Θάνος Οικονομόπουλος / Κοντονή, Κοντονή, από το άλλο μου τ’ αυτί..

Πόσο μεγάλη ζημιά έκαναν στον ΣΥΡΙΖΑ (τον Αλέξη Τσίπρα, δηλαδή…) οι καταγγελίες Κοντονή;

Όχι σπουδαία για την απήχηση και την αξιοπιστία του κόμματος στην κοινωνία. Τεράστια, όμως, στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου…

Ο κόσμος έχει πλέον καταλάβει τι σόι πράγμα ήταν αυτό που μας κυβέρνησε επί μια πενταετία. Το αξιολόγησε σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις, εξακολουθεί να το υποτιμά, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, παρά τα μεγάλα εξ αντικειμένου προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο σάλος που προκλήθηκε από τις καταγγελίες του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και τέως βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, «απλώς» επιβεβαίωσε την κρίση της κοινωνίας, άντε να ρίξει κάμποσες μονάδες το κόμμα στις επόμενες δημοσκοπήσεις.

Μέσα στο κοινοβουλευτικό και κομματικό απαράτ του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, το ξέσπασμα Κοντονή ενεργεί ως επιταχυντής και πολλαπλασιαστής στις βαθιές ρηγματώσεις, που δεν κρύβονται πλέον στο κόμμα… Ακόμη και η διαγραφή του τέως βουλευτή (η πρώτη στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ, μιας που δεν περιλαμβάνεται, άλλωστε, και ως ποινή στο καταστατικό του…), είναι αμφίβολο αν προληπτικά θα συνετίσει τους ορατούς και δραστήριους «αντάρτες», ή θα τους κάνει πιο αποφασιστικούς και βιαστικούς…

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Κοντονής δεν εξεμάνη «εν θερμώ», όταν το έγκλημα συνετελείτο, αλλά με αξιοπρόσεκτη… χρονοκαθυστέρηση, που επιτρέπει την καχυποψία ότι τον Ποινικό Κώδικα και τα ευνοϊκά αποτελέσματά του στις ποινές των εγκληματιών της ΧΑ επικαλείται τώρα που… το πουλόβερ ξηλώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας αμφισβητείται και πάντως αποδυναμώνεται. Αν η «έκρηξη» ήταν αυθεντική και δεν υπέκρυπτε κάποια σκοπιμότητα, θα έπρεπε να έχει εκδηλωθεί «τότε» και με αποφασιστική δυναμικότητα, όχι μετά παρέλευση… 2 ετών!

Αυτή η παρατήρηση δεν σημαίνει ότι ο κ. Κοντονής δεν έχει δίκιο στις καταγγελίες του. Πράγματι, τότε, όταν εγκρινόταν ο νέος Ποινικός Κώδικας, και ο ίδιος και ο προκάτοχός του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, κ. Παρασκευόπουλος, αλλά και η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ (με επίσημη ανακοίνωσή της…) είχαν προειδοποιήσει ότι κάποιες από τις νέες ρυθμίσεις θα αποδειχθούν… εγκληματικά ευνοϊκές για τους εγκληματίες της ΧΑ, που εξακολουθούσαν να δικάζονται! Στην πολιτική, όμως, έχει πάντα σημασία «τι λέει ποιος», αλλά και… πότε το λέει!

Με την ψυχρή λογική, είναι απόλυτα θεμιτό να εικάσει κανείς ότι ο Τσίπρας ήθελε να «εξυπηρετήσει» την υπόδικη ΧΑ (με την οποία, άλλωστε, είχε αγαστή συνεργασία και στις «πλατείες» και στη Βουλή, για να περάσει ο εκλογικός του νόμος, να διορισθεί η κ. Θάνου κ.λπ.), ποντάροντας ότι τυχόν είσοδός της στη Βουλή (ο νέος Π.Κ. ψηφίσθηκε μόλις… κάτι μέρες πριν από τις εκλογές του Ιουλίου 2019…) μόνο την επελαύνουσα ΝΔ θα ζημίωνε!

Εξ ίσου λογικό, όμως, είναι να υποθέσουμε ότι δεν είχε μόνο τη ΧΑ κατά νου ο κ. Τσίπρας, αλλά και κάμποσους… «συντρόφους» του (πέραν του κ. Παπαγγελόπουλου…), οι οποίοι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχανε στις εκλογές, όπως και έγινε, θα είχαν δικαστικές περιπέτειες, και άρα θα έπρεπε «φρονίμως» να… φροντίσει να πέσουν όσο το δυνατόν πι0 πολύ στα μαλακά… Μια τέτοια… καχυποψία σίγουρα δικαιολογεί τις «τότε» ήπιες και εντός των κομματικών οργάνων ενστάσεις του κ. Κοντονή, που σήμερα μετεξελίχθηκαν σε δημόσιες, πύρινες καταγγελίες. Όλες οι σωρευμένες πικρίες στη φόρα, τώρα που… «όλα παίζουν» στον ΣΥΡΙΖΑ και καθείς προσπαθεί να πάρει θέση για τις όποιες μελλοντικές ανακατατάξεις και εξελίξεις…

Αυτό δεν σημαίνει, φυσικά, ότι ο κ. Κοντονής λειτούργησε ως πέμπτη φάλαγγα της κυβέρνησης, όπως τον κατηγόρησαν οι σταλινικοί σύντροφοί του για να τον αδειάσουν στα μάτια στελεχών και οπαδών. Ας πούμε ότι λειτούργησε οπορτουνιστικά, καιροσκοπικά ως κομμουνιστής «που συνεχίζει να είναι!» όπως μας διαβεβαίωσε, και βέβαια σύμφωνα με τα όσα… έμαθε ως ισχυρός παράγοντας κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: ο σκοπός αγιάζει τα μέσα… «Κεντρώος» ο Καμμένος, όψιμοι και καλοδεχούμενοι «αριστεροί» οι ΑΝΕΛίτες Κουντουρά, Κόκκαλης, η Παπακώστα, ο Παπαχριστόπουλος, τα… αζήτητα του Τσοχατζόπουλου και λοιποί «σύντροφοι» του κρατικοδίαιτου ΠΑΣΟΚ! Ο καλός μύλος όλα τα αλέθει -αρκεί να… κερδάμε!

Ο απολογισμός της πολιτείας της «κυβερνώσας αριστεράς» δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προσπάθησε καν να κυβερνήσει με αρχές της Αριστεράς, που συνεχώς καπηλευόταν. Προσπάθησε να καθυποτάξει τη Δικαιοσύνη, να ελέγξει την αυτονομία των ΜΜΕ, να εξασφαλίσει εκλεκτικές… συνάφειες με τη ΧΑ. Ένα αδιάκοπο και βρωμερό αλισβερίσι μυστικών συνεννοήσεων, αφελών και πρόχειρων σχεδιασμών, χωρίς προοπτική, δημιουργία εμφυλιοπολεμικού κλίματος, επιδίωξη πάση θυσία τού «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν».
Και δεν τους νοιάζει ούτε καν σήμερα η εικόνα που εκπέμπουν στην κοινωνία. Αξιολογούν την αποστροφή της στον ΣΥΡΙΖΑ… συνωμοσία των ΜΜΕ που «μπουκώνονται» από τον Πέτσα! Αναίσχυντοι!

Έφθασε ο Ραγκούσης (τον θυμάστε τον υποψήφιο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, τον άνθρωπο που έλεγε τον Τσίπρα «χειρότερο πρωθυπουργό στην Ιστορία της Ελλάδας», αυτόν ντε…) να ζητάει επισήμως στη Βουλή την κατάργηση του ευνοϊκού πλαισίου του Ποινικού Κώδικα για τη Χρυσή Αυγή, που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, και να… εγκαλεί την κυβέρνηση που έναν χρόνο τώρα δεν έκανε τίποτα για να το αλλάξει!

Καμιά αίσθηση ευθύνης, καμιά έμπρακτη συγγνώμη. Αυτό που οι παλιοί έλεγαν ξετσιπωσιά…