Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Τετάρτη ότι συμφώνησε με την αμερικανική εταιρεία Gilead να αγοράσει επιπλέον δόσεις ρεμδεσιβίρης για τη θεραπεία περίπου 3.400 ασθενών κατά της COVID-19, εν μέσω ελλείψεων του φαρμάκου στην Ευρώπη. H Eλλάδα μαζί με την Ολλανδία, την Τσεχία, την Αυστρία, τη Δανία και τη Σλοβενία περιλαμβάνοντααι στις χώρες που λαμβάνουν επιπλέον δόσεις.

Εκπρόσωπος της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες συμφώνησαν με την Gilead την περασμένη Παρασκευή να παράσχουν σχεδόν 20.300 επιπλέον δόσεις «που βοηθούν σχεδόν 3.400 ασθενείς» με κόστος 7 εκατομμύρια ευρώ (8,24 εκατομμύρια δολάρια). Αυτές προστίθενται στις 30.000 δόσεις θεραπείας που αγόρασε στα τέλη Ιουλίου.

«Αυτές οι πρόσθετες δόσεις παραδίδονται επί του παρόντος», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι η ΕΕ δίνει προτεραιότητα σε χώρες που τη χρειάζονται περισσότερο.

Η ρεμδεσιβόρη και το στεροειδές δεξαμεθαζόνη είναι μέχρι σήμερα τα μόνα εγκεκριμένα φάρμακα για τη θεραπεία του COVID-19 στην Ευρώπη.

Η ΕΕ και η Βρετανία, με συνολικό πληθυσμό 500 εκατομμυρίων, διαπραγματεύονται ένα συμβόλαιο με τη Gilead για την προμήθεια νέων δόσεων του αντιιικού φαρμάκου, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ.

Οι πρώτες παρτίδες της πρόσθετης προσφοράς εστάλησαν στην Ολλανδία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ελλάδα, την Αυστρία, τη Δανία και τη Σλοβενία, πρόσθεσε.

Ο Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ήταν κατηγορηματικός κατά τη χθεσινή ενημέρωση για τον κορονοϊό σε ότι αφορά την επάρκεια φαρμάκων, όπως η δεξαμεθαζόνη και τα υπόλοιπα που χρησιμοποιούνται στις ΜΕΘ για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

«Υπάρχει πλήρης επάρκεια» απάντησε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι «υπάρχει συνεργασία με την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και μάλιστα υπάρχουν δωρεές από αυτήν προκειμένου να διασφαλιστεί το απόθεμα που θα χρειαστεί αν οι ανάγκες αυξηθούν».

Σε ότι αφορά τη ρεμδεσιβίρη υπενθύμισε ότι η προμήθειά της γίνεται μέσω ευρωπαϊκού μηχανισμού σε όλα τα κράτη της Ευρώπης χωρίς κόστος για τη χώρα μας και πρόσθεσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ποσότητες που έρχονται στη χώρα.

«Σήμερα παραλάβαμε επιπλέον ποσότητες και συγκεκριμένα 144 φιαλίδια ρεμδεσιβίρης και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα παραλάβουμε περισσότερα. Δεν υπάρχει θέμα έλλειψης και έρχονται ακόμα περισσότερες ποσότητες διότι συνεχίζεται αυτό το πρόγραμμα που έχει να κάνει με την προμήθεια του συγκεκριμένου προϊόντος, το οποίο έχει μεγάλη ζήτηση» ανέφερε ο Κοντοζαμάνης.