυξελλών με την Τουρκία.

Μετά από έναν κύκλο σκληρών διαπραγματεύσεων και συνεχών διαβουλεύσεων, η Σύνοδος υιοθέτησε τη στρατηγική του…καρότου και του μαστιγίου, με την οποία προσήλθε στις εργασίες η κυβέρνηση. Αυτό που γίνεται πλέον σαφές είναι ότι για την Άγκυρα και τον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανοίγονται στον ορίζοντα δύο δρόμοι. Ο πρώτος είναι αυτός του διαλόγου και της διπλωματίας, που μπορεί να είναι επωφελής για τη γειτονική χώρα. Ο δεύτερος είναι αυτός της συνέχισης των προκλήσεων και της παραβατικής συμπεριφοράς, ο οποίος θα έχει, βέβαια, τις ανάλογες συνέπειες.

“Ήταν μία δύσκολη διαπραγμάτευση. Έγινε πολύ εντατική δουλειά και από την ελληνική πλευρά και από την κυπριακή πλευρά. Το τελικό κείμενο είναι αρκετά διαφορετικό από το πρώτο κείμενο, το οποίο προτάθηκε από την προεδρεία και το οποίο είχαμε απορρίψει εκ της αρχής, καθώς δεν κάλυπτε ούτε τις ελληνικές, ούτε τις κυπριακές θέσεις. Καταλήξαμε σε ένα πολύ καλό κείμενο για την Ελλάδα, για την Κύπρο για την Ευρώπη και τολμώ να πω και ένα πολύ καλό κείμενο και για τις σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία. Καθώς θέτει στον πυρήνα του αυτή την ισορροπία, για την οποία έχουμε μιλήσει. Τη δυνατότητα να έχουμε ως Ευρωπαίοι, ως Ελλάδα και ως Κύπρος μία καλύτερη σχέση με την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι θα σταματήσουν οι μονομερείς προκλητικές ενέργειες και ότι η Τουρκία θα καθίσει ως προς τις ελληνοτουρκικές διαφορές τουλάχιστον στο τραπέζι των συζητήσεων και μέσω των διερευνητικών επαφών ελπίζουμε να βρούμε λύση στη μία κρίσιμη νομική διαφορά που έχουμε. Την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών…”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός. “Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη, εφόσον δε μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για το ζήτημα αυτό, να παραπέμψει το θέμα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης και προφανώς να δεχθεί την ετυμηγορία του. Ελπίζω κάποια στιγμή αυτές οι συζητήσεις να μην είναι συζητήσεις απλά διακοσμητικές, αλλά να καταλήξουν και σένα απτό αποτέλεσμα…”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα κέρδη της Αθήνας

Με το κείμενο των συμπερασμάτων, όπως σημειώνεται από την κυβέρνηση:

-Η  Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε ένα σαφέστατο μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης αλλά και αποφασιστικότητας, ξεκαθαρίζοντας  ότι η αποφυγή κάθε μονομερούς ενέργειας από την πλευρά της Τουρκίας, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ένωσης.

-Γίνεται σαφές ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίσει μονομερή επιθετική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες. Γίνεται, επίσης, ρητή αναφορά στα άρθρα των συνθηκών, το 29 και το 215, τα οποία αφορούν κυρώσεις.

-Επισημαίνεται ότι  σε αυτή την περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρησιμοποιήσει,  όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της αλλά και τα συμφέροντα των κρατών μελών.

-Αναφέρεται ότι οι εξελίξεις θα παρακολουθούνται και οι όποιες αποφάσεις, εφόσον χρειαστεί, θα παρθούν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

-Γίνεται σαφέστατη θετική αναφορά στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, η οποία έχει συμφωνηθεί από την Ελλάδα και από την Τουρκία.

Του Δημήτρη Γκάτσιου/CAPITAL