Αλλαγή δόγματος από το ΔΝΤ; – «Ξεχάστε το χρέος, αυξήστε δαπάνες και δημόσιες επενδύσεις»

To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις να αυξήσουν τις δημόσιες επενδύσεις για να δώσουν ώθηση στην ανάκαμψη των οικονομιών τους από το σοκ της πανδημίας.

Σε έκθεση που δημοσίευσε τη Δευτέρα, το Ταμείο υποστηρίζει ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες δεν πρέπει να ανησυχούν για το χρέος αλλά να εκμεταλλευτούν το ιστορικά χαμηλό κόστος δανεισμού για να πραγματοποιήσουν δαπάνες σε υποδομές.

Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να ετοιμάσουν σχέδια για νέες κεφαλαιακές δαπάνες στις ψηφιακές υποδομές και στην πράσινη τεχνολογία.

Financial Times: Πλήρης μεταστροφή του Ταμείου

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, οι συστάσεις αυτές συνιστούν μια πλήρη μεταστροφή σε σχέση με τις συνήθεις ανησυχίες του Ταμείου για την ισορροπία των δημοσίων οικονομικών.

Σε δηλώσεις του στους Financial Times, ο Πάολο Μάουρο, αναπληρωτής διοικητής του ΔΝΤ για τις δημοσιονομικές πολιτικές, υποστήριξε ότι η αβεβαιότητα που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία ενισχύει τα επιχειρήματα υπέρ της αύξησης των δημόσιων επενδύσεων.

«Ο αντίκτυπος από τις δημόσιες επενδύσεις είναι μεγαλύτερος γιατί οι επενδύσεις των ιδιωτικών εταιρειών είναι πολύ χαμηλές» τόνισε.

Στην έκθεση δημοσιονομικών προοπτικών (Fiscal Monitor) το ΔΝΤ περιλαμβάνει μελέτη για την επίδραση που μπορούν να έχουν οι δημόσιες επενδύσεις σε περιόδους υψηλής αβεβαιότητας.

Από την μελέτη αυτή προκύπτει ότι, συνολικά για τις ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες, η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων κατά 1% του ΑΕΠ μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία 7 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας άμεσα, και μεταξύ 20 και 33 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας σε ευρύτερη προοπτική, εάν συνυπολογισθεί και η έμμεση μακροοικονομική επίδραση.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο να δημιουργηθούν 2 με 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλα 2 εκατομμύρια στις ΗΠΑ, όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ.

Στην μελέτη επισημαίνεται επίσης πως η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων κατά 1% του ΑΕΠ «μπορεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην ανάκαμψη, να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 2,7%, τις ιδιωτικές επενδύσεις κατά 10% και την απασχόληση κατά 1,2%» σε ορίζοντα διετίας.

To Ταμείο διευκρινίζει ότι δεν τάσσεται υπέρ της αύξησης των δαπανών απλά και μόνο υπέρ της τόνωσης της συνολικής ζήτησης.

«Σε καμία περίπτωση δεν λέμε ότι πρέπει να βάλουμε εργάτες να ανοίξουν τρύπες στους δρόμους» σημείωσε ο κ. Μάουρο αναφερόμενος στο γνωστό παράδειγμα του Κέινς. «Οι επενδύσεις προσφέρουν υποδομές σε μια χώρα και δεν είναι σπατάλη χρημάτων. Αυτή τη στιγμή, δεν είμαστε στο σημείο όπου προσπαθούμε να αυξήσουμε τη συνολική ζήτηση» πρόσθεσε.

Το σχέδιο για την “μετά covid” εποχή

Ο ίδιος σημείωσε ότι η αποτελεσματικότητα των δημόσιων επενδύσεων θα είναι μικρότερη αν καταγραφεί απότομη αύξηση των δαπανών, ιδίως σε νέα επενδυτικά προϊόντα αντί για βελτίωση υφιστάμενων υποδομών όπως δρόμους ή αεροδρόμια.

Για τις χώρες που δεν έχουν απεριόριστη πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση, το Ταμείο επισημαίνει ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν πιο σταδιακή πολιτική αύξησης των δημοσίων επενδύσεων και, κυρίως, να διαφοροποιήσουν την διαχείριση, αναζητώντας νέα αναπτυξιακά πεδία διοχέτευσης των δαπανών.

“Αυτό μπορεί να βελτιώσει την απόδοση κατά το ένα τρίτο, διασφαλίζοντας ότι οι χώρες κάνουν περισσότερα με λιγότερα», είπε ο Πάολο Μάουρο.

Οι βασικοί τομείς στους οποίους το ΔΝΤ θεωρεί ότι πρέπει να προσανατολιστούν οι δημόσιες επενδύσεις, εν όψει της “μετά covid” εποχής είναι η Υγεία, τα προγράμματα κοινωνικής στέγασης, η ψηφιοποίηση και η περιβαλλοντική προστασία.

economico.gr