Αρχική Προβολείς Τζίντζερ Μπέικερ, ο θρυλικός ντράμερ της ροκ μουσικής

Τζίντζερ Μπέικερ, ο θρυλικός ντράμερ της ροκ μουσικής

Τζίντζερ Μπέικερ, ο θρυλικός ντράμερ της ροκ μουσικής

Άγγλος ντράμερ, από τις θρυλικές μορφές των κρουστών στον χώρο της ροκ μουσικής. Στο παίξιμό του ο Τζίντζερ Μπέικερ συνδύαζε το λυρισμό της τζαζ και την ωμή δύναμη του ροκ. Ένας κριτικός τον παρομοίωσε σαν «μια ανθρώπινη θεριζοαλωνιστική μηχανή».

Ο Πίτερ Έντουαρντ Μπέικερ γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 19 Αυγούστου 1939. Το Τζίντζερ (Πιπερόρριζα) ήταν παρατσούκλι και του αποδόθηκε από φίλους του για τα πυρόξανθα μαλλιά του.

Το 1969, μετά τη διάλυση του συγκροτήματος, ο Μπέικερ σχημάτισε με τον Έρικ Κλάπτον, τον Ρικ Γκρεκ και τον Στιβ Γουίνγουντ τους βραχύβιους αλλά σημαντικούς Blind Faith, που κυκλοφόρησαν ένα μόλις δίσκο την ίδια χρονιά. Στην μακροχρόνια καριέρα του έπαιξε μεταξύ άλλων με τους Hawkwind και τον Φέλα Κούτι και σχημάτισε κατά περιόδους δικά του συγκροτήματα.

Το παίξιμό του στα ντραμς επηρέασε πολλούς ομοτέχνους του από τους οποίους ξεχωρίζουν οι Τζον Μπόναμ, Φιλ Κόλινς, Στιούαρτ Κόπλαντ, Τέρι Μπόζιο, Άλεξ Βαν Χέιλεν, Ίαν Πέις και Νικ Μέισον.

Ο Τζίντζερ Μπέικερ πέθανε στις 6 Οκτωβρίου 2019 σε νοσοκομείου του Καντέρμπουρι της Αγγλίας, ύστερα από σύντομη νοσηλεία. Έπασχε από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και αγωνιζόταν χρόνια να απεξαρτηθεί από την ηρωίνη. Είχε παντρευτεί τέσσερις φορές και είχε αποκτήσει τρία παιδιά.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/