Στο υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, όπου τον υποδέχθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο κ. Δένδιας παραθέτει πρόγευμα εργασίας στον κ. Στόλτενμπεργκ, στο οποίο παρακάθεται και ο κ. Παναγιωτόπουλος. Στο επίκεντρο της συνάντησης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, είναι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η διαδικασία διαλογισμού για το μέλλον της Συμμαχίας, καθώς και άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ επισκέπτεται την Αθήνα μία μέρα μετά το ταξίδι του στην Άγκυρα όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Υπενθυμίζεται ότι οι επισκέψεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των συζητήσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη του μηχανισμού αποκλιμάκωσης κρίσεων επί του οποίου συμφώνησαν Αθήνα και Άγκυρα, και με φόντο τη συμφωνία Ελλάδας και Τουρκίας για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι θετικό δείγμα από την τουρκική πλευρά για την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί η αποχώρηση του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» από την κυπριακή ΑΟΖ.